?>

Bilecik'te devlet desteğiyle arıcılıkta kovan sayısı ve bal üretimi arttı

Bilecik Valiliği himayesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Bilecik Arı Yetiştiricileri Birliğince yürütülen arı kovanı dağıtımı ve varroa dış parazitiyle toplu mücadele projesiyle kentin bal üretimi ve kovan sayısı arttı.

Çevre-Hayat - 11 saat önce

Bilecik

Arıcılara, 2019'dan bu yana yüzde 50 hibeli kovan ve ilaç desteği sağlanan proje meyve veriyor.

Mikroklima iklime sahip Bilecik'in 1800 metre rakımlı yaylalarındaki bal üretimi, proje sayesinde 6 yılda 80 tondan 220 tona çıktı. Aynı dönemde kovan sayısı da 11 bin 800'den 24 bine yükseldi.

????

Kent genelinde aktif arıcılık yapan 300'e yakın üyesi bulunan Bilecik Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Beytullah Erdönmez, sağlanan desteklerin sahada karşılık bulduğunu söyledi.

Erdönmez, kovan ve ilaç desteklerinin üretimi artırdığını vurgulayarak, "Dağıtılan kovanlar polen tuzaklı olduğu için polen üretiminde de artış yaşandı. Özellikle amatör ve genç arıcılarımız için destekler büyük önem taşıyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'müz ve Valiliğimizle koordineli şekilde çalışıyoruz, bu desteklerin sürmesini istiyoruz." dedi.

Arıcılığa ilgi duyan gençlerin kendilerine veya Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne başvurmaları halinde her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını ifade eden Erdönmez, "Destekler sayesinde bal üretimimiz 80 tondan 220 tona çıktı. Aynı dönemde kentteki kovan sayısı da 11 bin 800'den 24 bine yükseldi." diye konuştu.

Devlet desteğiyle başladığı arıcılıkta 150 kovana ulaştı

Arıcılık yapan 37 yaşındaki Süleyman Pala da devletin sağladığı yüzde 50 hibe destekle 2019 yılında arıcılık yapmaya başladığını söyledi.

Pala, destekle ilk olarak 50 kovan aldığını, ardından ilaç desteği de verildiğini belirterek, "Şu anda toplam 150 kovanım var. Bal üretimim de arttı. İlk yıllarda 70-80 kovanla yaklaşık 800 kilogram bal alıyorduk. Şimdi 1,5 tona kadar çıkabiliyoruz. Arılarımı bölgelere göre dağıttım. Merkez Deresakarı köyü ve Pazaryeri ilçesi Ahmetler köyünde üretim yapıyorum. Ballarımızı Bilecik, Eskişehir ve Bursa gibi illere gönderiyoruz. Propolis ve polen talepleri de alıyoruz." dedi.

Gençleri arıcılığa yönelmeye davet eden Pala, "Bilecik Tarım İl Müdürlüğü, Valilik ve Birlik, bize her konuda destek oldu. Bu desteklerin yeni başlayanlara da ulaştırılması önemli. Gençlerimize kapımız açık, arıcılıkta her zaman yardımcı olmaya hazırız." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD Başkanı Trump, Japonya ile varılan ticaret anlaşmasına yönelik kararnameyi imzaladı

2025-09-05 00:18 - Dünya

Dünya Boks Şampiyonası, İngiltere'de başladı

2025-09-05 00:17 - Spor

İsrail askerlerinin geçen hafta sınırı geçerek Ürdün'e girdiği ortaya çıktı

2025-09-05 00:03 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, Konya'da

2025-09-05 02:53 - Spor

A Milli Kadın Voleybol Takımı, Dünya Şampiyonası yarı finalinde yarın Japonya ile karşılaşacak

2025-09-05 08:52 - Spor

Alaattin Köseler ile 25 sanığın yargılandığı davada ara karar

2025-09-05 00:47 - Gündem

2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda C ve D Grubu'nda 5. maçlar tamamlandı

2025-09-05 00:33 - Spor

Trump, Elon Musk hariç teknoloji liderlerini Beyaz Saray'da ağırladı

2025-09-05 06:17 - Dünya

ALTAY Tankı'nın seri üretimi ilk defa görüntülendi

2025-09-05 12:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

BTK'den "e-imza veri havuzunun hacklendiği" iddialarına yalanlama

2025-09-05 09:23 - Teknoloji

İlgili Haberler

Minik öğrenciler için "Uyum Haftası" kapsamında fidan dikimi etkinliği düzenlendi

18:22 - Çevre-Hayat

Karacaören Şelalesi şehrin sıcağından bunalanlara alternatif rota sunuyor

12:43 - Çevre-Hayat

Kütahyalı çift, geçimini 20 yıldır balık ve kerevit avcılığıyla sağlıyor

12:08 - Çevre-Hayat

Yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş, Karadeniz'de 172 kuş türü fotoğrafladı

12:03 - Çevre-Hayat

Erzurum'un 'başkent' ünvanları ve serinliği yaz turizmini canlandırdı

11:37 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Ticaret Bakanı Bolat: Enflasyonla mücadele politikasında artık çoğu gitti, azı kaldı

22:57 - Ekonomi

İngiltere Başbakanı Starmer, 14 aylık hükümetinde değişiklikler yaptı

22:52 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 yıl önce şehit olan Piyade Er Yılmaz'ın ailesiyle telefonda görüştü

22:38 - Gündem

İsrail 7 Ekim 2023'ten bu yana Batı Şeria'da 19 bin Filistinliyi gözaltına aldı

22:28 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Yapay zeka ve dijital teknolojilerle denetimler yaygınlaşacak

22:18 - Siyaset