Vergi indirimlerinden yararlanmak için son günler

Ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan ve vatandaşlarını cebini rahatlatan beyaz eşya, mobilya ile konut sektörlerindeki vergi indirimleri 30 Eylül'de sona erecek.

Ekonomi - 9 yıl önce

ANKARA (AA) - Ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan ve vatandaşlarını cebini rahatlatan beyaz eşya, mobilya ile konut sektörlerindeki vergi indirimlerinde son haftaya girildi.
Buna göre bazı sektörlerde başlayan ve daha sonra süre uzatımına gidilen vergi indirimleri, 30 Eylül Cumartesi günü son bulacak.
Sektörlerde vergi indiriminin bitmesiyle mobilyadaki Katma Değer Vergisi (KDV) yeniden yüzde 8'den 18'e, beyaz eşyadaki özel tüketim vergisi (ÖTV) de sıfırdan yüzde 6,7'ye yükselecek. Öte yandan 150 metrekarenin üzerindeki konut teslimlerinde yüzde 8'e düşürülen KDV oranı da yüzde 18'e çıkacak.
Mart ayındaki Bakanlar Kurulu kararıyla tapu işlemleri üzerinden binde 20 oranında alınan tapu harcı, konut ve işyerleri için 30 Eylül'e kadar binde 15 olarak belirlenirken, bu oran ekim ayından itibaren eski haline dönecek.
Sektörler vergi indiriminin devamını talep ediyor
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, söz konusu indirimin sektör açısından önemine işaret ederek, "Sektör zaten bazı sıkıntılarla boğuşuyor. Demir fiyatları almış başını gidiyor. Tapu harçlarındaki indirim, rayiç bedellerinin gerçek değerde gösterilmesi anlamında da devlete katma değer sağlıyordu. Sektörün tıkanmaması, daha rahat hareket etmesi anlamında bu düzenlemelerin devam etmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
Ankara Mobilyacılar ve Lakeciler Odası Başkanı Hüseyin Taklacı da sektörün mobilyada KDV indiriminden memnun olduğunu söyledi.
KDV indirimi ile satışlarda artış ve sektörde canlanma görüldüğüne işaret eden Taklacı, bu düzenlemenin en çok elinde stok bulunan ve fabrikasyon ürün üreten firmalara yaradığını kaydetti.
Taklacı, el işçiliği ağırlıklı çalışan esnaf ve sanatkarın büyük şirketlerle yarışma şansının bulunmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Mobilyada el işçiliği ile fabrikasyon ürün üretimi ayrı kategoride sınıflandırılmalıdır. KDV indiriminin olumlu yansımalarına karşın zor şartlar altında çalışan, el işçiliği yapan esnafımız, ham madde, boya ve iskelet için yüzde 18 KDV öderken, yüzde 8 ile satış yaptı. Biz sektörün olumlu bulduğu KDV indirimi düzenlemesinin devam etmesini ancak el işçiliğinde KDV'nin sıfıra çekilmesini talep ediyoruz. Tarihi dokuyu mobilyaya işleyecek sanatkar bulmak zor. El işçiliğine ve sanatlarına daha çok destek verilmesini istiyoruz."
Haftanın Öne Çıkanları

Tankçı komutandan 'ezin, geçin' talimatı

2017-09-18 23:37 - Gündem

'Eski Başbakanlardan Davutoğlu'nu gözaltına alacaklarmış'

2017-09-22 15:47 - Gündem

Manisa’da feci kaza: 2 ölü, 7 yaralı

2017-09-18 22:07 - Asayiş

Atatürk Havalimanı'nda özel jet pistten çıktı

2017-09-22 01:40 - Genel

15 Temmuz gazisi Tolun: 15 Temmuz'da Allah ve vatan için dışarı çıktım

2017-09-19 15:36 - Genel

Vergi indirimlerinden yararlanmak için son günler

2017-09-24 17:28 - Ekonomi

Sincar'da terör örgütü PKK ve Haşdi Şabi çatıştı

2017-09-22 20:22 - Dünya

MHP Grup Başkanvekili Usta: Tezkereye destek vereceğiz

2017-09-22 20:18 - Genel

Kadir Topbaş istifa etti

2017-09-22 21:52 - Gündem

Caner'e 'Dolar'lı tepki

2017-09-23 21:47 - Spor

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

TİGEM, 30 safkan Arap tayının satışından yaklaşık 28 milyon lira gelir elde etti

17:32 - Ekonomi

Sigorta ve emeklilik sektörünün aktif büyüklüğü 4,4 trilyon liraya ulaştı

15:35 - Ekonomi

Küresel gaz türbini siparişleri ikinci çeyrekte rekor kırdı

16:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe: "Petrol tesislerine saldırılar karşılıksız kalm

04:52 - Dünya

Yemen'deki Husiler, Marib ve Muha kentlerindeki askeri noktaları vurduğunu iddia etti

03:32 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev Zengezur Koridoru'nu değerlendirdi

01:08 - Dünya

TBMM'nin tatile girmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de

00:27 - Siyaset

İsrail basını: CENTCOM Komutanı Cooper, Gazze'de ateşkes için 15 maddelik plana bağlı olduklarını söyledi

00:13 - Medya