?>

Un sanayicileri Türkiye'nin un ihracatında bu yıl da artış bekliyor

TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, "Lojistik süreçler lehimize gelişiyor, fiyat anlamında da avantajlı olacağımızı düşünüyoruz. Mevcut şartlarda büyük değişiklikler olmazsa un ihracatımız artarak devam edecektir." dedi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Girne

Tezcan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), TUSAF tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Kongre ve Sergisi'nin kapanışında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin değirmencilik sektöründe dünyada önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de üretimin sürdürülebilirliği için çiftçinin desteklenmeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Tezcan, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda üretimin öneminin tüm dünyada daha iyi anlaşıldığını bildirdi.

Tezcan, savaşla oluşan lojistik sektöründeki sıkıntıların tüm dünyayı etkilediğine dikkati çekerek, "Türkiye'de üretimin devam etmesinden dolayı biz çok şanslıydık. Toplumumuzu unsuz bırakmadık." diye konuştu.

En çok un ihracatı Irak'a yapılıyor

Türkiye'nin dünya un ihracatı şampiyonu olduğuna işaret eden Tezcan, "Bu ihracatı yapmak her zaman kolay olmuyor. Bazı zamanlar ürün bulamıyorsunuz. En zor zamanlarda biz dünyadan ürünü bulup un olarak dünya sofralarına ulaştırıyoruz. Gittiğimiz ülkelere de en iyi fiyatlı ve kaliteli unu götürüyoruz. Türk unu marka olarak kabul ediliyor." ifadelerini kullandı.

Tezcan, en çok un ihracatı yapılan ülkenin Irak olduğu bilgisini vererek, bu ülkede un fabrikalarının kurulmaya çalışıldığını ancak Türkiye'deki unun kalitesine ulaşılamadığını anlattı.

Türkiye'nin geçen yıl yaklaşık 1,5 milyar dolarlık un ihracatıyla rekor kırdığını anımsatan Tezcan, şunları kaydetti:

"Türkiye yıllık 3 milyon ton civarında un ihracı yapmaktadır. Bu yıl 3 aylık un ihracatı rakamlarına baktığımızda, geçen yılla hemen hemen aynı düzeyde. Bu sene de geçen seneye göre un ihracatında bir miktar da olsa artış bekliyoruz. Lojistik süreçler lehimize gelişiyor, fiyat anlamında da avantajlı olacağımızı düşünüyoruz. Mevcut şartlarda büyük değişiklikler olmazsa un ihracatımız artarak devam edecektir."

Tezcan, ülkede çok fazla buğday tohumu çeşidi üretildiğini, bu konuda sadeleştirmeye gidilebileceğini dile getirdi.

Haluk Tezcan, TUSAF tarafından düzenlenen serginin sektöre olumlu katkılar sağladığını da ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kasımpaşa sahasında tek golle kazandı

2023-05-20 18:17 - Spor

İstanbul, yılın kalan aylarında 45 bin 777 kongre turistini garantiledi

2023-05-19 13:22 - Ekonomi

Mersin'de sağanak etkili oldu

2023-05-23 10:44 - Gündem

İngiltere'nin silah ihracatı 2022'de 8,5 milyar sterlinle rekor seviyeye ulaştı

2023-05-22 11:22 - Dünya

Şanlıurfa'da deprem konutlarının 6 ay sonra teslim edilmesi öngörülüyor

2023-05-20 13:14 - Gündem

Çukurca'da ata tohumundan yılda 180 ton pirinç üretiliyor

2023-05-18 14:14 - Ekonomi

NATO'da Türk mutfağı ve Hatay yemekleri tanıtıldı

2023-05-22 16:58 - Dünya

İspanya'da adliye memurları süresiz greve başladı

2023-05-22 12:44 - Dünya

Dünya Arı Günü etkinliği Sakarya'da gerçekleştirildi

2023-05-20 17:14 - Çevre-Hayat

Sarıalan Yaylası, menderesler ve kır çiçeklerinin ahengiyle süslendi

2023-05-23 16:08 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Antalya'da 102 binden fazla yabancı ziyaretçi girişiyle temmuz ayı rekoru kırıldı

15:12 - Ekonomi

Malya Tarım İşletmesi'nde sertifikalı tohum hasadı sürüyor

13:33 - Ekonomi

Borsanın en değerli şirketi ASELSAN savunma teknolojisindeki dönüşümüyle öne çıkıyor

12:57 - Ekonomi

Gaziantep'te jandarma "Antep fıstığı" nöbetinde

12:48 - Ekonomi

e-Ticaret sektöründen elde edilip vergisi ödenmeyen 44,5 milyar liralık gelir ortaya çıkarıldı

12:37 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Kurum, Malatya'da yeni evlerine kavuşan depremzede aileye misafir oldu

15:28 - Gündem

Yurdun doğusundaki bazı iller için kuvvetli yağış uyarısı

15:22 - Gündem

Antalya'da 102 binden fazla yabancı ziyaretçi girişiyle temmuz ayı rekoru kırıldı

15:12 - Ekonomi

Papa 14. Leo, uluslararası topluma Gazze'de insan haklarına saygı duyulması çağrısı yaptı

14:57 - Dünya

Samsunspor'da hedef UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalmak

14:37 - Spor