Uzmanlara göre iç savaşla Sudan'ın bölgesel olarak etkisizleştirilmesi amaçlanıyor

Sudan’daki iç savaşla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlara göre küresel güçler, ülkede devam eden iç savaş ile Sudan'ı etkisizleştirmeyi amaçlıyor.

Dünya - 2 yıl önce

İstanbul
Milletlerarası İlişkiler ve Diplomasi Merkezi tarafından İstanbul'da düzenlenen "Sudan İçin 'Yarın' Çalıştayı"nda Sudan'daki savaşın sebep ve etkileri konuşuldu.
Eski Sudan Dışişleri Bakanı Hamid Mümtaz, Sudan'daki iç savaşta yakınlarından yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, Hızlı Destek Güçleri'nin (HDK) ülkede sivilleri ve masumları öldürdüğünü belirtti.
Mümtaz, "Bu savaş bölgesel bir ajandanın olduğunu gösteriyor ve Sudan'ın kalkınmasını önlemeye yönelik bir hamle. Bu durum İngiliz sömürgesinden bugüne gelen bir silsile." dedi.
İç savaş ile Sudan'daki ekonomik kaynakların ele geçirilmesinin hedeflendiğine dikkati çeken Mümtaz, İngiliz sömürge yönetimi başta olmak üzere dış güçlerin tarih boyunca Sudan'daki istikrarsızlığı devam ettirmek istediğini ve bu yolda farklı adımlar attığını söyledi.
Mümtaz, güçlü sosyal bağları olan Sudanlıların bölünmelere karşı birleşme adımları attıklarını ancak bu süreçlerin engellendiğini vurgulayarak, "Sudan'daki bu çatışma süreci istikrarsızlığı, istikrarsızlık da ekonomiyi olumsuz etkiledi." diye konuştu.
Hızlı Destek Güçleri'nin dış güçlerce organize edilerek Sudan'da iç savaş çıkarmalarına neden olunduğunun altını çizen Mümtaz, Sudan'da ulusal birliğin sağlanacağına inandığını söyledi.

"Filistinli birçok lider Sudan’da yaşadı"

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Arpa ise Sudan’daki olayların sadece ekonomik gerekçelerle açıklanamayacağını, tarihi arka planı olan uluslararası bir projenin sonucu olarak ülkenin bu duruma geldiğini dile getirerek, iç savaşın Sudan'ı etkisizleştirme savaşı olduğunu ifade etti.
Arpa, Sudan'da Müslümanların çoğunlukta olmasına rağmen Güney Sudan’daki yerel inançlara mensup topluluklara karşı hoşgörülü davrandığını ifade ederek, ülkede toplumsal bir barış olduğunu anlattı.
İslamiyet'in Afrika’nın güneye yayılmasında Sudan'ın önemli bir ülke olduğunu belirten Arpa, "Sudan diğer ülkelerle ilişkileri iyi olan ve bunu geliştirmeye çalışan bir ülkeydi. Bu da birilerini rahatsız ediyordu." dedi.
Sudan'ın tarih boyunca Filistin meselesine desteğini de hatırlatan Arpa, "Filistinli birçok lider Sudan'da yaşadı ya da Filistinli öğrenciler Sudan'da okudu. Sudan Filistin davasına 2019'a kadar en büyük desteği veren ülkelerden biriydi ve bu da engellenmek istendi." ifadelerini kullandı.
Arpa, Sudan’ın bölünmesi için birçok adımın atıldığını ve daha önce Güney Sudan’ın ayrıldığına dikkati çekerek, Sudan’ın bölgesel ve uluslararası alanda etkisizleştirilmesinin amaçlandığını kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dışişleri Bakanı Fidan, Çin'de "Değişen Dünya Düzeninde Türkiye-Çin İlişkilerini" anl

2024-06-03 12:23 - Gündem

KKTC'de hava sıcaklığı 44 dereceye çıktı

2024-06-03 18:58 - Çevre-Hayat

Belçika'da yarınki seçimlerin ardından tek seçenek olan koalisyon için zorlu pazarlıklar başlay

2024-06-08 11:22 - Dünya

Genç milli kaleci Doğan Alemdar, EURO 2024'te başarılı olacaklarına inanıyor

2024-06-04 13:12 - Spor

Kanlı gelinlik ve Filistin bayrağı renklerindeki kıyafetle Gazze'deki saldırılara dikkat çektil

2024-06-05 14:41 - Gündem

Jandarmanın 'çevre koruma timi' doğa için yoğun mesaide

2024-06-08 12:18 - Çevre-Hayat

Uzmanlara göre iç savaşla Sudan'ın bölgesel olarak etkisizleştirilmesi amaçlanıyor

2024-06-08 14:32 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinli kardeşlerimizi savunurken aslında insanlığı savunuyoruz

2024-06-05 20:32 - Siyaset

İsrailli aşırı sağcı Bakan Ben-Gvir: Netanyahu’yu güçlü olmaya çağırıyoruz, teslim olmayacağız

2024-06-05 20:38 - Dünya

Mısır'da istifasını sunan Başbakan Medbuli, yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi

2024-06-03 14:42 - Dünya

İlgili Haberler

Putin’in Kuril Adaları'nı ziyareti, Japonya ile toprak uyuşmazlığını yeniden gündeme getirdi

13:37 - Dünya

AB'nin yeni giriş çıkış sistemi Brüksel Havalimanı'nda uzun kuyruklara yol açmaya devam ed

13:22 - Dünya

Bilim insanları "kara delik yıldızı" olarak tanımladıkları yeni bir kozmik cisim keşfetti

13:13 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, 3 Filistinli ailenin evlerini 3 gündür kuşatma altında t

12:53 - Dünya

Zelenskiy, Rusya'nın yolcu trenine yönelik İHA saldırısında makinistle yardımcısının öldüğünü b

12:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Putin’in Kuril Adaları'nı ziyareti, Japonya ile toprak uyuşmazlığını yeniden gündeme getirdi

13:37 - Dünya

Fethiye'de tur teknesinde yangın çıktı

13:33 - Gündem

Türkiye'de DOA sistemiyle 100 milyondan fazla ambalaj toplandı

13:28 - Gündem

AB'nin yeni giriş çıkış sistemi Brüksel Havalimanı'nda uzun kuyruklara yol açmaya devam ed

13:22 - Dünya

Anadolu Üniversitesinin "İkinci Üniversite" başvuruları başlıyor

13:18 - Gündem