?>

Türkiye'nin tropik meyve ihracatı artıyor

Türkiye'nin tropik meyve ihracatı, ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 4 milyon 200 bin dolara yükseldi.

Ekonomi - 6 yıl önce

İZMİR(AA) - AA muhabirinin Ege İhracatçı Birliklerinin (EİB) verilerinden derlediği bilgilere göre Türkiye, 2018'de büyük çoğunluğu kivi olmak üzere 4 milyon 645 bin dolarlık tropik meyve ihracatına imza attı.

Tropik meyve ihracatı bu yıl ocak-ekim döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 3 milyon 900 bin dolardan 4 milyon 200 bin dolara yükseldi.

Tropik meyvede en fazla ihracat 2 milyon 788 bin dolarla kivide yapıldı. Ülke sıralamasında ise yaş meyve sebzenin klasik pazarı Rusya burada da 870 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı.

"Kivide ihracatçı olduk"

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda Akdeniz ve Ege bölgelerinde çiftçilerin tropik meyveye yöneldiğini belirtti.

Karadeniz'de kivi, Akdeniz'de avokado gibi ürünlerin ekim alanlarının son yıllarda ciddi artış gösterdiğini ifade eden Uçak, bunların yanında ejder meyvesi, mango, frenk üzümü gibi ürünlerin de son zamanlarda yaygınlaştığını söyledi.

Uçak, "Bu ürünleri iç piyasada tükettiğimiz gibi ihraç da ediyoruz. Bu gurur verici bir gelişme. Bunun önümüzdeki yıllar içinde gittikçe çoğalacağını düşünüyoruz." diye konuştu.

Tropik meyve ihracatının her yıl düzenli olarak arttığını vurgulayan Uçak, "Örneğin kivi çok zor yetişen, bakımı zor bir meyve değil. Türkiye'de bu tür meyvelere iklimler de müsait. Tabii bunun ekimini yaparken üreticimiz mağdur olmasın diye toprak analizleri çok iyi yapılmalı. Biz yıllar önce kivi ithal eden bir ülkeydik, şimdi ihracat yapar hale geldik. Bunlar hem üretici hem ihracatçı hem de Türkiye için güzel şeyler." diye konuştu.

Muz konusunda da ekimlerin arttığını belirten Uçak, bu ivme ile gitmesi durumunda Türkiye'nin muz konusunda kendi kendine yeten bir ülke haline geleceğini ve ithalata gerek kalmayacağını vurguladı.

Türkiye'de yetişme potansiyeli olan bütün meyvelerin ithalatını bitirmeyi hedeflediklerinin altını çizen Uçak, bunun Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını aktardı.

Haftanın Öne Çıkanları

Bahçeli A Milli Futbol Takımı'na 'başarı' diledi

2019-11-15 21:12 - Siyaset

Kayseri'nin bilinmeyen lezzetleri görücüye çıkıyor

2019-11-14 15:26 - Genel

PKK/YPG'nin Akçakale saldırısında yaralanan Halil Yoğurt şehit oldu

2019-11-17 17:39 - Genel

İsraillilerin yüzde 53’ü Türkiye ile ilişkilerin geliştirilmesinden yana

2019-11-13 00:47 - Dünya

Kırmızı et üretiminde 'büyüme' stratejisi

2019-11-17 14:11 - Ekonomi

BM Irak Temsilcisi Hennis, Sistani ile 'gösterileri' görüştü

2019-11-11 18:57 - Dünya

Aras Kargo müşterisine “En İyi E-Ticaret Deneyimini Yaşatan“ marka seçildi

2019-11-15 14:19 - Genel

'Ülkeden çıkan madene göre sanayileşmeliyiz'

2019-11-17 17:22 - Gündem

Venedik sular altında kaldı

2019-11-13 17:52 - Dünya

Pamukkale'de balonlar 153 bin kişiyi uçurdu

2019-11-15 16:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Alman hava yolu şirketi Lufthansa binlerce idari personeli işten çıkarmayı planlıyor

17:17 - Ekonomi

BMW, marş motoru arızası nedeniyle dünya çapında yüz binlerce aracı geri çağıracak

16:57 - Ekonomi

Alman ilaç şirketlerinden "Trump'ın yüzde 100'lük ilaç tarifesi ağır darbe vurur"

16:53 - Ekonomi

Stratejik anlaşmalar Türkiye-ABD ticaretinde 100 milyar dolar hedefine ivme kazandıracak

15:37 - Ekonomi

ECB gelecek yıl dijital avroya yönelik yeni deneyler yapacak

13:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Esenler'de 15 bin esnaf bir günlük gelirini Gazze'ye bağışlayacak

19:03 - Gündem

İstanbul'da haftanın son iş gününde trafik yoğunluğu yüzde 74'e ulaştı

18:52 - Gündem

TİKA'dan Lübnan Devlet Güvenlik Müdürlüğü'ne medya altyapı desteği

18:47 - Gündem

Filistinliler, açılacağı duyurulmasına rağmen Kral Hüseyin Köprüsü sınırından yine geçemedi

18:42 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Gazze konusunda bir anlaşmaya vardığımızı düşünüyorum

18:02 - Dünya