Türkiye ve Litvanya'dan 11 okul sıfır atık projesinde buluştu

Türkiye ve Litvanya'dan 11 okulun ortaklaşa yürüttüğü "Atma Dönüştür Yeniden Doğsun" isimli proje kapsamında öğrenciler, atık malzemelerden çeşitli ürünler tasarladı.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Ankara
Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan e-Twinning Platformu'nda bir araya gelen Ankara, Kayseri, Ordu, Kars, Kahramanmaraş, İstanbul ve Litvanya'dan 11 okul, "Atma Dönüştür Yeniden Doğsun" projesini hayata geçirdi.
Projeyle öğrencilerin, doğal kaynakları koruma ve tasarruf sağlamanın önemi ile hava ve çevrenin kirlenmesinin önlenmesi konularında farkındalık kazanmaları hedeflendi.
Atık malzemeleri robotlara, kalemliklere, kuş yemliklerine, duvar süslerine, saksılara, vazolara, mumluklara, oyuncaklara, çerçevelere, müzik aletlerine ve dekoratif ürünlere dönüştüren öğrenciler, bu ürünleri web araçlarıyla konuşturup geri dönüşümün önemine ilişkin mesajlar yayınladı.
Sıfır atık ile geri dönüşüm konusunda akrostiş çalışmasıyla yazdıkları sözleri besteleyerek şarkı haline de getiren çocuklar, proje süresince yaptıkları çalışmaları ve edindikleri tecrübeleri e-kitap haline getirdi.

"Yabancı dil becerilerinin gelişmesini hedefledik"

Projeye ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mürüvet-Bekir Elmaağaçlı Ortaokulu İngilizce öğretmeni Aysel Sağlam, "Öğrencilerimizin eleştirel düşünme, girişimcilik, yaratıcılık ve yenilikçilik, iş birlikçi çalışma gibi becerileri kazanmalarının yanı sıra proje dilinin İngilizce olması sebebiyle yabancı dil becerilerinin gelişmesini ve web araçlarını kullanarak teknoloji okuryazarlıklarını artırmayı hedefledik." dedi.
Çalışmanın sonunda katılımcı öğretmen, öğrenci ve velilere değerlendirme anketi uygulandığını belirten Sağlam, şöyle devam etti:
"Gördük ki, yaptığımız bu projeyle hem kendimiz hem de yaygınlaştırma çalışmaları ile çevremizdeki insanlarda da farkındalık yaratma noktasında başarılı olmuşuz. Proje ekibi dışında okullarımızda diğer öğrencilerimizin ve hatta velilerinin de sürece aktif olarak dahil olduklarını, örneğin plastik pet şişelerin saksıya dönüştürüldüğü, çilek ekme ve eski lastiklere çiçek dikme etkinliğimize okulumuzdaki tüm öğrencilerin dönüştürdükleri plastik ürünlerle katıldıklarını, atıklarını ayrıştırma noktasında daha dikkatli davrandıklarını ya da aklında farklı bir projeyle bizimle iletişime geçtiklerini gözlemledik."
Projeyi Şehit Çağdaş Tamkoç Ortaokulu Rehber Öğretmeni Canan Girgin'le geliştirdiklerini söyleyen Sağlam, "Daha temiz, daha yaşanılabilir bir dünya için hepimiz geri dönüşüme katkı sağlamalıyız. Bunun, bir dünya vatandaşı olarak sorumluluğumuz olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk deniz havacılar bayramı görev başında karşıladı

2022-05-02 13:07 - Gündem

Türk ANTTEQ'in inşa ettiği konut, Moskova'da "En çok satan yeni bina" olarak tanındı

2022-05-04 19:56 - Özel Haber

Libyalılar bayram namazını geleneksel kıyafetleriyle kıldı

2022-05-02 20:05 - İslam-Hayat - Safer 1448

Şanlıurfa'daki gelincik tarlaları doğal fotoğraf stüdyosuna dönüştü

2022-05-04 16:59 - Çevre-Hayat

Ailece aynı filmdeler -Selçuk Aka, magazin dünyasından bildiriyor-

2022-05-04 10:39 - Magazin

Bakan Ersoy, restore edilen Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nin açılışını yaptı

2022-05-07 20:35 - Kültür Sanat

ULEB Avrupa Kupası'nda finale kalan Frutti Extra Bursaspor "tarih" yazmayı sürdürüyor

2022-05-04 17:33 - Spor

Türkiye ve Litvanya'dan 11 okul sıfır atık projesinde buluştu

2022-05-07 20:58 - Çevre-Hayat

Kırımlı Türk Yahudisi politikacı kim? -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2022-05-06 05:31 - En Son Yazılar

Amman Kalesi binlerce yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapıyor

2022-05-01 12:00 - Dünya

İlgili Haberler

Avrupa yeni sıcak hava dalgasına hazırlanıyor

22:08 - Çevre-Hayat

Mikroplastik kirliliğiyle mücadelede seri denetimler sürüyor

15:07 - Çevre-Hayat

Bursa'da "Perseid meteor yağmuru gözlem etkinliği" düzenlendi

14:13 - Çevre-Hayat

Bursa'da binlerce gökyüzü meraklısı Perseid meteor yağmurunu izledi

14:56 - Çevre-Hayat

Antalya'da kelebeklerin renkli dünyası turistlerin yeni rotası oldu

12:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AK Parti Diyarbakır Gençlik Kollarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a pankartla teşekkür

19:57 - Gündem

Rusya'nın federal bütçe açığı yaklaşık 79 milyar dolara çıktı

19:53 - Ekonomi

İran: Hürmüz Boğazı'nın açılması, ABD'nin tutumunu değiştirmesine ve şartlarımızı kabul et

19:47 - Dünya

Nijerya'da Lassa ateşi nedeniyle ölenlerin sayısı 237'ye yükseldi

19:42 - Dünya

COP31 Danışma Kurulu, Bakan Kurum başkanlığında toplandı

19:38 - Gündem