?>

Türkiye ve Suriye arasında tarım alanında ortak eylem planı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bugün imzalayacağımız Tarım İşbirliğimizin Güçlendirilmesine Dair Niyet Beyanı, işbirliğimizi ilerletme konusunda ortak irademizin güçlü bir beyanı olacaktır." dedi.

Ekonomi - 5 ay önce

Şam

Suriye'nin başkenti Şam'da resmi temaslarda bulunan Bakan Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu Bakanı Emced Bedr ile görüşmesinin ardından düzenlenen imza töreninde konuştu.

????

Yumaklı, son dönemde Türkiye ve Suriye bakanlıkları arasında gerçekleştirilen temaslarda, işbirliği çerçevesinin daha da belirgin hale geldiğini belirterek, bunların bir eylem planı çerçevesinde somutlaştırılmış olmasından büyük memnuniyet duyduklarını söyledi.

Eylem planının hayata geçirilmesinde, 21 Nisan 2025 tarihinde Türkiye'de düzenlenen "Tarım Diplomasisi Çalıştayı"nda kuruluşuna karar verilen ortak işbirliği komitesinin önemli rol üstleneceğini belirten Bakan Yumaklı, "Bugün imzalayacağımız Tarım İşbirliğimizin Güçlendirilmesine Dair Niyet Beyanı, işbirliğimizi ilerletme konusunda ortak irademizin güçlü bir beyanı olacaktır." dedi.

Yumaklı, Şam’da bulunmaktan ve Suriyeli mevkidaşı ile bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Nazik ev sahipliğiniz için teşekkür ederim. 8 Aralık’tan sonra Suriye’de kısa süre içinde yetkin bir hükümetin kurulması ve bu hükümetin süratle icraata yönelmiş olmasından memnuniyet duyuyoruz. Halk Meclisi seçimleri de siyasi sürecin kapsayıcı bir şekilde ilerletilmesinde önemli bir merhale olacaktır. Suriyeli Türkmen kardeşlerimizi de bu vesileyle Meclis’te görmekten ayrıca memnuniyet duyacağız." diye konuştu.

Yumaklı, Suriye'de 13 yılın ardından tarım ve su altyapısındaki tahribatın, göçlerin ve üretim kayıplarının gıda güvenliğini ciddi şekilde zayıflattığını anımsatarak, şunları söyledi:

"DSİ personeli ve makinelerimizle 1,2 milyon kişinin ihtiyacını karşılayacak temiz içme ve kullanma suyu sağladık. İlçe müdürlükleri, mezbahaneler, hayvan pazarları, fide–fidan merkezleri ve arıcılık tesisleri kurduk. Gübre, ilaç, tohum, fide, aşı, yem, kulak küpesi ve tarımsal makineler gönderdik."

Şam’da uygun görülen laboratuvarın teknik altyapı bakımından revizyonunun yapılacağını belirten Yumaklı, "Yine ekiplerim Halep tohum tescil ve sertifikasyon laboratuvarında incelemeler gerçekleştirmiş olup aynı şekilde bu laboratuvarın da teknik altyapısı bakımından revizyonu yapılacaktır. Ayrıca Sayın meslektaşım Suriye'de sizin göstereceğiniz uygun yerde 50 bin metrekare sera yapmaya hazırız. " ifadelerini kullandı.

Yumaklı, iki ülke arasında tarım alanında gelişen diyaloğun ve işbirliğinin her geçen gün daha sağlam bir zemine oturduğunu görmekten ayrıca memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, "Bu süreçte, daha önce gerçekleştirdiğimiz teknik ve üst düzey görüşmeler önemli katkılar sağladı. Türkiye olarak biz, Suriye’de tarım sektörünün yeniden canlandırılmasına büyük önem veriyoruz. Tarımın yalnızca gıda arzı değil, aynı zamanda kırsal kalkınma ve ekonomik istikrar açısından da stratejik bir rol oynadığını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Türkiye ve Suriye arasındaki işbirliğinin iki ülke çiftçisine, kırsal kesimine ve halkına doğrudan fayda sağlayacağına inandıklarının altını çizen Yumaklı, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki dönemde düzenli temaslarımızı sürdürmeyi temenni ediyoruz. Gerek kamu kurumlarımızla gerek özel sektörümüzle Suriye’nin tarım altyapısını yeniden ayağa kaldırmak için birlikte çalışabiliriz. Suriye'nin ihtiyaçları temelinde daha kapsamlı ve uzun vadeli yatırımlar gerektiren projeleri birlikte ele alabiliriz. Nazik ev sahipliğiniz için tekrar teşekkür ediyorum."

Suriye Tarım ve Tarım Reformu Bakanı Emced Bedr de Türkiye ve Suriye arasındaki gümrük çalışmalarının kolaylaştırılması ve özel yatırımların teşvik edilmesinin önemine işaret ederek, "Türkiye ile Suriye arasında özel yatırımlar süreci fiilen başlamış durumdadır." dedi.

Bedir, iki ülke arasında kısa süre içinde bir iyi niyet protokolü imzalanacağını, gelecek dönemde ise her iki tarafın da çıkarlarını gözeten uluslararası bir anlaşmaya geçileceğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump destekçisi aktivist ve sosyal medya fenomeni Charlie Kirk silahlı saldırıya uğradı

2025-09-10 22:48 - Dünya

AB otomobil üretiminde öncü konumunu korumak istiyor

2025-09-12 16:58 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'de hiç kimse hukukun kapsama alanı dışında değildir

2025-09-08 22:56 - Siyaset

Diyarbakır'daki arkeolojik kazılar 124 mezarın tespit edildiği kilisenin tarihini değiştiriyor

2025-09-08 12:28 - Kültür Sanat

İsrail'in Eurovision'a katılmasına karşı çıkan ülkelerin sayısı artıyor

2025-09-12 18:57 - Dünya

Yapay zeka mağdurları için yargı yolu mümkün

2025-09-09 11:52 - Teknoloji

ABD Başkanı Trump, New York'ta izlediği Yankees beyzbol takımının maçında yuhalandı

2025-09-12 08:57 - Dünya

Zeugma Mozaik Müzesi 14 yılda 3,5 milyon ziyaretçiyi ağırladı

2025-09-09 14:08 - Kültür Sanat

THY'nin taşıdığı yolcu sayısı 8 ayda 60,7 milyona ulaştı

2025-09-08 21:42 - Çevre & Seyahat

Türkiye ve Suriye arasında tarım alanında ortak eylem planı

2025-09-14 20:32 - Ekonomi

İlgili Haberler

Bakan Kacır, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

18:05 - Ekonomi

Sivas'tan dünyanın birçok ülkesine bal ihraç ediliyor

16:10 - Ekonomi

Türkiye'nin hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ihracatı ocak ayında 1 milyar dolara yaklaştı

16:05 - Ekonomi

500 milyar dolarlık projelerin rotası İstanbul'da çizildi

15:56 - Ekonomi

Türkiye'de geçen ay hava yollarında 17,8 milyon kişiye hizmet verildi

15:55 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Adalet Bakanı Tunç, Mattia Ahmet Minguzzi için düzenlenen mevlit programına katıldı

18:08 - Gündem

Bakan Kacır, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi Başkanı Ren Hongbin ile bir araya geldi

18:05 - Ekonomi

Çekya Başbakanı Babis, 15 yaş altındakilere sosyal medya yasağı getirilmesini destekliyor

17:38 - Dünya

İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1447 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı

17:09 - Gündem

Başakşehir, Süper Lig'de son 8 maçında 6. galibiyetini aldı ve çıkışını sürdürdü

17:08 - Spor