?>

Türkiye'nin enerji lokomotifi: Atatürk Barajı

Şanlıurfa Valisi Erin, Atatürk Barajı hakkında, "Elektrik üretmeye başladığımızdan bugüne kadar 20 milyar doların üzerinde getirisi olan bir projedir." dedi.

Ekonomi - 8 yıl önce

ŞANLIURFA (AA) - Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, dünyanın sayılı, Türkiye'nin ise en büyük barajı konumundaki Atatürk Barajı'nın hidroelektrik santralinde (HES) 25 yılda 176 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretildiğini bildirdi.

Vali Erin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından olan Atatürk Barajı'nın Türk mühendislerin alın teriyle çeyrek asırdır milli ekonomiye destek sağladığını hatırlattı.

Barajın işletmeye açılışından itibaren elektrik üretimi ve tarımsal sulamada üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini vurgulayan Erin, Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrali olan Atatürk Barajı HES'in yıllık bazda da en fazla elektrik üreten santrallerin başında geldiğini söyledi.

Barajdan yaklaşık 9 milyar kilovatsaat yıllık enerji üretiminin yapıldığını ifade eden Erin, "Türkiye'nin en büyük üçüncü baraj gölüdür, 820 kilometrekareye uzanan büyük bir gölümüz. Türkiye'nin hidroelektrik üretiminin de yüzde 20'sini karşılayan bir projemizdir. Atatürk Baraj Gölü ve ana gövdesine 4 milyar dolar civarında bir kaynak ayrılmak suretiyle tamamlandı. Elektrik üretmeye başladığımızdan bugüne kadar 20 milyar doların üzerinde getirisi olan bir projedir. Sulamada kattığı katma değer, ürün ve verimlilik artışını da hesaplamıyoruz. 2 bin 400 megavat toplam büyüklüğe sahip bir enerji kapasitesi var. 8,9 milyar kilovatsaatte yıllık enerji üretimi sağlayabildiğimiz projelerden biridir. Bugüne kadar da 176 milyar kilovatsaat elektrik ürettik. Bu gerçekten Türkiye ekonomisi açısından büyük bir anlam ifade ediyor." şeklinde konuştu.

Dolgu kapasitesi de devasa

Vali Erin, Atatürk Barajı'nın gövde dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise altıncı büyük barajı olduğuna dikkati çekti.

Barajın yapımı esnasında devasa dolgu malzemesinin kullanıldığına işaret eden Erin, "Gövdede kullanılan malzemeyi somutlaştırarak örneklediğimiz zaman barajın büyüklüğü daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor. Burada kullanılan dolgu malzemesiyle Türkiye sınırlarının tamamı çevreleyen neredeyse 8 metre yüksekliğinde bir metre genişliğinde bir duvar örülebiliyor. Orada kullanılan malzemeyle, yine o dolgu malzemesiyle ekvatorun enlem itibariıyla 4 metre yüksekliğinde yarım metre genişliğinde bir duvarı bu malzemeyle örme imkanınız var. Bu derece devasa, büyük bir projedir, bu tamamen yerli ve Türk mühendislerin alın teri ile başlanan ve tamamlanan bir projedir." diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Mısır'da "zorla kaybetme" vakaları

2017-08-08 16:07 - Dünya

Hakkari Valiliğinden açıklama

2017-08-09 02:32 - Gündem

Mısır'da tren kazası: 20 ölü

2017-08-11 20:12 - Dünya

Ayakları camda uygulama noktasına girince cezayı yedi

2017-08-09 17:02 - Asayiş

Ülke genelinde 'Güvenli Trafik Denetimi'nin 4'üncüsü uygulandı

2017-08-10 10:00 - Genel

Formulaz Yarışları 20 Ağustos'ta düzenlenecek

2017-08-13 18:42 - Spor

Kırşehir merkezli 'ByLock' operasyonu: 7 gözaltı

2017-08-08 19:47 - Gündem

Şemdinli'de yola tuzaklanan patlayıcı imha edildi

2017-08-11 13:55 - Genel

Ataşehir’de polis otosu devrildi, 1 polis yaralandı

2017-08-08 12:57 - Asayiş

İncirlik Üssü'ne eylem hazırlığındaki Rus vatandaşının MOBESE görüntüsü

2017-08-10 13:02 - Genel

İlgili Haberler

Türkiye'nin 5 yılda en fazla eczacılık ürünü sattığı ülke Güney Kore oldu

15:22 - Ekonomi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Sıfır Atık Projesi'nin 8. yılını kutladı

14:38 - Ekonomi

İstanbul'da barajlardaki doluluk oranı yüzde 30'un altına indi

13:38 - Ekonomi

Trakya'daki barajların ortalama doluluk oranı yüzde 26'ya geriledi

13:07 - Ekonomi

TAV Havalimanları'ndan sürdürülebilirlik için 3 yılda yaklaşık 2,5 milyar avro yatırım

12:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'de iki evi bombalaması sonucu 10 Filistinli hayatını kaybetti

09:53 - Dünya

Gaziantep FK'nin yenilmezlik serisi 5 maça çıktı

09:33 - Spor

Beşiktaş, Süper Lig'de yarın Kocaelispor'u konuk edecek

09:17 - Spor

Beykoz'da ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

02:48 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Güney Kıbrıs'ın silahlandırılmasının tedirginliğe neden olduğunu beli

02:03 - Dünya