?>

Vakıflar hem tarihe hem gönüllere dokunuyor

Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü, vakıf mülklerinden aldığı kira gelirleriyle hem eski eserleri onarıyor hem de sosyal yardımlarda bulunuyor.

Gündem - 6 yıl önce

Malatya

Malatya, Elazığ ve Tunceli'de ata yadigarı eserleri eski ihtişamına kavuşturan Vakıflar Malatya Bölge Müdürlüğü, vakıf mülklerinden aldığı kira gelirleriyle hem tarihe hem de gönüllere dokunarak, vakıf kültürünü ilk günkü heyecan ve titizlikle yürütüyor.

Malatya, Elazığ ve Tunceli'de ata yadigarı eserleri onararak eski ihtişamına kavuşturan bölge müdürlüğü, yaptığı sosyal yardımlarla da dar gelirli ailelere destek sunuyor.

Vakıflar Malatya Bölge Müdürü Kenan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi eserlerin ayağa kaldırılmasının yanı sıra vakıf kültürünü de yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Ecdadın kurduğu vakıfların iş ve işlemlerini yürüttüklerini anlatan Doğan, Vakıflar Genel Müdürlüğünün bugün 52 binin üzerinde Osmanlı ve Selçuklu döneminde kurulan vakfı temsil ettiğini ve onların adına işlemleri yürüttüğünü anımsatarak, kendilerinin de bölge müdürlüğü olarak Malatya, Elazığ ve Tunceli'de bir çok tarihi eseri ayağa kaldırdıklarını vurguladı.

"Yaklaşık 25 milyon liralık yardımda bulunduk"

Doğan, vakıfların, tarihi yapıları restore ederek, gelecek kuşaklara aktarmanın dışında vatandaşlara sosyal yardımlarda da bulunduğunu dile getirerek, "Bugüne kadar bölgemizde 80 milyon liralık yatırım yaparak, ecdat yadigarı eserleri ayağa kaldırdık. Ayrıca her ay 717 aileye gıda yardımı, 151 aileye muhtaç maaşı ve 617 öğrenciye burs veriyoruz. Bu yardımlar kapsamında (2003'ten bu yana) yaklaşık 25 milyon lira ödedik. Gıda yardımına 2009 yılından sonra başladık. Sosyal yardımlara yıllık ortalama 3 milyon 500 bin lira harcadık." diye konuştu.

Tarihi yapıların restorasyon ve onarım işlemlerinin 2003 yılından sonra hız kazandığına dikkati çeken Doğan, şöyle devam etti:

"Restorasyonların atağa kalktığı şahlandığı bir dönem. 2003 yılından önceki dönemlerde küçük onarımlar var. Biz 2003'ten bugüne kadar restorasyon ve onarımlara 80 milyon lira harcadık. Bize bağlı illerdeki tarihi eserleri onardık. Tunceli'de Sağman Külliyesi'ni Elazığ Harput ve Palu'da bir çok eseri ayağa kaldırdık, Harput Esadiye Cami, Sivrice Dedeyolu Cami gibi. Malatya'da Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray, Toptaşı Cami, Karahan Cami'yi yeniden ayağa kaldırdık. Arapgir Yeni Cami'de onarım çalışmaları devam ediyor. Malatya'da bugüne kadar 21 eser onarıldı ve 2 eserin onarımı devam ediyor. 23 eserin ise onarım için projeleri çizildi. Bir yandan onarım yapıyoruz, bir yandan da gelecekte onarılacak tarihi yapıların projelerini hazırlıyoruz."

"Gelirlerimizi tekrardan vatandaşlarımıza aktarıyoruz"

Doğan, her türlü bağışı kabul ettiklerine ve vatandaşların kendilerine çeşitli şekillerde bağışta bulunduğuna değinerek, geçmişten gelen vakıf ruhunun hala insanların kalbinde yaşadığını kaydetti.

Bölgedeki vakıf mülklerinde 900'e yakın kiracının bulunduğunu, yıllık ortalama 4 milyon lira kira gelirleri olduğunu anlatan Doğan, "Mülklerimizden gelen gelirleri, eski eserleri onarmada ve vatandaşlara sosyal yardımda bulunmada kullanıyoruz. Gelirlerimizi tekrardan vatandaşlarımıza aktarıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Vakıflar hem tarihe hem gönüllere dokunuyor

2019-05-19 15:17 - Gündem

Türkiye’de küçükbaş hayvan sayısı artıyor

2019-05-17 20:43 - Genel

Kapısız soyun kabinleri tepkiye neden oldu

2019-05-14 18:09 - Genel

8 tonluk tarihi eser vinçle taşındı

2019-05-14 18:48 - Kültür Sanat

Konya’da DEAŞ operasyonu: 9 gözaltı

2019-05-18 12:46 - Asayiş

Öğretmenin aracına asitli saldırı

2019-05-17 19:22 - Asayiş

Şehit Altunkaş son yolculuğuna uğurlandı

2019-05-13 01:20 - Genel

Nowitzki Çin 2019'un Global Elçisi oldu

2019-05-16 20:56 - Spor

DEAŞ'lı kadın teröristi PKK'lılar sınıra ulaştırmış

2019-05-18 15:54 - Genel

'Uyuyan volkan'ın kaynağı araştırılıyor

2019-05-17 15:57 - Teknoloji

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan, Paris'te düzenlenecek Gazze konulu toplantıya katılacak

19:02 - Gündem

MİT, Mossad casusu dedektiflere bilgi satan avukatı saklayan şüpheliyi yakaladı

17:58 - Gündem

Malatya'da bin 130 deprem konutunun anahtarları teslim edildi

16:48 - Gündem

Osmaniye'de 819 deprem konutu ay sonuna kadar tamamlanacak

16:32 - Gündem

Özgürlük Filosu Koalisyonu'ndaki gemilere İsrail'in saldırısı Konya'da protesto edild

16:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Kosova, Türk üretimi binlerce kamikaze dron teslim aldı

19:32 - Dünya

İsrail'in Küresel Sumud Filosu'nda alıkoyduğu Libyalı aktivistler ülkelerine döndü

19:27 - Dünya

Trump, Chicago Belediye Başkanı ve Eyalet Valisi'nin "hapse atılması" gerektiğini sav

19:12 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan, Paris'te düzenlenecek Gazze konulu toplantıya katılacak

19:02 - Gündem

Almanya, İHA savunma merkezi kurmayı planlıyor

18:58 - Dünya