?>

Türkmenistan'daki LLDC toplantısının stratejik ortaklıkları güçlendirmesi bekleniyor

Birleşmiş Milletler (BM) Denize Kıyısı Olmayan Gelişmekte Olan Ülkeler (LLDC) 3. Toplantısı Sözcüsü May Yaacoub, Türkmenistan'daki LLDC konferansının stratejik ortaklıkları güçlendireceğini bildirdi.

Dünya - 10 saat önce

Avaza

Birleşmiş Milletler (BM) Denize Kıyısı Olmayan Gelişmekte Olan Ülkeler (LLDC) 3. Toplantısı Sözcüsü ve BM En Az Gelişmiş Ülkeler, Denize Erişimi Olmayan Gelişmekte olan Ülkeler ve Küçük Ada Ülkeleri Ofisi Savunuculuk ve Halkla İlişkiler Başkanı May Yaacoub, Türkmenistan'ın Avaza turizm bölgesinde düzenlenen LLDC 3. toplantısı kapsamında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

LLDC ülkelerinin coğrafi izolasyonun yol açtığı yüksek ulaşım maliyetleri, transit komşulara bağlılık ve yetersiz altyapı gibi nedenlerle sürdürülebilir kalkınma araçlarına ulaşmakta "büyük zorluklarla" karşı karşıya olduklarını kaydeden Yaacoub, söz konusu ülkelerin ekonomide ciddi yapısal sorunlar yaşadığı mesajını verdi.

????

Yaacoub, iklim sorununun gıda ve su konusunda güvence problemini artırdığını, ülkelerde yaşanan afetlerin de Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yaklaşık yüzde 4'üne mal olduğunu belirtti.

Sınırlı finansman ve teknolojik altyapının, dijitalleşme ve üretkenlik kapasitesini engellediğini vurgulayan Yaacoub, Viyana Programı gibi bölgesel işbirliği çabalarına rağmen bazı sorunların devam ettiğine işaret etti.

Yaacoub, sorunların çözümü için daha iyi altyapı, borçların hafifletilmesi, iklim politikaları ve daha güçlü küresel ortaklıklara ihtiyaç olduğunu ve ancak bu yöntemle LLDC’lerin dezavantajlarının aşılabileceğinin altını çizdi.

Bu hususta Türkmenistan'daki toplantının "kritik bir rol oynadığını" dile getiren Yaacoub, "Konferans, LLDC’lerin karşı karşıya olduğu özgün zorlukların aşılması hususunda yenilikçi çözümler sergileyecek, stratejik ortaklıkları güçlendirecek ve daha fazla yatırımın harekete geçirilmesini sağlayacaktır." şeklinde konuştu.

Yaacoub, konferansta "2024-2034 Avaza Eylem Programı" aracılığıyla 32 LLDC ülkesinde yapısal dönüşüm, altyapı, ticaret, iklim ve finansman odaklı kalkınma gibi konuların teşvik edilmesinin amaçlandığına değindi.

Kültürel diplomasi vurgusu

Başlıca girişimler arasında "Küresel Altyapı Yatırım Fonu", "Dijital Bağlantı Programlar"ı ile tarım ve ticaret alanlarında özel sektörün katılımının yer aldığını hatırlatan Yaacoub, bölgesel tarım araştırma merkezleri ve transit serbestliği konulu üst düzey panellerin, gıda güvenliği ve ticaret engelleri konularını ele alacağı bilgisini paylaştı.

Yaacoub, "Türkmenistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen konferans, bölgesel bağlantılılık ve kültürel diplomasiyi vurgulayarak çok taraflı işbirliğini güçlendirmeyi hedeflemekte." değerlendirmesini yaparak, BM'nin LLDC ülkelerinin küresel ticarete entegre olması konusunda yapısal çözümler önerdiğini bildirdi.

Gümrük ve transit işlemlerinin sadeleştirilerek ticaretin kolaylaştırılması, kara yolu ve demir yolu, dijital bağlantı altyapısının inşası, sanayileşme, yeşil enerjinin teşviki, iklim sorunlarına karşı altyapının güçlendirilmesi, yenilebilir enerjinin benimsenmesi, bölgesel işbirliğinin sağlanması gibi çözümleri örnek veren Yaacoub, temel çerçeveler arasında 2024-2034 Avaza Programı ve BM öncülüğünde yürütülen ticaret, dijital dönüşüm girişimlerinin yer aldığına dikkati çekti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

UEFA Konferans Ligi'nde 3. eleme turu heyecanı başlayacak

2025-08-05 00:28 - Spor

Küresel piyasalar Fed'e ilişkin faiz indirim beklentilerinin güç kazanmasıyla pozitif seyrediyor

2025-08-05 08:43 - Ekonomi

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

2025-08-05 00:22 - Spor

İsrail'in ablukasını kırmak için onlarca teknelik yardım filosu Gazze'ye doğru yola çıkacak

2025-08-04 23:47 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

2025-08-05 00:23 - Spor

Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kiev'e muhtemel ziyaretini doğrulamadı

2025-08-05 01:22 - Özel Haber

Bahçeli'den 'Terörsüz Türkiye' hedefi doğrultusunda TBMM'de kurulan komisyona dair açıklama

2025-08-04 21:13 - Siyaset

Küresel yarı iletken satışları ikinci çeyrekte yüzde 7,8 arttı

2025-08-05 01:53 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İngiltere Başbakanı Starmer ile telefonda görüştü

2025-08-04 21:07 - Siyaset

Süper Lig'de statlar yeni sezona hazır

2025-08-05 11:52 - Spor

İlgili Haberler

Filistinli 13 yaşındaki Tamir Şuhaybir Gazze'de annesinin kollarında açlıktan öldü

21:22 - Dünya

BM: İsrail, işgale ilişkin UAD'nin tedbir kararına uymalı ve daha fazla işgalden kaçınmalı

21:03 - Dünya

İsrail Genelkurmay Başkanı, Gazze'ye saldırılara ilişkin planları Netanyahu'ya sundu

20:48 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret anlaşmasına "çok yaklaştıklarını" söyledi

20:03 - Dünya

Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçiler, Epstein soruşturması için Clinton çiftini ifadeye çağırdı

19:17 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da Hukukçular Derneğinden "Terörsüz Türkiye ve Hukuk" paneli

21:48 - Gündem

Filistinli 13 yaşındaki Tamir Şuhaybir Gazze'de annesinin kollarında açlıktan öldü

21:22 - Dünya

Karabük'te çıkan orman yangını büyük oranda kontrol altına alındı

21:07 - Gündem

BM: İsrail, işgale ilişkin UAD'nin tedbir kararına uymalı ve daha fazla işgalden kaçınmalı

21:03 - Dünya

"Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında Meclis'teki komisyonun ilk toplantısı yapıldı

20:58 - Gündem