?>

Türkiye'nin de yer aldığı girişimle MareNostrum 5 süper bilgisayarı Barselona'da açılıyor

Türkiye'nin 2019'dan bu yana üyesi olduğu "Avrupa Yüksek Performanslı Hesaplama Ortaklık Girişimi" (Euro HPC) kapsamında kurulan "MareNostrum5" adlı süper bilgisayar, İspanya'nın Barselona kentinde yarın düzenlenecek törenle açılacak.

Teknoloji - 2 yıl önce

Madrid

Barselona Süper Bilgisayar Merkezi'nde (BSC), Avrupa Birliği'ne bağlı EuroHPC Joint Undertaking'in finansman desteğiyle kurulan MareNostrum 5'in konsorsiyumunda İspanya ile Türkiye ve Portekiz bulunuyor.

Saniyede 314 katrilyona (314 petaflop) kadar hesaplama yapabilme performansına sahip MareNostrum 5, Euro HPC'nin diğer iki sistemi Lumi (Finlandiya'da) ve Leonardo (İtalya) ile Avrupa'nın exascale öncesi üç süper bilgisayarından biri oldu.

MareNostrum 5'in 2017'de kurulan MareNostrum 4'ten 23, 2004'te faaliyete geçen MareNostrum 1'den ise 10 bin kat daha hızlı olduğunu duyuran BSC, "MareNostrum 5'in bilgi işlem kapasitesinin 380 bin dizüstü bilgisayara eşit olduğu ve bir dizüstü bilgisayarın 46 yılda yapacağı işlemi 1 saatte gerçekleştirebileceği" örneklerini verdi.

Bir bölümü genel amaçlı klasik hesaplamaya diğer bölümü yapay zekada bilginin sınırlarını genişletmeye göre tasarlanan farklı iki sistemi birleştiren heterojen bir makine olan MareNostrum 5'in, en güçlü süper bilgisayarlar arasında Avrupa'da üçüncü, dünyada sekizinci olduğu kaydedildi.

BSC'de 800 metrekarelik bir alana kurulan MareNostrum 5 ile küresel ısınmanın sonuçlarının analizi, yapay zeka ile araştırma yapabilme yeteneğinin geliştirilmesi, hastalıkların ve tedavilerin dijital olarak yeniden belirlenmesi, uçak aerodinamiğinin daha verimli ve güvenli hale getirilmesi için tasarlanması ve optimizasyonu gibi bilimin karşı karşıya olduğu büyük sorunların çözümünün hızlandırılması hedefleniyor.

Kapasitesinin yarısı Avrupa projeleri diğer yarısı konsorsiyumdaki ülkeler (İspanya, Türkiye, Portekiz) tarafından kullanılacak MareNostrum 5'e, dış komiteler tarafından seçilen, toplum için en değerli araştırma projelerine ücretsiz erişim sağlanacak.

Bu kapsamda Türkiye’den de akademi, araştırma enstitüleri, kamu, KOBİ ve endüstriden araştırmacılar bu süper bilgisayardan faydalanabilecek.

Barselona'daki açılış töreninde, Türkiye'yi TÜBİTAK'tan bir heyet temsil edecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş, İsviçre temsilcisi Lugano'yu yendi

2023-12-15 01:03 - Spor

Ukrayna: Çoğunluğu Odessa bölgesinde olmak üzere Rusya'ya ait 41 İHA'yı düşürdük

2023-12-14 09:53 - Dünya

Amerikan seyahat dergisi Global Travel'den İstanbul Havalimanı'na 5 ödül

2023-12-18 12:32 - Ekonomi

BM'nin, Gazze savaşını sonlandırmada yaşadığı acziyet ve yeni dünya düzeni arayışı

2023-12-18 13:32 - Dünya

Geliştirilen yeni tohumlar hububatta verimliliği artırdı

2023-12-15 11:48 - Ekonomi

Premier Lig'de Arsenal yeniden zirvede

2023-12-18 11:22 - Spor

İTO Başkanı Avdagiç'ten 2023 yılı değerlenmesi ve 2024 öngörüleri

2023-12-17 11:52 - Ekonomi

Galatasaray'ın Avrupa'da performansı

2023-12-16 11:37 - Spor

Bursa'da bazı yollarda yoğun sis etkili oldu

2023-12-14 10:17 - Gündem

Kütahya'da sahibinden kaçan deve kuşu kara yoluna girdi

2023-12-15 19:33 - Gündem

İlgili Haberler

İstilacı aslan balığının Akdeniz'deki yaşam alanları ve popülasyonu takip edilecek

12:17 - Teknoloji

Türkiye'nin yüksek teknoloji üretimindeki rekorlarına 3 koldan katkı

11:42 - Teknoloji

TEKNOFEST Mavi Vatan'da dereceye girenlere özel denizaltı gezisi fırsatı

23:27 - Teknoloji

DENEYAP atölyeleri geleceğin yazılım mühendislerini yetiştiriyor

11:32 - Teknoloji

Apple yapay zeka yarışında geri kalmakla eleştiriliyor

11:28 - Teknoloji

Günün Manşetleri

86,5 milyon liralık tarımsal destek kalemleri bugün yatırıldı

19:18 - Ekonomi

Kore Savaşı'nda şehit olan 4 Türk askerinin kalıntıları kimlik tespiti için incelenecek

18:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3'üncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı andı

18:42 - Gündem

Fed Başkanı Powell: Değişen risk dengesi, politika duruşumuzu ayarlamamızı gerektirebilir

18:32 - Ekonomi

İzmir Körfezi'nde balık ölümleri yeniden başladı

18:23 - Gündem