?>

Ukrayna: Topraklarımızda Rusya Devlet Başkanı seçimlerinin yapılması yasa dışıdır

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "geçici işgal edilen" Ukrayna topraklarında Rusya Devlet Başkanı seçimlerinin yapılmasının yasa dışı olduğunu bildirdi.

Dünya - 1 yıl önce

Kiev

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Ukrayna topraklarında yapacağı devlet başkanı seçimleri değerlendirildi.

Rusya'nın yasa dışı ilhak ettiği Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde, Kırım'da ve Sivastopol kentinde devlet başkanı seçimleri yapmasının "yasa dışı olduğu ve herhangi bir hukuki sonucu olmayacağı" belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Geçici olarak işgal edilen bölgelerde yaşayan ya da zorunlu olarak Rusya topraklarında bulunan milyonlarca Ukrayna vatandaşının sözde seçimlere katılmaya zorlanması da yasa dışıdır. Yukarıda belirtilenler Rusya Federasyonu'ndaki seçim kampanyasının evrensel olarak kabul edilen demokratik ilkelere ve seçim standartlarına uygun olduğuna dair herhangi bir işaretin bulunmaması ve Rus makamların muhalifleri ortadan kaldırmasıyla birleştiğinde bu sözde seçimlerin sonuçlarının tarafsızlığı ve meşruiyeti konusunda şüphe uyandırıyor. Geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarında yaşayan veya zorunlu olarak Rusya topraklarında bulunan Ukrayna vatandaşlarını sözde Rusya Devlet Başkanı seçimlerine katılmamaya çağırıyoruz."

Açıklamada, Ukrayna'nın yabancı ülkelere ve uluslararası örgütlere, Kremlin'in özellikle Ukrayna'nın egemen topraklarında düzenlediği seçimlere uluslararası gözlemci göndermeme, seçim sonuçlarını tanımama çağrısı yaptığı ve Ukrayna yasalarını ihlal edenlerin yasal sorumluluğa tabi tutulacağı uyarısında bulunduğu aktarıldı.

Ukrayna-Rusya Savaşı'nın devam ettiği dönemde Rusya'da yarın devlet başkanı seçimi için halk sandık başına gitmeye başlayacak.

Rusya'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım, 2022'de ilhak ettiği Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinde de Rusya Devlet Başkanı'nı seçmek için sandık başına gidilecek.

Ukrayna'nın Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgeleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül 2022'de imzaladığı kararnameyle yasa dışı ilhak edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gençlerbirliği "nefes" aldı

2024-03-08 11:38 - Spor

Tesla'nın Türkiye satışlarındaki düşüş devam ediyor

2024-03-12 19:14 - Ekonomi

İsveç, NATO'nun resmen 32. üyesi oldu

2024-03-07 20:13 - Dünya

ABD'de üretici enflasyonu şubatta beklentileri aştı

2024-03-14 16:22 - Ekonomi

Erciyes Cup tamamlandı

2024-03-10 13:58 - Spor

Konya'da puanlar paylaşıldı

2024-03-09 18:28 - Spor

SunExpress 2024'te 15 milyon yolcu hedefliyor

2024-03-13 15:02 - Ekonomi

Gazze'deki uluslararası örgütler: Havadan yardım atarken İsrail'e de silah sağlayan ülkele

2024-03-13 21:12 - Dünya

Fenerbahçe, Süper Lig'de yarın Pendikspor'u ağırlayacak

2024-03-09 12:03 - Spor

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükselti

2024-03-09 01:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Katalonya'da orman yangınları 18 bin kişinin yaşamını olumsuz etkiledi

22:48 - Dünya

Trump: New York, komünist bir yönetici seçilirse asla aynı olmayacak

22:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump, bakır ithalatına yüzde 50 tarife getireceklerini duyurdu

22:02 - Dünya

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait arazilere el koydu

21:57 - Dünya

Trump: Gazze bir trajedi, bunu çözmemiz gerekiyor

21:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Kütahya'da yangın çıkan yaklaşık 800 dekar ekili alan zarar gördü

23:18 - Gündem

Galatasaray, Taylan Antalyalı'ya veda etti

22:58 - Spor

Bakan Yumaklı'dan orman yangınlarına karşı uyarı

22:53 - Gündem

Katalonya'da orman yangınları 18 bin kişinin yaşamını olumsuz etkiledi

22:48 - Dünya

Trump: New York, komünist bir yönetici seçilirse asla aynı olmayacak

22:32 - Dünya