?>

Ankara'daki barajların "ölü hacmi" su kesintilerini 6 ay ortadan kaldıracak

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, Ankara'daki barajların ölü hacmindeki su miktarlarının içme suyu dağıtım sistemine aktarılmasıyla 6 ay boyunca kentte su kesintisi yaşanmayacağını belirtti.

Gündem - 2 ay önce

Ankara

Ankara'nın içme suyu ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Kesikköprü Barajı'ndan şehre günlük 530 bin metreküp suyu ileten Kesikköprü İçme Suyu Ana İsale Hattı'na bağlı iki hatta patlama yaşandı.

????

Bunun üzerine hatta kullanılan cam-elyaf takviyeli polyester (CTP) boruların yerine çelik boru hattı döşenmeye başlandı.

Arızalar nedeniyle Kesikköprü Hattı'ndan günlük verilen su miktarının 230 bin metreküpe düşmesiyle başkentte 29 Eylül'den itibaren dönüşümlü su kesintisi uygulamasına geçildi.

"Vatandaşlara suyun iletilmesi belirli bir zaman alacak"

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Ercan, Kesikköprü hattındaki 500 metrelik alanda süren çalışma alanında açıklamalarda bulundu.

Ercan, ekiplerle hattaki arızayı düzeltmek için 24 saat esasıyla çalışma yürüttüklerini belirterek, 6 Ekim'de çalışmaları bitirmeyi hedeflediklerini anlattı.

Halihazırda kente günlük ortalama 1 milyon 200 bin metreküp su verdiklerini kaydeden Ercan, "Çalışmalar bittikten sonra içme suyu dağıtım sisteminin ve iletim sisteminin tamamen dolması, en son noktadaki abonelerimize, vatandaşlarımıza suyun iletilmesi belli bir zaman alacak. Ancak burada da çok uzun bir zaman alacağını öngörmüyoruz." dedi.

Ercan, tahminlerinin ötesinde bir kuraklık yaşandığını dile getirerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu kuraklık nedeniyle barajlardaki su seviyesi artık 'ölü hacim' dediğimiz noktalara gelmiş durumda. Ölü hacim dediğimiz, barajdaki su alma noktasının altındaki rezervde oluşan veya biriken su. Buradaki su miktarlarını net olarak artık tespit etmiş durumdayız. Talebi ve potansiyeli kıyas ettiğimizde, ölü hacimdeki su rezervini sisteme dahil ettiğimizde uzun bir süre, önümüzdeki 6 aylık projeksiyonda böyle bir sorunun yaşanacağını öngörmüyoruz. Şu an barajlarda ölü hacimden su alma noktasında planlama ve projelendirme çalışmalarımızı yaptık. Orada yatırım çalışmalarımız devam ediyor. En kısa sürede yatırımları yaptığımız zaman ölü hacimdeki suyun da içme suyu dağıtım sistemine aktarılması sağlanmış olacak. Böylelikle önümüzdeki 6 ayda öngörmediğimiz bir kesinti olmayacak."

Her barajın kendi havzasına yıllık gelecek yağış ve akım projeksiyonlarının yapıldığını söyleyen Ercan, "Önümüzdeki dönem için Kesikköprü iletim sisteminden 4'üncü hattın Ankara'ya su iletmesi noktasındaki tasarım çalışmaları tamamlandı. En kısa zamanda yatırım süreci başlayacak. Ankara'nın orta ve uzun vadeli içme suyu teminin noktasında önemli bir yatırım hayata geçirilmiş olacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Marmara Denizi'nde 5 ve 4 büyüklüğünde depremler

2025-10-02 17:52 - Gündem

TBMM'de 28. Dönem 4. Yasama Yılı açılışı dolayısıyla tören düzenlendi

2025-10-01 14:08 - Siyaset

Irak'tan petrol akışının yeniden başlaması Türkiye'nin enerji arzına güç katacak

2025-09-28 11:48 - Ekonomi

TEKNOFEST'ten dereceyle dönen meslek liselilerin hedefi savunma sanayisi

2025-10-02 12:23 - Teknoloji

Aziz İhsan Aktaş suç örgütü soruşturmasında 16 şirkete kayyum atandı

2025-10-02 23:22 - Gündem

Büyükşehirlerde Adli Tıp Kurumu Grup Başkanlıkları yaygınlaştırılacak

2025-09-30 13:12 - Gündem

Can Holding'e yönelik soruşturmada 18 şirkete kayyum atandı

2025-09-30 20:42 - Gündem

PTT ve HGS adını kullanarak dolandırıcılık yapan 12 şüpheli yakalandı

2025-10-04 10:08 - Asayiş

Bor kullanılarak geliştirilecek yara örtüsü diyabetik yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayacak

2025-10-03 12:13 - Sağlık

KDK'den ÖSYM'ye "iptal edilen sorunun itiraz ücreti iade edilsin" tavsiyesi

2025-10-03 11:21 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında "koruyucu aile" işbirliği

12:28 - Gündem

Bakan Kurum, COP31 adaylığına ilişkin sonucun yakın zamanda belirleneceğini bildirdi

12:04 - Gündem

"Kar kaplanları" Kars'ta ağır kış şartları için mesaiye hazır

12:02 - Gündem

Türkiye'de 10 ayda 6 bin 599 afet ve acil duruma müdahale edildi

11:48 - Gündem

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ankara'da temaslarda bulunacak

11:07 - Gündem

Günün Manşetleri

Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında "koruyucu aile" işbirliği

12:28 - Gündem

Her vatandaş gönüllü gıda denetçisi olabilecek

12:22 - Ekonomi

COP30'da iklim değişikliğine uyum konusunda "küresel hedef" bekleniyor

12:17 - Dünya

Bohemians Kulübünden İsrail'in futboldan men edilmesi için tarihi girişim

12:12 - Spor

KİT'lerde istihdam edilen personelin yüzde 12'si kadın

12:07 - Ekonomi