Türkiye, yeni sezonda 300 bin tonun üzerinde fındık ihraç etmeyi hedefliyor

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, 1 Eylül'de başlayan 2024-2025 sezonunda hedeflerinin 300 bin tonun üzerinde fındık ihraç etmek olduğunu söyledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ordu
Gürsoy, AA muhabirine, 1 Eylül 2023'te başlayıp 31 Ağustos 2024'te sona eren 2023-2024 ihracat sezonunda 2 milyar 349 milyon dolar karşılığı 303 bin 458 ton fındık satışının gerçekleştirildiğini anımsattı.
Fındık ihracatından elde edilen gelirin 2022-2023 sezonuna göre yüzde 30,86 arttığına işaret eden Gürsoy, bu artışın ülke adına önemli ve sevindirici olduğunu dile getirdi.
Gürsoy, Türk fındığının gerek kalitesi gerekse ihracatçısıyla dünyada kendisini ispat ettiğini belirterek, "Ayrıca son dönemde fındık yetiştiren rakip ülkelerde yaşanan bazı olumsuzlukların Türk fındığına fayda sağladığını gördük. Bazı ülkelerde rekolte az, bazılarında ise kalite bozuk olabiliyor. Bu nedenle tüketiciler Türk fındığını tercih ediyor." dedi.
Türkiye'den yaklaşık 130 ülkeye fındık satışı yapıldığına dikkati çeken Gürsoy, 2024-2025 sezonunun 1 Eylül'de başlamasıyla ihracatçı firmaların birçok ülkeye ürün göndermeye başladığını söyledi.

"Geleceğe oldukça olumlu bakıyoruz"

Gürsoy, son yıllarda özellikle Uzak Doğu ülkelerine ihracatta önemli artış olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Özellikle Çin piyasasında ciddi bir artış var. İhracatçı birliklerinin alternatif pazar dediğimiz ülkelerde yaptığı tanıtımlar meyvelerini veriyor. Bizler farklı ülkelerde girişimlerde bulunmaya devam ediyoruz. Fuarlara katılıyoruz. Bunların hepsinin Türk fındığına olumlu geri dönüşleri oluyor. Tüm bu gelişmeler ihracatımızın artmasını sağlıyor. Bizler Türk fındığının geleceğinin daha iyi olacağını görüyoruz. Özellikle Ordu ve Giresun'da dekara fındık veriminin artırılması ve kahverengi kokarca zararlısı sorununun ortadan kaldırılmasıyla dünyada çok daha güçlü hale geleceğiz. Geleceğe oldukça olumlu bakıyoruz."
Türkiye'nin fındıkta en önemli pazarının AB ülkeleri olduğunu, bunların başında ise Almanya'nın geldiğini vurgulayan Gürsoy, "Genel olarak Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta ciddi bir artış yok. Ancak Suudi Arabistan ve Çin gibi ülkelerde artış var. Türk fındık ihracatçısı Avrupa dışındaki ülkelere gözünü çevirirse ve gidebilirse ihracattaki artışımızı devam ettirme şansımız olacak." diye konuştu.
Dursun Gürsoy, 2024-2025 fındık ihracat sezonu hedeflerine de değinerek, "İlk hedefimiz geçen sezon rakamı olan 300 bin tonun üzerine çıkabilmek. Ama bu hedefler bazı sezonlar yüzde 5 ile 10 arası aşağı ya da yukarı oynayabilir. Piyasa şartları ve koşullar bunu daha iyi gösterecek." değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kosova, yol kapatma eylemleri nedeniyle Sırbistan’a açılan 2 sınır kapısını kapattı

2024-09-07 11:03 - Dünya

Türkiye'nin Sudan'a gönderdiği insani yardımlar, ülkenin 13 eyaletine ulaştırıldı

2024-09-05 21:32 - Dünya

Kızılcapınar Barajı'nın suyunun azalmasıyla baraj havzasındaki yapılar gün yüzüne çıktı

2024-09-06 17:57 - Çevre-Hayat

İzmir'de 2 kişinin akıma kapılarak ölümüne ilişkin davada ara karar açıklandı

2024-09-06 22:02 - Gündem

Trump, rakibi Harris'in başkan olması halinde "İsrail'in yok olacağını" savundu

2024-09-06 11:52 - Dünya

ABD Başkanı Biden, ulusal güvenlik ekibiyle Gazze'de ateşkes sürecini değerlendirdi

2024-09-02 23:43 - Dünya

Türkiye ve Mısır arasında ortak bildiri imzalandı

2024-09-04 20:13 - Siyaset

Bakan Yumaklı: Üretim planlamasını, suyu merkeze alarak hayata geçiriyoruz

2024-09-06 16:47 - Ekonomi

Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi 105 yaşında

2024-09-03 14:01 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Türkiye, yeni sezonda 300 bin tonun üzerinde fındık ihraç etmeyi hedefliyor

2024-09-07 11:12 - Ekonomi

İlgili Haberler

İngiltere'de sıcak hava dalgaları nedeniyle 4,4 milyar sterlinlik ekonomik kayıp öngörülüyor

13:27 - Ekonomi

Ziraat Bankasından yılın ilk yarısında 74,2 milyar lira net kar

13:22 - Ekonomi

Almanya'da elektrik fiyat şoku aşırı sağ AfD'ye desteği artırdı

12:28 - Ekonomi

İstanbul'da geçen ay 23 bin 97 ton karpuz satıldı

11:58 - Ekonomi

Ulaştırma alanındaki yatırım projelerine 6 ayda 41,5 milyar harcandı

11:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Dışişleri Bakanı Fidan, 13-14 Ağustos'ta Mısır'ı ziyaret edecek

13:37 - Gündem

Mülki idare amirlerine yönelik sosyal medya rehberi yayımlandı

13:32 - Gündem

İngiltere'de sıcak hava dalgaları nedeniyle 4,4 milyar sterlinlik ekonomik kayıp öngörülüyor

13:27 - Ekonomi

Ziraat Bankasından yılın ilk yarısında 74,2 milyar lira net kar

13:22 - Ekonomi

Sırbistan'da Tuna Nehri'nin su seviyesinin düşmesiyle savaş gemisi enkazı yeniden ortaya ç

13:17 - Dünya