UCM'den Gazze açıklaması

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Bensuda, İsrail askerlerinin abluka altındaki Gazze sınırında yaşanan olaylara müdahalede orantısız güç kullanmasından endişe duyduğunu bildirdi.

Dünya - 8 yıl önce

LAHEY

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Fatou Bensuda, yaptığı yazılı açıklamada, 30 Mart'ta başlayan "Büyük Dönüş Yürüyüşü"nde İsrail askerleri tarafından 27 kişinin öldürüldüğü ve binlerce kişinin yaralandığını hatırlattı.
Bensuda, açıklamasında, "Gazze'de yaşanan olaylardaki gibi bir halka karşı yapılan şiddet uygulaması UCM'nin Roma statüsü altında suç teşkil edebilir. Gazze sınırında büyük gösteri çerçevesinde kötüye giden durumdan ve şiddetten büyük endişe duyuyorum." ifadesini kullandı.
Bensuda, "Filistindeki durumla ilgili ofisim tarafından ön araştırma yapıldığını bütün taraflara hatırlatmak isterim. Ön araştırma bir soruşturma olmasada, Filistindeki duruma ilişkin iddia edilen yeni bir suç ofisim tarafından yapılan araştırmaya eklenecektir. Bu son haftalarda yaşananlar ve gelecekte yaşanabilecek olaylar için geçerlidir." değerlendirmesinde bulundu.
Gazze sınırındaki gösterilerin devam edeceğinin farkında olduğunu belirten Bensuda, açıklamasında, "Benim ofisim durumu yakından takip etmeye devam ederek herhangi bir tahrik olayını veya yasa dışı kullanılan güç kuvvetini kaydedecektir. Yaşanan trajik durumda olayların daha fazla tırmanmaması için bütün taraflara çağrıda bulunuyorum." ifadelerine yer verdi.
Bensuda, UCM'nin yetki alanında bulunan suç kapsamında şiddete sebebiyet veren, başvuran, kışkırtan veya teşvik eden herhangi bir kişinin mahkemede yargılanmak için sorumlu tutulabileceğini hatırlatarak, şiddete başvurunun son bulması gerektiğini kaydetti.
"Büyük Dönüş Yürüyüşü"
Filistinliler, Toprak Günü'nün 42'nci yılı kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında barışçıl eylemler düzenliyor. İsrail askerleri ise "sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006'dan beri Gazze'ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını" talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.
Filistinliler "Büyük Dönüş Yürüyüşü" adı altında başlattıkları barışçıl gösterilerine 6 hafta devam etmeyi planlıyor. Gösterilerin 6 hafta sürmesinin bir sebebi de bu tarihte ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacağını açıklaması olarak gösteriliyor.

Muhabir: Abdullah Aşıran

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Aykut Kocaman: 'İç sahadaki kayıplar, bizi zor duruma sokuyor'

2018-04-09 02:02 - Spor

1 milyon işçinin hayatı değişiyor

2018-04-02 18:02 - Ekonomi

3 bin 560 astsubay alınacak

2018-04-06 01:08 - Genel

Van'da 8 yaşındaki çocuk kayboldu

2018-04-03 07:32 - Asayiş

Jabra'nın kablosuz kulak içi kulaklığı Elite 65t Türkiye'de

2018-04-04 18:00 - Genel

Ürdün'den 'Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi'ne ilişkin açıklama

2018-04-06 02:32 - Dünya

Şehit annesi kendisine hakaret eden otobüs şoförünü affetti

2018-04-04 19:02 - Çevre-Hayat

UCM'den Gazze açıklaması

2018-04-09 07:02 - Dünya

FETÖ varlığını 'yer altında' sürdürmeye çalışıyor

2018-04-07 16:50 - Genel

Zeytin Dalı Harekatı'nda 3991 terörist etkisiz hale getirildi

2018-04-07 16:51 - Genel

İlgili Haberler

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç ola

23:53 - Dünya

ABD'de mahkeme, Trump'ın düşük değerli gönderilerde tarife muafiyetini kaldırma yetkisini

23:47 - Dünya

BM: Lübnan'da İsrail ordusunun tek taraflı ihlalleri ve saldırıları devam ediyor

23:43 - Dünya

CENTCOM, ilk çok uluslu "tek yönlü saldırı İHA'larından oluşan görev gücünün kurulacağını&

23:32 - Dünya

Türkiye ile Suriye'nin iş birliğinde düzenlenen dil eğitimi kampına katılan öğrencilere sertifi

22:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Filistin: İsrail, Batı Şeria'yı ilhak için Filistin topraklarını gasbeden İsraillileri araç ola

23:53 - Dünya

ABD'de mahkeme, Trump'ın düşük değerli gönderilerde tarife muafiyetini kaldırma yetkisini

23:47 - Dünya

BM: Lübnan'da İsrail ordusunun tek taraflı ihlalleri ve saldırıları devam ediyor

23:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Türkiye, Pakistan'ın güvenlik alanındaki meşru hassasiyetlerin

23:37 - Gündem

CENTCOM, ilk çok uluslu "tek yönlü saldırı İHA'larından oluşan görev gücünün kurulacağını&

23:32 - Dünya