?>

Vatikan: Taşıyıcı annelik "evrensel suç" haline gelmeli

Katolik Kilisesinin yönetim merkezi Vatikan, çocukları bir nesne haline getirdiği gerekçesiyle taşıyıcı anneliğin kınanması ve dünya genelinde bir suç olarak yasaklanması gerektiği konusunda çağrı yaptı.

Dünya - 1 yıl önce

Vatikan

VATİKAN (AA) - Katolik Kilisesinin yönetim merkezi Vatikan, çocukları bir nesne haline getirdiği gerekçesiyle taşıyıcı anneliğin kınanması ve dünya genelinde bir suç olarak yasaklanması gerektiği konusunda çağrı yaptı.

Vatikan'a bağlı İman Doktrini Kurulu Bakanlığı, Hristiyan antropolojisine göre "insan onurunun vazgeçilmez doğasına bağlılığı teyit eden" ve özellikle "taşıyıcı annelik" yöntemine karşı çıkan 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan yeni bildirgesi "Sonsuz Onur"u (Dıgnitas Infinita) kamuoyuna açıkladı.

Bildirgede, "taşıyıcı annelik" ile kadın ve çocuğun onurunun ciddi şekilde ihlal edildiği belirtilerek, "Çocuk, her zaman bir hediyedir ve asla ticari bir sözleşmenin temelinde olamaz. Anne rahmindeki doğmamış çocuktan başlayarak, insan yaşamı bastırılamaz ya da ticari bir meta haline getirilemez. Bu bakımdan, kadının ve çocuğun onurunu ciddi şekilde zedeleyen sözde taşıyıcı annelik uygulaması esef vericidir." ifadeleri yer aldı.

Taşıyıcı annelik uygulamasının, bir annenin maddi ihtiyaç durumunun istismar edilmesine dayandığı aktarılan bildirgede, "Bu nedenle, uluslararası topluma bu uygulamanın evrensel olarak yasaklanması konusunda kararlılık çağrısında bulunuyoruz." ifadesi kullanıldı.

Diğer yandan, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İman Doktrini Kurulu Bakanlığının bu bildirgesinden önce geçen hafta kendisi de taşıyıcı anneden doğma ve bu konuya karşı mücadele eden 32 yaşındaki Olivia Maurel ile görüşmüştü.

Papa, ocak ayında da taşıyıcı annelik uygulanmasının küresel ölçekte yasaklanması çağrısı yapmıştı.

İtalya'da Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon iktidarı da geçen yıl taşıyıcı anneliğin evrensel suç sayılmasına ilişkin kanun teklifini parlamentoya sunmuştu. Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi, hükümetin bu teklifine Temmuz 2023'te onay vermişti. Yurt dışında taşıyıcı annelik yöntemiyle çocuk sahibi olan İtalyan vatandaşların kanunen cezalandırılmasını da öngören söz konusu kanun teklifinin yasalaşması için parlamentonun üst kanadı Senato'da da görüşülmesi ve oylanması gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bakan Uraloğlu: Yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 44 milyon kişi hava yolunu kullandı

2024-04-07 16:18 - Gündem

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı arttı

2024-04-02 15:22 - Ekonomi

İçişleri Bakanlığı, 1608 sözleşmeli personel alacak

2024-04-03 15:07 - Gündem

Fenerbahçe Beko, "Jasikevicius etkisi" ile THY Avrupa Ligi'nde play-off'a yüksel

2024-04-07 11:18 - Spor

Gazze'de devam eden İsrail saldırıları, Batı Şeria’da bayram sevincine gölge düşürdü

2024-04-07 13:07 - Dünya

Beyaz Saray: Şifa Hastanesi'nden gelen görüntüler 'çok endişe verici'

2024-04-02 01:43 - Dünya

Türkiye'den Kazakistan’da meydana gelen sel felaketi için geçmiş olsun mesajı

2024-04-07 00:52 - Siyaset

4,5G dijital dönüşümün kapısını araladı, gözler 5G'de

2024-04-03 12:17 - Teknoloji

Yapay zeka teknolojisi rutin iş yapanları işsiz bırakabilir

2024-04-08 12:02 - Teknoloji

Hayırseverlerin kurduğu ASPİLSAN, 43 yıldır Türkiye'nin enerjisine güç katıyor

2024-04-02 10:17 - Ekonomi

İlgili Haberler

İsrail, Oscar ödüllü belgesele katkı sunan Filistinlinin cenazesini teslim etmiyor

19:42 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Meksika'ya uygulanan mevcut tarifelerin 90 gün süreyle uzatıldığını duyurdu

19:37 - Dünya

Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeden 147'si Filistin devletini tanıyor

19:23 - Dünya

Çin'de yaşanan sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 70'e yükseldi

18:23 - Dünya

BM'nin paylaştığı görüntü Gazze'deki insani krizi gözler önüne seriyor

17:53 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail, Oscar ödüllü belgesele katkı sunan Filistinlinin cenazesini teslim etmiyor

19:42 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Meksika'ya uygulanan mevcut tarifelerin 90 gün süreyle uzatıldığını duyurdu

19:37 - Dünya

Eski tip sürücü belgelerini yenileme süresi 31 Ekim'e uzatıldı

19:33 - Gündem

Türkiye ile Gabon arasında 8 anlaşma imzalandı

19:28 - Ekonomi

Birleşmiş Milletler üyesi 193 ülkeden 147'si Filistin devletini tanıyor

19:23 - Dünya