?>

Uluslararası anlaşmalarla yasaklanan misket bombası en fazla sivil can kayıplarına neden oluyor

Uluslararası anlaşmalar uyarınca yasaklı olan ve "bomba içinde bomba" olarak da tanımlanan misket bombasından kaynaklanan can kayıplarının büyük çoğunluğunu, sivil halk oluşturuyor.

Dünya - 2 hafta önce

Cenevre

AA muhabiri, 19 Nisan Misket Bombalarına Karşı Uluslararası Eylem Günü dolayısıyla bu bombaların kullanımı ve buna yönelik mücadeleye ilişkin bir haber derledi.

Misket bombaları, savaş kalıntısı olarak da yıllarca tehdit olmayı sürdürürken bunların kullanımı, stoklanması ve satışı, 2008'de imzalanan Misket Bombaları Üzerine Sözleşme uyarınca yasaklandı.

???? Artık haberler size gelsin ???? Gündemdeki gelişmeler, özel haber, analiz, ???? Anlık gelişmeler için AA Canlı

Başlangıçta 112 ülke tarafından onaylanan sözleşmeye, ilerleyen süreçte 12 ülke daha taraf oldu.

Sözleşmeyi kabul eden ülkelerin büyük çoğunluğu, belli bir süre sonra sınırları içindeki misket bombalarını imha etme taahhüdünde bulundu.

Ağustos 2010'da yürürlüğe giren ve 23 maddeden oluşan sözleşmede stokların imhası, misket bombalarının bulaştığı alanların temizlenmesi, mağdurlara yardım ve şeffaflık raporlarının sunulması gibi maddeler de yer aldı.

Sözleşmeye taraf olmayan Rusya ile Ukrayna arasında Şubat 2022'de başlayan savaş, misket bombalarına karşı küresel olarak yürütülen mücadeleye gölge düşürdü.

Sözleşmeye taraf olanlar arasında 32 NATO üyesi ülkeden 25'i yer alıyor. Sözleşme, taraf ülkelerden, NATO'nun yasakladığı hiçbir faaliyete yardımcı olmamalarını da açıkça talep ediyor.

Cenevre merkezli Misket Bombası Koalisyonu (CMC), Eylül 2024'te yayımladığı son raporunda, misket bombasını yasaklamayan ülkeler tarafından bunların yeni kullanımı, üretimi ve transferinin, bunu yasaklayan Misket Bombaları Üzerine Sözleşme'de belirlenen hedeflere zarar verme tehdidinde bulunduğu bildirildi.

Raporda, misket bombalarının 2023'te Ukrayna'da hem Rusya hem de Ukrayna güçleri tarafından kullanıldığına yer verilirken bu bombaların, bu süreçte Myanmar ve Suriye'de de kullanıldığına işaret edildi.

Bu ülkelerin hiçbirinin uluslararası yasağa katılmadığı vurgulandı.

En fazla misket bombası Ukrayna'da kullanıldı

Ukrayna'nın, üst üste 2 yıl misket bombası nedeniyle dünyada en fazla sayıda kayıp yaşanan ülke olduğu kaydedilen raporda, gerçek zayiatın kaydedilenden önemli ölçüde daha yüksek olduğunun değerlendirildiğine işaret edildi.

Rusya-Ukrayna savaşında, Rusya'nın kullandığı misket bombasının Ukrayna'da 1000'den fazla kişiyi öldürdüğü ve yaraladığı kaydedildi.

Raporda, "Sivil halk, 2023'te misket bombalarından kaynaklanan küresel kayıpların yüzde 93'ünü oluşturdu. Çocuklar, 2023'te misket bombalarının kalıntıları nedeniyle ölen ve yaralananların neredeyse yarısını oluşturdu. Misket bombası saldırılarının, okullar ve hastaneler dahil sivil nesneler üzerinde doğrudan ve yıkıcı etkileri oldu." ifadelerine yer verildi.

