?>

Uzmanlar TCMB'nin faiz kararını değerlendirdi

Uzmanlar, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) temmuz ayı toplantısında faiz indirimlerine başlayabileceği öngörüsünde bulundu.

Ekonomi - 13 saat önce

İstanbul

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 46'da tuttu.

????

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, "Enflasyonun ana eğilimi mart ayında gerilemiştir. Öncü veriler ana eğilimdeki düşüşün haziran ayında da sürdüğüne işaret etmektedir. Jeopolitik gelişmelerin ve küresel ticarette artan korumacılığın dezenflasyon sürecine olası etkileri yakından takip edilmektedir." denildi.

Bankanın faiz kararını değerlendiren uzmanlar, TCMB'nin temmuz ayı toplantısında faiz indirimlerine başlayabileceği öngörüsünde bulundu.

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB'nin para politikası duruşuna ilişkin ana mesaj cümlesini koruduğunu ancak PPK metninde verilen mesajın, politika duruşunun sıkılaşma yönünden nötre döndüğünü düşündürdüğünü belirtti.

Merkez Bankasının enflasyon eğilimine ilişkin olumlu değerlendirmelerini sürdürmesi ve iç talebin dezenflasyonist etkisinin artabileceği mesajını vermesinin yanı sıra "enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası etkili şekilde kullanılacaktır" mesajına geri dönmesinin de para politikası duruşunu gevşetme yönünde hazırlıklara işaret ettiğini ifade eden Bürümcekçi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu doğrultuda, 24 Temmuz’daki ilk PPK toplantısında politika faizinde indirimlerin başlama olasılığını yüksek görürken, küresel risklerin devam etmesi durumunda bu toplantıda da koridorun asimetrik şekilde korunmasının tercih edilebileceğini düşünüyoruz."

"Dezenflasyon süreci güçleniyor"

Ata Yatırım Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Cemal Demirtaş da mayıs ayında, enflasyonun eğiliminin gerilediğini belirtti.

Öncü göstergelerin ana eğilimdeki düşüşün haziran ayında da sürdüğünü işaret ettiğini ifade eden Demirtaş, ikinci çeyreğe ait verilerin yurt içi talebin yavaşladığını gösterdiğini aktardı.

Demirtaş, şunları kaydetti:

"PPK’nın faizleri değiştirmemesi, TL reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile dezenflasyon sürecini güçlendirmektedir. Para politikasına ilişkin ana mesaj cümlesinde 'Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır.' ifadesinin çıkarılıp, 'Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda tüm para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır' ifadesine geri dönülmesi önümüzdeki dönemde faiz indirimlerine başlanabileceğine yönelik bir hazırlık olarak düşünülebilir. Bu doğrultuda 24 Temmuz’da gerçekleşecek bir sonraki PPK toplantısında 250 baz puan ile faiz indirimlerine başlanabileceğini düşünüyoruz. "

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Milletimiz Müsterih Olsun

2025-06-19 00:43 - Siyaset

Ordu'da 40 öğrencinin hikayelerinin yer aldığı kitap yayımlandı

2025-06-19 13:37 - Çevre-Hayat

Uyuşturucudan Yeşilay desteğiyle kurtulan kadın, bağımlılara umut olmak istiyor

2025-06-19 11:32 - Çevre-Hayat

İsrail-İran gerilimi bölgedeki ekonomik istikrarsızlığı derinleştiriyor

2025-06-19 11:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Nemrut Kalderası mavi ve yeşil renkli gölleriyle ziyaretçileri cezbediyor

2025-06-19 12:07 - Çevre-Hayat

AB'nin vize kuralı değişikliği İsrail vatandaşlarını hedef alabilir

2025-06-19 11:33 - Dünya

TÜRKSAT Genel Müdürü Atalay: Türkiye milli haberleşme uydusu yapabilen nadir ülkelerden biri

2025-06-19 12:27 - Teknoloji

'Yüzyılın beyin cerrahı' Yaşargil'in asırlık başarı hikayesinin ilk adımı

2025-06-19 13:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Tekirdağ'da ayçiçeklerin açmasıyla doğa sarıya büründü

2025-06-19 14:07 - Çevre-Hayat

Enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi, Komisyonda

2025-06-19 13:08 - Siyaset

İlgili Haberler

Türk girişimler The Next Web Konferansı'nda büyük ilgi gördü

00:08 - Ekonomi

Avrupa borsaları Fed ve BoE'nin faiz kararları sonrası düşüşle kapandı

19:37 - Ekonomi

Hasankeyf'te tescilli sarımsağın hasadı yapıldı

19:12 - Ekonomi

IMF, Avro Bölgesi büyümesi üzerindeki baskılara ilişkin uyarıda bulundu

18:57 - Ekonomi

Trump, Fed Başkanı Powell'a yönelik eleştirilerini sürdürdü

18:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Burkina Faso, Rusya'nın desteğiyle nükleer enerji santrali kuracak

03:43 - Dünya

BM, İsrail ordusunu, bu yıl da çatışmada çocuklara zarar verenler "kara listesinde" tuttu

02:18 - Dünya

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilenler hakkındaki karar Resmi Gazete'de

00:32 - Gündem

Zelenskiy: Rusya şimdi İran nükleer programını kurtarmaya çalışıyor

00:23 - Dünya

Inter Miami, Kulüpler Dünya Kupası'nda Porto'yu 2-1 yendi

00:18 - Spor