Uzmanlar, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasını olumlu karşıladı

Uzmanlar, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının özellikle yabancı yatırımcı girişleri ve sermaye hareketlerine olumlu etki sağlayacağını bildirdi.

Ekonomi - 2 yıl önce

İstanbul
Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı.
Türkiye gri listeden çıkarıldı
NCM Menkul Değerler AŞ Kurumsal İlişkiler Direktörü Ahmet Uluhan, AA muhabirine, Türkiye'nin 2021 yılında alındığı gri listeden çıkarak çok önemli bir engeli daha aştığını belirtti.
Uzun zamandır piyasaların odağında olan ve çıkışın neredeyse kesin gözüyle bakıldığı bir sürecin olumlu sonuçlanmasının hem Türkiye ekonomisi hem de ileriye yönelik çok yönlü etkileri açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Uluhan, ekonomi politikalarında atılan adımların ve alınacak sonuçların etkilerinin bundan sonra daha net görüleceğini aktardı.
Uluhan, "Birçok uluslararası fon yatırımsının Türkiye ekonomisine yönelik ilgi ve iştahının olduğunu biliyoruz. Ancak yasal düzenlemelere yönelik kriterlerinden kaynaklı gri listede bulunan ülkelere bu tür fonların yatırım yapmadıklarını da biliyoruz. Bu gelişmeyle bu tür büyük yatırım fonlarının ilgisi daha da artacak ve Türkiye’ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacaktır." dedi.
Haliyle bu gelişmelerin öncelikle yabancı girişindeki ivmelenmeye pozitif katkı sağlamasını beklediklerini dile getiren Uluhan, "Ayrıca gri listede yer almanın yurt dışı işlemlerin kısıtlanması ve kredi alınmasını zorlaştırıcı etkileri olduğunu da biliyoruz. Haliyle gri listeden çıkışın çok yönlü pozitif etkilerinin ekonomimizde görüleceği bir döneme girmiş olduğumuzu düşünüyorum." diye konuştu.

Beklentilere paralel bir gelişme

İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasını olumlu değerlendirdiğini belirtti.
Bunun beklentilere paralel bir gelişme olduğunu vurgulayan Aslanoğlu, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasının hem ülkenin ticaretini ve sermaye hareketlerinin transferlerine ilişkin bürokratik unsurları rahatlatacak hem de kredi derecelendirmesinin yükseltmesine de katkıda bulunarak yatırım çekme ve ekonomik trendine katkıda bulunabilecek bir gelişme olduğunu aktardı.
Aslanoğlu, "Önemli bir nokta sürekli bir izleme var. Önümüzdeki süreçte de muhtemelen devam edecektir. Sürdürülebilirlik de önemli. Bu bölgeden uzaklaşmak ve daha da artılarla gitmek bu katkıyı daha da artırır diye düşünüyorum" diye konuştu.
Pariterium Danışmanlık Kurucusu Dr. İsmet Demirkol da Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, bu gelişmenin Türkiye'nin sermaye girişlerinin artmasında, portföy girişlerinin yükselmesinde ve tahvil tarafına olumlu katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.
Demirkol, özellikle teknoloji, inovasyon ve yeşil enerji tarafındaki yapısal reformların güçlü kalmaya devam etmesi durumunda doğrudan yabancı yatırımcı girişlerinin de artabileceğini ifade etti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Evden eve nakliyede "yetkili şirket" uyarısı

2024-06-23 11:48 - Gündem

Bayram tatilinde Abant, Gölcük ve Yedigöller'i 131 bin 113 kişi ziyaret etti

2024-06-24 10:38 - Çevre-Hayat

UNRWA: Gazze Şeridi'ndeki tesislerimizin yarısından fazlası vuruldu veya hasar gördü

2024-06-25 18:32 - Dünya

BM'nin "Afganistan" konulu toplantısı, Doha'da 30 Haziran'da başlayacak

2024-06-25 20:52 - Dünya

Boeing'in Starliner mekiği ve iki NASA astronotunun Dünya'ya dönüşü dördüncü kez ertelendi

2024-06-22 12:58 - Teknoloji

ÇAYKUR birinci sürgün döneminde 213 bin ton yaş çay aldı

2024-06-24 14:18 - Ekonomi

Sosyal medyada 'çocuğa istismar' görüntülerinde yer alan kadın gözaltına alındı

2024-06-24 15:07 - Asayiş

Uzmanlar, Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasını olumlu karşıladı

2024-06-28 16:13 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, yarın Cezayir'e gidecek

2024-06-22 16:28 - Gündem

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Ocak'tan anız yangınlarına ilişkin açıklama

2024-06-24 17:58 - Siyaset

İlgili Haberler

AB'de kömürden elektrik üretimi tarihi düşük seviyede

13:07 - Ekonomi

Türkiye'nin hububat sektörü ihracatı 7 ayda 6,9 milyar dolara ulaştı

12:57 - Ekonomi

Türkiye'nin en çok vergi veren isimleri belli oldu

12:42 - Ekonomi

Bakan Bayraktar: Türkiye'nin hedefi enerjide dışa bağımlılığı bitirmek

12:13 - Ekonomi

ABD'de veri merkezleri elektriğini üretmek için 90 gigavatlık kapasite planlıyor

11:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Fethiye'de tur teknesinde yangın çıktı

13:33 - Gündem

Türkiye'de DOA sistemiyle 100 milyondan fazla ambalaj toplandı

13:28 - Gündem

AB'nin yeni giriş çıkış sistemi Brüksel Havalimanı'nda uzun kuyruklara yol açmaya devam ed

13:22 - Dünya

Anadolu Üniversitesinin "İkinci Üniversite" başvuruları başlıyor

13:18 - Gündem

Bilim insanları "kara delik yıldızı" olarak tanımladıkları yeni bir kozmik cisim keşfetti

13:13 - Dünya