Vanlı kadınlar kıyafetleri ebru desenleriyle renklendiriyor

Van'da kadınlar, ebru sanatını kıyafet ve aksesuarlara yansıtarak hem özgün tasarımlar ortaya çıkarıyor hem de geleneksel sanatı modern giyimle buluşturuyor

Magazin - 4 ay önce

Van
İpekyolu Halk Eğitim Merkezi'ne bağlı Hatuniye Kültür Sanat Merkezi'nde açılan ebru kursuna katılan kadınlara bir yandan mesleki eğitim veriliyor diğer yandan da sanatsal çalışmalara katılmaları sağlanıyor.
Usta öğretici Arzu Taştan'dan eğitim alan kursiyerler, başta kıyafet olmak üzere şal, kravat, kolye ve çanta gibi çeşitli aksesuarları ebru tekniğiyle boyayarak özgün ve estetik bir görünüme kavuşturuyor.
Kurslara katılarak mesleki beceri kazanan kadınlar, hazırladıkları rengarenk ürünleri fuarlarda sergiliyor, internetten satışa sunuyor.

"Hedefim bu sanatı daha ileri seviyelere taşımak"

Usta öğretici Taştan, kurs sayesinde üretime katkı sağlayarak kültürel mirası gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini söyledi.
Kadınların kurslara ilgi gösterdiğini belirten Taştan, şunları kaydetti:
"Toprak boyalarla yaptığımız çalışmalar kapsamında kağıtlara, kumaşlara, kravatlara, takılara, tepsi ve sehpalara ebru sanatını uyguluyoruz. Kadınlar, yaptıkları ürünleri satarak kazanç elde ediyor hem de kendi ürünlerini tasarlıyor. Eşi benzeri olmayan özel tasarımlar oluyor. Bunu kumaşlara uygulayıp kıyafetler tasarlıyoruz. Bunun yanı sıra eşarp, takı, tepsi, çanta ve seramik üzerine de çalışmalarımız devam ediyor."

Kursiyerlerin keyifli vakit geçirdiğini dile getiren Taştan, "20'ye yakın öğrencimiz var. Elimizden geldiğince bu sanatı insanlara sevdirip tanıtmaya çalışıyoruz. Kursiyerlerim de çok memnun ve düzenli geliyorlar. Geleneksel İslam sanatımızı çocuklarımıza da öğretmemiz gerekiyor. Hedefim bu sanatı daha ileri seviyelere taşımak. Ebru sanatında eğitim bitmez." dedi.

"Suya düşen her damla bir sanat eserine dönüşüyor"

Kursiyerden Rukiye Bayram ise "Ebru sanatıyla iki yıl önce tanıştım. Ebru sanatı ruhun dinlenmesidir. Suya düşen her damla bir sanat eserine dönüşüyor. Burada eşarba yapıyoruz, yarın başka bir kıyafette can bulacak. Burası ikinci evim, yeni arkadaşlarla tanışma fırsatım oldu. Ebruyla yaptığımız ürünler sayesinde hem aile bütçemize katkı sağlıyoruz hem de ürünleri ev hediyesi olarak kullanıyoruz." diye konuştu.

Yaklaşık iki yıldır ebru sanatıyla ilgilendiğini anlatan Esra Avcı da "Kanseri yendiğim süreçte bu sanatla tanıştım. Benim için bir terapi oldu. Burada şifa buldum. Burası bizim için bulunmaz bir imkan oldu. Herkese tavsiye ediyorum, şifa bulmak, arınmak için kesinlikle muhteşem bir kurs." ifadelerini kullandı.
Ebru sanatıyla hazırladıkları ürünlerin kendileri için gelir kapısı olduğunu belirten kursiyer Gönül Akgül ise "Ebru sanatını kumaşlara, objelere aktarıyoruz, takılar yapıyoruz. Bunları da sergilerde ve fuarlarda satışa sunuyoruz." dedi.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da yılın ilk 3 ayında 35 bini aşkın çocuğa otizm taraması yapıldı

2026-04-02 11:58 - Sağlık

Bakan Memişoğlu: 2025'te, 7 milyon 700 bin vatandaşımıza ücretsiz kanser tarama hizmeti sunduk

2026-04-01 21:43 - Sağlık

Otizmli Mete piyano sayesinde hayatını renklendirdi

2026-04-01 12:28 - Magazin

Kutup Ata Tuncer’in ‘Üzgün Üzgün’ü Kerem Cem yorumuyla kırsaldan ülkeye yayılıyor -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

2026-04-02 21:45 - Magazin

Özel gereksinim raporu bulunan çocuklar için MHRS'de öncelik hakkı tanındı

2026-04-03 11:52 - Sağlık

Iraklı ünlü sunucu Shahad Salman Türkiye’de -Selçuk Aka, magazin dünyasından yazdı-

2026-03-30 10:02 - Magazin

Türkiye'de dijital spor platformları 2026: Kullanıcı katılımı nasıl değişti?

2026-03-31 08:02 - İnsan-Hayat

Vanlı kadınlar kıyafetleri ebru desenleriyle renklendiriyor

2026-04-03 14:48 - Magazin

Palet Türk Müziği İlkokulu yeni yeteneklerini arıyor

2026-04-01 13:38 - Magazin

Yurduntepe Kayak Merkezi sezonu 75 bin ziyaretçiyle kapattı

2026-03-30 12:22 - Magazin

İlgili Haberler

Ata Demirer, "Ata Demirer Gazinosu" ile Harbiye'de sahne aldı

12:32 - Magazin

Lübnanlı şarkıcı Ragheb Alama, 15 Kasım'da İstanbullu müzikseverlerle buluşacak

10:52 - Magazin

İngiliz müzik grubu Massive Attack'e, konserde Filistin bayrağı açtıkları gerekçesiyle soruşturma

13:57 - Magazin

'DatJazz Festivali' Akdeniz'in tarihi dokusunda ilk kez düzenlenecek

12:28 - Magazin

5. İstanbul Festivali 1 Ağustos'ta başlayacak

11:18 - Magazin

Günün Manşetleri

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, "mavi vatan"daki görevinde 4 yılı geride bıraktı

12:38 - Ekonomi

YÖK'ten "yükseköğretimde öğrenci affı düzenlemesine" ilişkin açıklama

12:23 - Gündem

TBMM'de şehit aileleri ve gazilerin haklarına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifinin gör

12:13 - Gündem

İsrail askerleri Batı Şeria'da Filistinli çobana ateş açtı, bazı koyunları telef etti

12:12 - Dünya

Havalimanlarındaki yatırımlar Antalya turizmine güç katacak

12:07 - Ekonomi