?>

Tuzlu kaynak suyu birçok derde deva

Sivas’ta yer altındaki bir kaynaktan çıkan yoğun tuzlu su ilaç sanayisine kazandırılmayı bekliyor. Suyun, eczanelerde 100 millilitresi 25-50 TL arasında satılan okyanus sularına alternatif olabilecek kalitede olduğu ifade ediliyor.

Çevre-Hayat - 8 yıl önce

Sivas’a bağlı Bingöl köyünde yerin 50 metre altından çıkartılan yoğun tuzlu su 25 bome’lik tuzluluk oranı ve içerdiği 84 farklı mineral değeri ile dikkat çekiyor.

Günümüzde ihraç edilen ve kaynak tuzu üretiminde kullanılan suyun, eczanelerde 100 millilitresi 25-50 TL arasında satılan okyanus sularına alternatif olabilecek kalitede olduğu ifade ediliyor.

Bingöl köyünde doğal tuzlu kaynak suyu ile kaynak tuzu üretimi yapan Fikri Çiçek, tuz üretiminde kullanılan suyun solunum yolu ve cilt hastalıklarına faydalı olduğunun düşünüldüğünü belirterek şunları söyledi:

"Suda yapılan analizlerde 25 bome değere sahip olduğunu görüyoruz. Suda yapılan bilimsel analizlerde ise 84 farklı mineral içerdiği tespit edildi. Bunlar içerisinde en değerlisi ise doğal iyottur.

Bu sudaki tuzluluk oranlarında en üst seviyedir. Bu suyu tuz üretiminde kullanıyoruz ama birçok sağlık sorununa da iyi geliyor.

Geniz akıntısı olan, gribal enfeksiyonu olan hastalar okyanus suyu kullanır. Tuzlu okyanus suyunu spreyler ile burunlarına çekerler.

Biz de bu suyu aynı amaçla kullanıyoruz. Genizlerin açılmasında, rahat nefes almada ve üst solunum yollarındaki enfeksiyonların iyileşmesinde etkili olduğunu bizzat deneyerek gördük.

Bunun yanında, astım hastalarına da çok iyi geliyor. Bu suyu alır demlikte kaynatırız, bu suyun buharını hastalar koklar ve nefes alma darlığını çözer. Egzamaya, yaraya iyi gelir. Nasıl ki balıklı çermiğin yaraları tedavi ediyorsa bu tuzlu su da tedavi ediyor".

"Okyanus suyuna alternatif"

Okyanus suyunda tuzluluk oranının 5 ile 10 bome arasında olduğunu belirten Çiçek, kaynak suyunda ise bu oranın 25 olduğunu hatırlatıp, "Özellikle bebeklerin genizlerinin açılması için kullanılan okyanus suları tam anlamı ile organik değildir. Okyanustaki bir çok zararlı bakteriyi de içerme ihtimali yüksektir. Bunlar ithal ürünlerdir ve yüksek fiyatlarda satılmaktadırlar. Bizim bu su ise yerin 50 metre altından çıktığı için hiçbir katkı içermez. Hiçbir kimyasal malzeme de yoktur. Deniz suyu 5 bomedir, bizim bu tuzlu su ise 25 bomedir. Biz şuan bu suyun tuzunu alıyoruz. Diğer özelliklerinden faydalanamıyoruz. Mesela astım hastalığı ilacı olsun, gribal enfeksiyon ilacı olsun bunu okyanus suyu gibi değerlendiremiyoruz" ifadelerini kaydetti Çiçek, kaynak suyunu ilaç sanayisine dönüştürmek için projeleri olduğunu ancak bu projelerini hayata geçirebilmek için desteğe ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.  

Kaynak: IHA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Müşteki avukatından Ahmet Tosun'a 'Allah'tan kork' çıkışı

2017-09-08 23:27 - Genel

Yabancı ekonomistlerden Türkiye'ye büyüme övgüsü

2017-09-13 14:52 - Ekonomi

Samsun İlkadım ilçesinde trafik kazası: 6 yaralı

2017-09-12 14:17 - Asayiş

'Danimarka, Rohinga halkının yanında'

2017-09-10 23:17 - Dünya

Tuzlu kaynak suyu birçok derde deva

2017-09-14 09:02 - Çevre-Hayat

Avusturyalı şirketten Kütahya'ya 300 milyon avroluk yatırım

2017-09-13 19:04 - Ekonomi

67. Uluslararası Frankfurt Otomobil Fuarı

2017-09-12 17:04 - Genel

iPhone 8 ile iPhone 7 karşı karşıya!

2017-09-13 12:42 - Teknoloji

Allianz, stadyumlarını sekizledi

2017-09-11 14:09 - Spor

Diyarbakır'da 1 terörist etkisiz hale getirildi

2017-09-12 20:08 - Genel

İlgili Haberler

Kadın girişimci devlet desteğiyle kurduğu çiftlikle hedef büyüttü

21:37 - Çevre-Hayat

İstanbul'da denizde mahsur kalan kediyi dalgıç polisler kurtardı

18:53 - Çevre-Hayat

Ilgaz Dağı'nın yüksek kesimlerinde sis etkili oldu

18:48 - Çevre-Hayat

SOLOTÜRK Pamukkale'de gösteri uçuşu yaptı

17:48 - Çevre-Hayat

Denizin sürüklediği ağaç ve amforalar, emekli öğretmenin elinde hediyelik eşyaya dönüşüyor

16:43 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail Savunma Bakanı Katz'dan orduya Gazze'de yıkımı sürdürme talimatı

01:48 - Dünya

Çankırı'da içme suyunu karşılayan Güldürcek Barajı'nda su seviyesi yüzde 17,25'e düşt

01:42 - Gündem

Trump, Kanada'ya uygulanan tarifeyi yüzde 10 artıracağını açıkladı

01:37 - Dünya

İsrail, Mısır arama kurtarma ekiplerinin Gazze Şeridi'ne girmesini kabul etti

00:08 - Dünya

Luccas Claro'da "yırtık, çıkık ve kırık" tespit edildi

23:48 - Spor