2023'te misket bombası kalıntılarının bulunduğu alanların temizlenmesinde, bir önceki yıla kıyasla azalma kaydedildiği belirtilen raporda, ülkelerin bu alanları temizleme yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için sürekli fon ve desteğe ihtiyaç duyulduğunun altı çizildi.

Raporda görüşlerine yer verilen CMC Direktörü Tamar Gabelnick, "Misket bombasını yasaklamayan ülkelerin eylemleri sivilleri riske atıyor. Bu durum, mevcut menfur silahları yasaklayan uluslararası antlaşmanın bütünlüğünü ve evrenselliğini tehdit ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gabelnick, tüm ülkelerin Misket Bombaları Üzerine Sözleşme'ye katılmasının, misket bombalarının neden olduğu acı ve kayıplara son verme hedefini gerçekleştirmeye yardımcı olmasının zorunlu olduğunu vurguladı.

İsrail de misket bombası kullandı

Raporda, İsrail'in de geçmişte Lübnan, Mısır ve Suriye'de misket bombası kullandığına yer verildi.

Hizbullah, İsrail ordusunun Ekim 2024'te Lübnan'ın güneyindeki bir bölgeye, uluslararası yasaklı misket bombalarıyla saldırdığını duyurmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye'deki akaryakıt ürünlerinin yüzde 99,3'ünün teknik düzenlemelere uygun olduğu tespit edildi

2025-04-15 17:23 - Ekonomi

Uzmanlara göre ECB'nin faiz kararında rüzgar indirim yönünde esecek

2025-04-15 17:17 - Ekonomi

Türkiye'yi gezen "Örümcek Adam" Erzurum'da

2025-04-15 11:43 - Çevre-Hayat

TİHEK, Bursa'da sadece Arapça tabelalara yasak getirilmesini "ayrımcılık" saydı

2025-04-15 17:22 - Gündem

Milli tekvandocular, Avrupa Poomsae Şampiyonası'nda 14 madalya kazandı

2025-04-16 23:08 - Spor

Adıyaman'daki Kızılin Kanyonu'nda ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-14 15:28 - Çevre-Hayat

Diyarbakır Yeşilay Rehabilitasyon Merkezi alkol ve madde bağımlıları için umut oldu

2025-04-14 12:27 - Çevre-Hayat

Paris Basketbol'dan Nadir Hifi, THY Avrupa Ligi'nde sezonun yükselen yıldızı seçildi

2025-04-15 14:42 - Spor

Bolu semalarında Şehitler Haftası dolayısıyla "saygı uçuşu" gerçekleştirildi

2025-04-14 15:52 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan, '60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nun tanıtımına katıldı

2025-04-15 16:22 - Siyaset

İlgili Haberler

Türkiye: Uluslararası toplum, İsrail'in provokasyonları ve ihlalleri karşısında sessiz kalmamalı

18:23 - Dünya

İsrail, Suriye'ye 5 savaş uçağıyla hava saldırıları düzenledi

18:17 - Dünya

Filistinli babanın çocuklarına veda ettiği görüntüler yürek burktu

18:13 - Dünya

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması 24 saat içinde imzalanabilir

18:08 - Dünya

ABD Başkanı Trump, ülke ekonomisinin daralmasından Biden'ı sorumlu tuttu

17:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye: Uluslararası toplum, İsrail'in provokasyonları ve ihlalleri karşısında sessiz kalmamalı

18:23 - Dünya

İsrail, Suriye'ye 5 savaş uçağıyla hava saldırıları düzenledi

18:17 - Dünya

Filistinli babanın çocuklarına veda ettiği görüntüler yürek burktu

18:13 - Dünya

Ukrayna: ABD ile nadir toprak elementleri anlaşması 24 saat içinde imzalanabilir

18:08 - Dünya

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini hakem Yasin Kol yönetecek

18:02 - Spor