Uzmanlara göre, yapay zeka içeriklerinde telif hakkının kime ait olduğunu belirlemek zor

Uzmanlar, yapay zekanın ürettiği içeriklere atıfta bulunarak makineler tarafından ortaya konan içeriklerin telif hakkı ihlallerinde sorumluluğun yapay zeka geliştiricisinde mi yoksa kullanıcılar da mı olduğunu belirlemenin zorluğuna işaret ediyor.

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul
Anadolu Ajansı (AA) ile Boğaziçi Üniversitesi işbirliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla üniversitenin güney kampüsündeki Albert Long Hall binasında 2 Aralık'ta düzenlenen "2. Haberin Telifi ve Medyada Yapay Zeka" sempozyumuna katılan uzmanlar, AA muhabirine konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.
Cambridge Üniversitesinden Prof. Dr. Henning Grosse Ruse-Khan, yaptığı açıklamada, yapay zeka tarafından üretilen ve hiçbir insan müdahalesi olmayan içeriklerin telif hakkı koruması altına giremeyeceğini düşündüğünü ifade ederek "ChatGPT'den bana bir hikaye yazmasını istediğim ve belki birkaç parametre verdiğim durumlarda, bana göre bu hikaye telif hakkıyla korunmayacaktır çünkü yazarı ben değilim." değerlendirmesini yaptı.
Russe-Khan, yapay zekanın ürettiği içeriklerin telif hakları konusunda tartışmaların sürdüğünü dile getirerek "Yani eğer siz bir insan değil de bir makine iseniz ve mevcut yasal çerçeveler altında makineler yazar olamazlarsa o zaman ortada bir yazar yoktur, yani size talimat veren bir kişi olarak ben bir yazar olmadım ve makine de bir yazar olamaz. Dolayısıyla ortada bir yazarlık yoktur ve bu içerikler telif hakkıyla korunmayacaktır." diye konuştu.

Bunun iyi bir sonuç olup olmadığını sorgulayan Russe-Khan, yapay zekanın ürettiği içeriklerin ilk etapta telif hakkı materyallerine dayandığını anımsattı.
Russe-Khan, eserleri yapay zeka eğitimi bağlamında kullanılan yazarlara nasıl ödeme yapılacağının çok temel ve kilit bir soru olduğunu ve cevaplanması gerektiğini söyledi.
Yapay zeka içerikleriyle ilgili telif hakkı ihlali veya buna benzer durumlarda sorumluluğun kimde olacağına dair ise Russe-Khan, yapay zekanın geliştiricisinden ziyade operatörün sorumlu olması gerektiğini düşündüğünü belirtti.
Russe-Khan, dolayısıyla yapay zeka operatörünün, yapay zekanın materyalleri etkilemek için kullanılmadığından emin olmaya çalışan mekanizmaları devreye sokmasının önemine işaret ederek "Örneğin yapay zekanın, çocuk ****grafisi üretmesini kolayca önleyebilirsiniz değil mi? Bu mümkünse yapay zekanın telif hakkını ihlal etmesi çok muhtemel materyaller üretmesini önlemek için de adımlar atmaya çalışabilirsiniz." dedi.
Yapay zekanın telif hakkını ihlal eden materyalleri kullanmasını önlemenin elbette daha zor olabileceğini kaydeden Russe-Khan, bu durumda da yapay zeka kullanıcısından ziyade operatöre daha fazla sorumluluk düştüğünü dile getirdi.
Son olarak Russe-Khan, "Teknoloji tarafından oluşturulan potansiyel zarardan teknolojinin operatörünü sorumlu tutardım." diye konuştu.

"Yapay zeka tarafından üretilen içeriğin telif hakkı konusu belirsiz" vurgusu

Queen Mary University of London'dan Prof. Dr. Guido Westkamp da yapay zeka tarafından üretilen içeriğin, yasal ve etik sonuçlarına değinerek, yapay zeka geliştiricisinin telif hakkı ihlallerinde sorumlu tutulabileceğini ancak kullanıcı tarafından verilen talimatların rolü nedeniyle bunun kapsamının belirsiz olduğunu söyledi.

Westkamp, içerik oluşturmak için yapay zeka araçları kullanıldığında ortaya çıkan eserin yazarının kim olduğu konusunda bir karmaşıklık oluşacağına işaret ederek çalışmanın yazarın kişiliğini göstermesinin önemli olduğunu ifade etti.
Max Planck Enstitüsünden Dr. Valentina Moscon ise dijital çağda içerik sağlayıcıların ve telif hakkı sahiplerinin çıkarlarının dengelenmesinin küresel bir sorun ve bu sebeple küresel çözümlere ihtiyaç olduğunu belirtti.
Moscon, dijital medya içeriği ve telif hakkıyla ilgili konuların karmaşıklığına vurgu yaparak bir çözüm bulmanın zor olduğunu söyledi.
Ayrıca Moscon, standartlaştırma ve kuralların kod veya sertifikasyon sistemine dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Dadaş 25 Hava Ambulansı" 10 ildeki hastaların imdadına yetişiyor

2024-12-01 12:49 - Gündem

Kıyı Ege için kuvvetli yağış uyarısı

2024-11-30 13:13 - Asayiş

Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

2024-12-06 09:06 - Ekonomi

Antalya için gök gürültülü sağanak uyarısı

2024-12-02 12:58 - Gündem

Irak, Suriye sınırındaki güvenlik önlemlerini artırdı

2024-11-30 12:08 - Dünya

Sinop'ta 1600 rakımlı Çangal Dağı'ndaki kar ve sis manzarası görüntülendi

2024-12-02 16:32 - Çevre-Hayat

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye'nin borçluluk oranı düşük

2024-11-30 20:37 - Ekonomi

Uzmanlara göre, yapay zeka içeriklerinde telif hakkının kime ait olduğunu belirlemek zor

2024-12-06 13:02 - Teknoloji

İran destekli gruplar, Suriye'deki rejim güçlerine desteğe gidiyor

2024-12-04 17:47 - Dünya

Suriye Milli Ordusu, PKK/YPG'ye karşı Özgürlük Şafağı Operasyonu başlattı

2024-12-01 13:18 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

23:13 - Teknoloji

Güney Kore'de Google ve Apple'a "telekomünikasyon kurallarını ihlal" suçlaması

17:42 - Teknoloji

İngiltere ve Galler'de mahkemelere Meta gözlüklerle giriş yasaklandı

14:57 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Vietnam, 2030'a kadar 10 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefliyor

12:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Küresel elektrikli araç satışları temmuzda yıllık bazda yüzde 9 artışla 1,85 milyon oldu

08:43 - Ekonomi

Başkentte 37 ton sahte deterjan ve kozmetik ürünü ele geçirildi

08:27 - Gündem

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 265'e çıktı

08:13 - Dünya

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya