Diyabet hastası kedi kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu

İzmir'de bitkin halde bulunan ve götürüldüğü veteriner kliniğinde diyabet tanısı konulan kedi "Mars", 1,5 yıl önce yapılan kök hücre nakliyle diyabetten kurtuldu.

Çevre-Hayat - 1 yıl önce

İzmir
Karabağlar ilçesinde yaşayan biyoloji öğretmeni Gurbet Aslantürk, 2 yıl önce sokakta bitkin halde bulduğu kediyi veterinere götürdü. Aslantürk, tetkiklerde diyabet tanısı konulan "Mars" adını verdiği kediyi sahiplendi.
????
Veteriner hekimler Burak Antakyalıoğlu ile İbrahim Süner, kedinin tedavisi için kök hücre yöntemine karar verdi. Kök hücre bankasından alınan hücrenin nakledildiği "Mars", yaklaşık 1,5 yıl sonra eski sağlığına kavuştu.

Tedavi yöntemi hayvanlarda ilk kez denendi

Veteriner hekim Burak Antakyalıoğlu, kendi laboratuvarlarında hayvanlardan alınan dokuları muhafaza ettiklerini, ihtiyaç halinde kök hücre olarak naklettiklerini anlattı.
Daha önce kök hücre uygulamasıyla diyabetin düzeltildiğine ilişkin hiçbir verinin bulunmadığını belirten Antakyalıoğlu, bu yöntemi ilk kez denediklerini söyledi.

Bu sayede diyabetli hayvanların tedavisinde kök hücre yönteminin işe yaradığını belirlediklerini aktaran Antakyalıoğlu, "Kök hücre bankamızda hazır olan hücrelerden birini alıp Mars'ta kullandık. Mars iyileştikten sonra batın içi yağını aldık. Kök hücre bankasında kök hücrelerini üretip bankaya koyduk. Denedik ve çok güzel bir sonuç aldık. Biz bu uygulamayı yaptıktan birkaç ay sonra dünyada ilk kez Çin'de bir insanda tip 1 diyabeti düzelttiler. Veteriner hekimliğe de biz bir şekilde artık bu tedaviyi sokmuş olduk." dedi.
Antakyalıoğlu, Mars'ın, ilk geldiğinde "ölüm döşeğinde" olduğunu ancak şimdi yapılan kök hücre nakli sayesinde hayatını sağlıklı şekilde sürdürdüğünü dile getirdi.
Veteriner hekim Süner ise Mars'ın kliniğe geldiğinde ciddi anlamda halsiz ve iştahsız olduğunu belirtti.
Kedinin derisinde ciddi anlamda yağlanma başladığını aktaran Süner, şunları kaydetti:
"Birçok test yaptık ve diyabet olabilme ihtimalini düşündük, süreci takibe aldık. Daha sonra kök hücre uygulamasıyla diyabet tedavisine başladık. 21 gün aralıklarla 2 doz kök hücre uygulaması yaptık. 1,5 yıldan beri hiçbir şekilde tedavi görmeden şu anda şeker glikoz seviyemiz sürekli olarak normal sınırlar altında çıkmaya başladı. Kök hücre tedavisiyle birkaç gün içerisinde iştahının açıldığını, deri bütünlüğünün komple düzeldiğini gördük ve bu süre zarfından sonra tedaviye normal şekilde devam ettik. Hasta olarak geldiğinde kilosu 5,5'tu, şimdi 10 kilo oldu."

Süner, tedavi sürecinde kediyi serumla, bazı zamanlarda da elleriyle beslediklerini söyledi.
Gurbet Aslantürk ise Mars'ın hastalığının kendisini çok üzdüğünü, tedavisi için yoğun çaba harcadıklarını ifade etti.
Kedisinin sağlığına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti anlatan Aslantürk, "Alanım biyoloji olduğu için veteriner hekimlerimizle bu konuda konuşarak kök hücre yöntemini yapmaya karar verdik ve çok olumlu bir sonuçla bize geri döndü. Çok mutluyum. Sadece hayvanlarda değil insanlar üzerinde de inanılmaz etkili olacak bir tedavi yöntemi. Herkesin bu tedaviyi çok ciddi düşünüp uygulamaya başlaması gerekiyor. Benim için canlıların tamamı çok şey ifade ediyor, çok kıymetli. Ölene kadar beraberiz artık hangimiz önce gidecekse." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Türk Kızılayın 157. kuruluş yıl dönümünü kutladı

2025-06-11 13:13 - Siyaset

Enerji ve maden alanlarına yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM'de

2025-06-13 16:13 - Siyaset

Bohem Tarzını Televizyon Ünitenize Taşımanın Yolları

2025-06-12 14:28 - İnsan-Hayat

Trump, hem Rusya hem de Ukrayna'dan dolayı "hayal kırıklığı" yaşadığını söyledi

2025-06-12 20:42 - Dünya

Edirne Çömlekköy Barajı'nda çalışmalar sürüyor

2025-06-11 21:03 - Çevre-Hayat

MEB'den LGS adaylarına sınava ilişkin tavsiyeler

2025-06-10 15:18 - Eğitim

İstanbul'un 3 ilçesinde 12 saatlik su kesintisi yapılacak

2025-06-17 12:02 - Gündem

İran’ın güneyindeki bir iskelede çıkan yangında 10’dan fazla tekne yandı

2025-06-12 13:57 - Dünya

Ankara'da "Küresel Gazze Yürüyüşü" aktivistlerine destek yürüyüşü

2025-06-14 00:37 - Gündem

FSM Köprüsü'ndeki zincirleme trafik kazasında 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı

2025-06-14 00:43 - Asayiş

İlgili Haberler

Medeniyetler şehrinin bunaltan sıcaklarında 'dam palas' keyfi yaşanıyor

12:13 - Çevre-Hayat

Palamut tezgahlara gelmeye başladı, bilim insanlarından 'sürdürülebilirlik' uyarısı

12:07 - Çevre-Hayat

Malazgirt Zaferi etkinliklerinin ilk gününde 3 bini aşkın kişi ok atmayı deneyimledi

11:47 - Çevre-Hayat

Kars'ta 57 yıl önce ağaçlandırılan tren istasyonu, yeşil dokusuyla dikkati çekiyor

00:32 - Çevre-Hayat

Antalya'da yüksek nem ve sıcaktan bunalanlar sahilleri doldurdu

15:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AP: ABD yönetimi yaklaşık 200 bin yabancının vizesini iptal etmeye hazırlanıyor

00:57 - Dünya

Büyükelçi Yılmaz: Teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılması Suriye için parlak gelecek vad

00:37 - Dünya

DMM'den "toplumsal birliği ve huzur iklimini hedef alan girişimlere" ilişkin açıklama

00:33 - Gündem

Netanyahu, işgal altındaki Batı Şeria'ya ilişkin güvenlik toplantısı düzenledi

23:57 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, ABD'nin zorba ve dayatmacı tutumunun çözüm getirmeyeceğini söyle

22:53 - Dünya