?>

Ücretsiz ben taramasında 'çirkin ördek yavrusu' aranıyor

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çalıkoğlu, 'Çirkin ördek yavrusu' dediğimiz benler, diğerlerine göre renkleri koyu düzensiz, hızlı büyüyen, simetrik olmayan benlerdir" dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

Ankara

Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, "ben" taramasının önemine değinerek, "Taramalarda çirkin ördek yavrusunu arıyoruz. 'Çirkin ördek yavrusu' dediğimiz benler, diğerlerine göre renkleri koyu düzensiz, hızlı büyüyen, simetrik olmayan benlerdir." dedi.

Prof. Dr. Çalıkoğlu, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki ücretsiz ben taramasında yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde, 22 ilde ve 36 merkezde vatandaşların ücretsiz ben taramasından yararlanabileceğini söyledi.

Vücudun herhangi bir yerinde şekil değiştiren, aniden büyüyen ve rengi koyulaşan benlerin asla ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Çalıkoğlu, bu tarz değişikliklerin "melanom" adı verilen cilt kanserine dönüşme riskinin olduğunu söyledi.

Taramalara yoğun bir ilgi olduğunu ifade eden Çalıkoğlu, "Taramalarda çirkin ördek yavrusunu arıyoruz. 'Çirkin ördek yavrusu' dediğimiz benler diğerlerine göre renkleri koyu düzensiz, hızlı büyüyen, simetrik olmayan benlerdir. Özel cihazlar kullanarak dört eksende bu benlere bakıyoruz." diye konuştu.

Prof. Dr. Çalıkoğlu, ciltte herhangi bir değişiklik görülmesi durumunda mutlaka bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerektiğine dikkati çekerek, "Vücudumuzdaki benler konusunda daha hassas davranmalıyız. Bu tür bir benle karşılaştığımızda kesinlikle yakma, kesme ya da bir komşunun önerisiyle herhangi bir şey sürmek, asit uygulatmak gibi yöntemlerden kesinlikle kaçınarak bir dermatoloji uzmanına başvurmamız gerekir." dedi.

Taramalar esnasında cilt kanseri tanısı alan bir hastanın da olduğunu anlatan Çalıkoğlu, bu tür durumlarda da hemen o bölgedeki benin, cerrahi olarak alındığını daha sonra da radyoterapi ve kemoterapi uygulamalarına geçildiğini söyledi.

"Güneş yanıkları melanoma dönüşebilir"

Prof. Dr. Çalıkoğlu, her kanserde olduğu gibi cilt kanserlerinde de erken teşhisin önemine dikkati çekerek, "Tüm dünyadaki kanserlerin üçte birinin deri kanseri olmasına rağmen hastaların doktora başvurmaları çok geç oluyor. Bu durumda da teşhis geç oluyor. Farkındalık kampanyalarını ve taramalarını da bu yüzden yapıyoruz. Tüm dermatoloji kliniklerinde ben takibi ve ben taraması kolaylıkla yapılabilir." dedi.

Hem yaz hem de kış aylarında vücuttaki benlerin korunmasına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Çalıkoğlu, özellikle yaz aylarında güneşten korunmanın çok önemli olduğunu, çocukların güneşten korunmasını da ayrıca önemsediklerini bildirdi.

Çocukluk çağında olan ağır güneş yanıklarının ileri dönemde melonoma dönüşebileceğine dikkati çeken Çalıkoğlu, "Kendimizi de elbette korumalıyız ama çocukların güneşten korunması ayrıca önemlidir." ifadesini kullandı.

Ben taramasına gelen Birsen Büyükyarın, vücudundaki benlerin yaz döneminde kırmızı, kabarık bir hal alması nedeniyle başvurduğunu belirterek, taramalarda herhangi sağlık sorunu çıkmamasının kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dolar/TL, 5,9700 seviyesinde işlem görüyor

2019-05-30 14:29 - Ekonomi

İş Bankası’ndan çocuklara 12 yılda 14 milyon kitap

2019-05-29 20:02 - Ekonomi

Türkiye'nin ilk beyaz aslanları İstanbul'da

2019-05-30 16:43 - Genel

Ücretsiz ben taramasında 'çirkin ördek yavrusu' aranıyor

2019-05-30 17:17 - Sağlık

Göztepe lige tutundu

2019-05-27 00:22 - Spor

Gençlerbirliği'nde İbrahim Üzülmez dönemi sona erdi

2019-05-30 16:55 - Spor

Kadri Gürsel cezaevine gönderildi

2019-05-29 19:32 - Gündem

Dereye uçan kamyondan kendi imkanlarıyla kurtuldu

2019-05-29 22:33 - Asayiş

Göztepe'nin vazgeçilmezi Beto, en golcüsü Yasin Öztekin

2019-05-28 14:15 - Spor

Eşref Kolçak hayatını kaybetti

2019-05-26 22:02 - Gündem

İlgili Haberler

Mobil taramada kanser olduğunu öğrenen kadınların erken teşhisle tedavi umudu arttı

12:58 - Sağlık

Uzmanlar 40 yaşından sonra her kadına mamografi takibi öneriyor

12:28 - Sağlık

Apiterapi otoimmün hastalıkların tedavisinde umut oluyor

12:14 - Sağlık

Meme kanserinde erken tanı tekrarlama riskini de azaltıyor

11:42 - Sağlık

Uzmanlardan su kesintisi sonrasındaki enfeksiyon riskine karşı uyarı

13:18 - Sağlık

Günün Manşetleri

Trabzonspor'da Savic'in istikrarlı sezonu

11:22 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in yaptıkları meşru müdafaa değil planlı soykırım ve terördür

11:17 - Gündem

Yeni Malatyaspor, son 5 sezonda profesyonel liglerde en az puan toplayan takım oldu

11:17 - Spor

Borsa İstanbul'da 9 ayda 22 sektörden 17'si pozitif seyretti

11:13 - Ekonomi

Helal Expo 2025 gıda alanındaki küresel oyuncuları İstanbul'da buluşturacak

11:07 - Ekonomi