?>

Van'da 5 bin yıl öncesine ait yapılar bulundu

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte yürütülen kazı çalışmalarında, İlk Tunç Çağı dönemine ait 5 bin yıllık 2 oda ile çömlek parçaları ortaya çıkarıldı.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Van

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında, 10 üniversitede görevli arkeolog ve bilim insanlarından oluşan 50 kişilik ekiple yürütülen kazı çalışmaları sürüyor.

Daha önce Van'ın tarihi yapısının yanı sıra Urartular dönemine ait bulguların ortaya çıkarıldığı höyükte sürdürülen çalışmalarda 5 bin yıl öncesine ait 2 oda ile İlk Çağı dönemine ait çanak ve çömleklere ulaşıldı.

"Bizim için sürpriz oldu"

Doç. Dr. Konyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin en uzun soluklu kazı çalışmasını yürüttüklerini söyledi.

Yerleşme tarihi açısından höyüğün büyük önem taşıdığını anlatan Konyar, "Son günlerde bizim için sürpriz olan verilerle karşılaştık. Van'ın 5 bin yıl öncesine ait evlerine, dönemin yapı kalıntılarına, kullanılan çanak çömleklere ulaştık. Bizim için oldukça sürpriz oldu. Çünkü Van'da son 60 yıldır böyle verilere ulaşılmamıştı." dedi.

Ortaya çıkarılan bulguların Van'ın kadim bir tarihe sahip olduğunu gösterdiğini ifade eden Konyar, şunları kaydetti:

"İlk Tunç Çağı, yani milattan önce 3 bin 500 yıl önce Van'da yaşayan toplumların evlerine ulaşmaya başladık. İki tür ev karşımıza çıkıyor. Bir tanesi yuvarlak planlı diğeri de kare planlı ev. İlk Tunç Çağı toplumu 3 metrekare planlı kerpiç konutlarda yaşamış. Hayvancılık ve kısmen tarımla uğraşmışlar. Bunların sadece evlerini ortaya çıkarmıyoruz, yaşam koşullarını, yiyeceklerini, çanak ve çömleklerini de yeni teknolojiyle değerlendireceğiz."

Kazılarda milattan önce 6-7 bin yıl öncesine ait çanak ve çömleklerle karşılaştıklarını bildiren Konyar, 7 bin yıllık sürecin kalıntılarının yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını, bunun da kentsel arkeoloji açısından sevindirici olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dorian kasırgası Bahamalar'da etkili oluyor

2019-09-02 11:07 - Dünya

Teslim olan teröristler PKK'nın iç yüzünü anlattı

2019-09-03 12:32 - Gündem

YKS ek yerleştirme tercih başvuruları 5 Eylül'de başlıyor

2019-09-03 15:42 - Gündem

Sözleşmesi feshedilen işçilerden HDP'li belediyeye tepki

2019-09-05 19:17 - Gündem

Rehabilite edilen gölet kuş sesleriyle şenleniyor

2019-09-06 15:17 - Gündem

Van'da 5 bin yıl öncesine ait yapılar bulundu

2019-09-06 15:27 - Kültür Sanat

Bakan Koca'dan okul döneminde beslenme uyarıları

2019-09-04 13:22 - Sağlık

Kerpiç evleriyle büyüleyen 'sanatçı köyü'ne ilgi artıyor

2019-09-04 15:12 - Çevre-Hayat

NATO siber savunmaya odaklanıyor

2019-08-30 16:07 - Dünya

Balıkçılar rotayı salyangoza çevirdi

2019-09-04 19:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Tayland’ın turistik noktası Wat Arun Tapınağı, ziyaretçilerini ağırlıyor

15:57 - Kültür Sanat

CSO ile Devlet Çoksesli Korosu 'Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri' verdi

22:42 - Kültür Sanat

Bu yıl sinema hasılatı 3 milyar 500 milyon liraya yükseldi

16:17 - Kültür Sanat

Nijerya'nın yüzyıllık sesi: Duman Girke

12:02 - Kültür Sanat

AA foto muhabiri Jadallah, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü

20:04 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Depremde 115 kişinin öldüğü Penta Park Sitesi 1. ve 3. bloklara ilişkin yargılama sürdü

01:42 - Gündem

TFF Başkanı Hacıosmanoğlu: "Bahis" soruşturması yaklaşık 3 bin 700 sporcuyla devam edecek

00:47 - Spor

Kocaeli'de çöken apartmanın yakınındaki 3 bina daha tedbiren boşaltıldı

00:13 - Gündem

Bakan Fidan, Karadağ Dışişleri Bakanı İbrahimovic ile İstanbul’da görüştü

23:53 - Siyaset

Ayasofya'da yangın çıkaran sanık hakkında 13 yıla kadar hapis talebiyle dava

23:42 - Gündem