?>

Türkiyeli ve Suriyeli çocuklardan Tarlabaşı'nda Hayal Şehri!

Türkiyeli ve Suriyeli çocuklar hayallerindeki şehri yaratmak için bir araya geldi. Farklı kültürlerin sentezi ile oluşturulan şehirler görülmeye değer..

Çevre-Hayat - 9 yıl önce

İstanbul Tarlabaşı'nda yaşayan ve eğitim gören Türkiyeli ve Suriyeli çocuklar, 10-11-12 Mayıs tarihlerinde Tarlabaşı Toplum Merkezi'nde, “Benim Şehrim” isimli atölye çalışmasında hayallerindeki şehri yarattı.

Farklı kültürlerden gelen çocukların, kendilerini daha verimli ifade etmelerine zemin sağlayarak ortak bir fikir üzerinde birlikte çalışmanın mümkün olabileceğini göstermeyi ve çocuklar arasında oluşan iletişimi, hikaye anlatımı vasıtasıyla, toplumla paylaşmayı hedefleyen çalışma, ABD İstanbul Başkonsolosluğu'nun sağladığı destekle gerçekleşti.

Üç gün süren atölye çalışması, sosyal inovasyon, anlatı tasarımı ve strateji uzmanı ABD'li Lina Srivastava liderliğinde, Katy Morrison, Oscar Raby (VRTOV), Melda Akbas (Tarlabaşı Toplum Merkezi) ve Sinan Vural (Noya International) ile birlikte gerçekleştirdi. Proje kapsamında Tarlabaşı sokaklarını gezen Türkiyeli ve Suriyeli çocuklar, yabancı uzmanlar ve gönüllülerin gözetiminde, eserleri için fotoğraf ve video çekerek malzeme topladı.

Yaşları 8 ila 14 arasında değişen çocukların yarattığı eserler ve hikayeler dijital ortama aktarıldı. Bir hafta süren post prodüksiyon çalışmasının ardından projeye katılan çocuklar, 24 Mayıs'ta gerçekleşen gösterimde Google tarafından sağlanan sanal gerçeklik gözlüklerini kullanarak hayallerindeki kenti gezme fırsatı buldu.

Twitter Video ile yapılan işbirliği sonucunda, katılımcıların yönettiği kısa videoların Twitter @video adresi üzerinden paylaşımı devam ediyor.

Tarlabaşı Toplum Merkezi binasında gerçekleştirilen gösterime ABD İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter da katıldı. Projede görev alan çocuklarla Türkçe ve Arapça sohbet eden Başkonsolos Hunter, konuya ilişkin açıklamasında “Türkiye, mültecilere yardım konusunda çok ağır bir yük omuzlamış durumda. Biz de ABD Türkiye misyonu olarak mültecilerin yaşamlarını yeniden kurmalarına yönelik çalışmalara destek vermekten memnuniyet duyuyoruz.” dedi.

Projenin savaştan kaçarak Türkiye'ye iltica eden çocukların yaşıtlarıyla sanat ve teknolojiyi kullanarak kaynaşmasını da hedeflediğinin altını çizen Tarlabaşı Toplum Merkezi uzmanlarından Melda Akbaş, “Farklı şehirlerden gelen, farklı diller konuşan çocukların birlikte yaşamak istedikleri şehri dijital medyanın ortak dili ile tasarlıyor olmaları çok anlamlı. Ayrıca pek çok çocuğun ortak şehir hayali aynı: Güvenli, huzurlu ve barış dolu bir yer.” dedi.

Aynı okulda okudukları halde zaman zaman Suriyeli arkadaşlarıyla iletişim kurmaktan çekindikilerini ifade eden Türkiyeli öğrenciler ise proje sonrasında okulda da Suriyeli arkadaşları ile daha kolay iletişim kuracaklarını dile getirdiler.

Kaynak: SDN

dikgazete.com
Haftanın Öne Çıkanları

Barbaros denize indirildi

2016-05-20 20:09 - Gündem

Engelli çiftten, çocukları için yardım çığlığı

2016-05-26 13:32 - Gündem

O akademisyen memurluktan atıldı

2016-05-20 16:52 - Gündem

KPSS maratonu başladı

2016-05-22 13:11 - Eğitim

UEFA’dan Fenerbahçe’ye ceza

2016-05-20 22:55 - Spor

Bahçeli: 'CHP ile HDP’nin aynı çizgide buluşması ibretliktir'

2016-05-24 15:02 - Siyaset

‘Bilinçsiz tüketilen hazır meyve suları diyabetle birlikte birçok organ hastalığına yol açıyor’

2016-05-20 13:37 - Sağlık

Taksim’de ilgi gören gösteri

2016-05-20 01:32 - Genel

“Bu ülkenin milli güvenlik sorunu haline geldim”

2016-05-25 20:57 - Politika

65. hükümetin Sağlık Bakanı Akdağ, haberi AK Parti Grup Toplantısı'nda aldı

2016-05-24 15:27 - Siyaset

İlgili Haberler

Ardahan'da sis, sağanak ve kar etkili oluyor

22:33 - Çevre-Hayat

Erzurum'da polis, yaralanan yayanın başında 'ıslanmasın' diye şemsiyeyle bekledi

22:53 - Çevre-Hayat

Kayseri'de sağlıkçılar meslektaşlarını fotoğrafladı

16:28 - Çevre-Hayat

Özel gereksinimli öğrencilerden sema gösterisi

15:12 - Çevre-Hayat

Gümüşhane'de lise öğrencileri günlük 2 bin ekmek üretiyor

14:08 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Samsung, Alman havalandırma şirketi FlaktGroup'u 1,5 milyar avroya satın alıyor

09:47 - Ekonomi

Elektrikli araç satışları ticari belirsizliklere rağmen Nisan ayında yüzde 29 arttı

09:21 - Ekonomi

Küresel piyasalarda geçici tarife indirimlerinin etkisi hissediliyor

09:17 - Ekonomi

Dünyada bu yıl satılan tüm araçların dörtte birinden fazlasının elektrikli olması bekleniyor

09:08 - Ekonomi

ABD yine bildiğini okuyor! -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel yazdı-

09:03 - En Son Yazılar