?>

Von der Leyen'in güvenoyu yoklaması öncesinde AP'deki hitabı, protestolara sahne oldu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanlığı için bir dönem daha aday olan Ursula von der Leyen, güvenoyu yoklaması öncesi Avrupa Parlamentosuna (AP) hitap ettiği oturumda milletvekilleri tarafından protesto edildi.

Dünya - 1 yıl önce

Brüksel

AB ülkelerinde 6-9 Haziran'da yapılan seçimlerin ardından Birliğe üye ülkelerin liderleri tarafından bir kez daha AB Komisyonu Başkanı adayı olarak önerilen von der Leyen, güvenoyu yoklaması öncesinde AP Genel Kuruluna hitap etti.

AB yeni dönemde rekabetçiliği ve yatırımları artırmaya odaklanacak

Romanya'daki aşırı sağcı S.O.S partisinden AP'ye ilk kez seçilen bağımsız milletvekili Diana Șoșoaca, oturduğu sandalyeden, von der Leyen'in kürsüdeki konuşmasını üç kez bölmeye çalıştı.

Elinde Meryem Ana ve İsa Peygamber'in resmedildiği sembolü tutarak ayağa kalkan Șoșoaca, "Tanrı'ya inanıyoruz." diye seslendi.

AP Başkanı Roberta Metsola'nın anonsuyla güvenlik görevlileri kendisini dışarıya çıkarmak üzere yaklaştığında ise Șoșoaca, köpek ağız maskesi taktı ve bir ceset torbası göstererek, "İnsanları öldürdünüz. Konuşmaya hakkım var." dedi.

Ardından kürsüde söz alan, yeni kurulan aşırı sağcı grup "Egemen Ulusların Avrupası"nın Polonyalı milletvekili Ewa Zajaczkowska-Hernik, von der Leyen'e bakarak yaptığı konuşmada, "Çoğu Avrupalının sizin hakkınızda ne düşündüğünü doğrudan, açık bir şekilde duymanız gerektiğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Zajaczkowska-Hernik, "Avrupa ekonomisini ve tarımını mahvediyorsunuz. Avrupa tarım açısından bir açık hava müzesi haline geliyor. Sizin yüzünüzden biz Avrupalılar giderek yoksullaşıyoruz." diye konuştu.

"Yeşil Anlaşma hakkında ne mi düşünüyoruz? Göç anlaşmasıyla ilgili ne mi düşünüyoruz? İşte düşüncemiz budur." diyen Zajaczkowska-Hernik, von der Leyen'e bakarak "Yeşil Anlaşma", "Göç ve İltica Anlaşması" yazılı kağıtları yırttı.

Zajaczkowska-Hernik, "Yaptığınız şeyler için aslında AB Komisyonuna değil hapse gitmeniz gerekiyor. AB Komisyonu Başkanı olarak varlığınız AB'nin daha da çökmesi anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Avrupa'nın ​​Vatanseverleri bugün sizi desteklemeyecek"

Von der Leyen'in ardından söz alan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban öncülüğünde yeni kurulan "Avrupa'nın Vatanseverleri" grubundan Kinga Gal, "Avrupa, bugün 5 yıl öncesine göre çok daha zayıf." dedi.

Gal, von der Leyen yönetiminin, Avrupa'yı barış yerine giderek savaşa yaklaştırdığını, kötü bir göç anlaşması imzaladığını, Avrupalı ​​çiftçilere zarar verdiğini, Avrupa'nın rekabet gücünü baltaladığını, yolsuzluk şüphesi taşıyan aşı üretim sözleşmelerine imza attığını söyledi.

Kinga Gal, von der Leyen'in hitabına atıfta bulunarak, "Duyduğuma göre, üye devletlerin egemenliğini zayıflatmaya devam etmeyi planlıyorsunuz." ifadesini kullandı.

Von der Leyen'in, hukukun üstünlüğü ilkesini, ülkesi Macaristan'a siyasi şantaj için kullandığını savunan Gal, Macaristan'ın AB dönem başkanlığını boykot etmek için de AB kurumlarını kullandığını dile getirdi. Gal, "Bu nedenle Avrupa'nın ​​Vatanseverleri bugün sizi desteklemeyecek." dedi.

"Kesinlikle taraflı davrandınız"

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin öncülük ettiği "Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformistler (ECR)" grubundan Polonyalı Milletvekili Joachim Stanisław Brudzinski de "Herkes AB'nin ne durumda olduğunu görüyor. Koşullar giderek daha da kötüleşiyor, yaşam pahalılığı artıyor. Şirketler kıtamızdan kaçıyor. Çaresiz çiftçiler sokaklarda gösteri yapıyor. Artık dünyada bir oyuncu olarak sayılmıyoruz." diye konuştu.

Von der Leyen'in politikalarından Macaristan gibi ülkesi Polonya'nın da olumsuz etkilendiğini anlatan Brudzinski, "Komisyon Başkanı olarak tarafsız olmanız gerekirdi. Kesinlikle taraflı davrandınız." dedi.

Brudzinski, von der Leyen'e bugün destek vermeyeceklerini dile getirdi.

"Soykırım sizin mirasınız"

Sol gruptan Fransız Milletvekili Manon Aubry, "Ayda 30 bin avrodan fazla kazandığınızı biliyorum ama her 3 Avrupalıdan 1'i öğün atlamak zorunda kalıyor." ifadesini kullandı.

Aubry, AB Adalet Divanının, AB Komisyonu hakkında dün Kovid-19 aşı anlaşmalarında şeffaf davranmadığı yönünde verdiği karara değinerek, "Bayan von der Leyen, bugün buraya gelmemelisiniz bile. Hakimlerin huzuruna çıkmalısınız." diye konuştu.

Gazze'deki duruma da atıfta bulunan Aubry, "Gazze Şeridi'nde soykırımın faili olan Binyamin Netanyahu'ya karşı çıkmadınız ve bu (soykırım) sizin mirasınızdır." değerlendirmesini yaptı.

Aubry, grubunun von der Leyen'e güvenoyu yoklamasında destek vermeyeceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

FETÖ'nün hücre evlerine yönelik soruşturmada 14 şüpheli yakalandı

2024-07-17 09:52 - Asayiş

İtalya'daki Etna Yanardağı'nda volkanik hareketlilik sürüyor

2024-07-16 12:02 - Dünya

Lavrov, BM'nin Gazze konusunda başarısızlığını eleştirdi

2024-07-17 19:27 - Dünya

Küresel piyasalarda gözler ECB'ye çevrildi

2024-07-18 09:38 - Ekonomi

Engelli sporcu Yiğit, masa tenisinde milli takıma girebilmek için raket sallıyor

2024-07-15 12:18 - Spor

İstanbul Havalimanı temmuz ayına da zirvede başladı

2024-07-11 17:38 - Ekonomi

Yurt genelinde son 5 günde 4 bin 466 aranan kişi yakalandı

2024-07-12 08:33 - Asayiş

Kısa vadeli dış borç stoku mayısta arttı

2024-07-18 10:42 - Ekonomi

Muğla'yı en çok İngilizler tercih ediyor

2024-07-13 12:37 - Ekonomi

Antalya sahillerinde sıcak hava yoğunluğu

2024-07-13 13:27 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 7 Filistinli hayatını kaybetti

12:58 - Dünya

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, New York'ta Trump'ın konvoyu nedeniyle trafikte mahsur kaldı

12:43 - Dünya

UCM, Duterte hakkındaki iddianamede yer alan suçları açıkladı

12:12 - Dünya

Trump'ın 100 bin dolarlık vize ücreti işverenleri ve yabancı çalışanları endişelendiriyor

12:07 - Dünya

Somalili bakanlar, Türkiye ile olan ilişkilerden memnun

11:28 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da trafiğin durma noktasına gelmemesi için "akıllı kavşak" önerisi

13:07 - Gündem

TOKİ 32 ildeki 281 taşınmazı açık artırmayla satacak

13:03 - Ekonomi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 7 Filistinli hayatını kaybetti

12:58 - Dünya

Rize'de şiddetli yağışın ardından mahsur kalan kadın kurtarıldı

12:57 - Gündem

Dursun Özbek, Fenerbahçe ile olan gerginliğin sona ermesini arzu ediyor

12:52 - Spor