Türkiye-RF Başkortostan ticaret hacmi istikrarlı bir şekilde artıyor

Türkiye ile Rusya Federasyonu'na bağlı Başkortostan Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacminin istikrarlı bir şekilde arttığına dikkat çekildi

Özel Haber - 3 hafta önce

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Federasyonu'na bağlı Başkortostan Cumhuriyeti Lideri Radiy Habirov, "Türkiye ile Başkortostan arasındaki ticaret hacmi istikrarlı bir şekilde artıyor" dedi.

RF Başkortostan Cumhuriyeti Sibay kentinde düzenlenen "Zauralye-2024" başlıklı dev yatırım forumu kapsamında, Habirov ve Moskova merkezli Rus Türk İş İnsanları Birliği RTİB Başkanı Erdem Acay ile üye işadamları arasında bir toplantı yapıldı. 

Habirov, RTİB heyetini selamlayarak, Türkiye ile Başkortostan'ın uzun süredir devam eden dostane ilişkilere sahip olduğunu kaydetti. Habirov, "Bizim için Türkiye aslında dış ticaret cirosu açısından ikinci ülke. Bu durumdan dolayı çok mutluyuz. Bu eğilimin gelişmeye devam edeceğini umuyoruz, – Daha derin endüstriyel işbirliği yolunu izlemeye çalışıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nden çok sayıda işletme halihazırda bizimle çalışıyor; bazıları henüz faaliyetlerinin başında, bazıları ise ciddi gelişmeler yaşıyor. Böylece yakın zamanda Türk holding Limak ile birlikte Ufa'nın doğu çıkışını inşa etmek için büyük bir projeyi tamamladık. Şu anda Türk inşaatçıların yer alabileceği başka bir altyapı projesi üzerinde çalışıyoruz." dedi.

Başkortostan Lideri, Türkiye ile RF Başkortostan arasındaki ticaret cirosunun istikrarlı bir şekilde arttığını ve ilişkilerin daha da gelişmesi için gerekli her şeyin mevcut olduğunu vurguladı.

Habirov, "Her şeyden önce bu, iki devletin, Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti liderlerinin saygılı tutumudur. İkincisi, Türkiye'de Rus ticaret misyonundaki temsilciliğimiz etkin bir şekilde çalışıyor. Ufa ile İstanbul ve diğer Türk şehirleri arasında direkt uçuşlar bulunmaktadır.  Umarım Sabantuy “Zauralye” yatırımı forumu çerçevesinde yeni çözüm ve girişimler ortaya koyabiliriz." dedi.

RTİB BAŞKANI ACAY: İNANIYORUM Kİ BİR ÇOK ORTAK PROJEYİ BİRLİKTE YAPACAĞIZ

RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Acay da, konuşmasında, "Zauralye" Sabanty yatırım forumunun organizasyonunun yüksek düzeyde organizasyonuna dikkat çekti ve bunun potansiyel yabancı yatırımcılar da dahil olmak üzere bölgenin ekonomik potansiyelini sunmak için mükemmel bir platform olduğunu vurguladı.

Acay, "Türkiye ile Başkortostan arasındaki ticaret cirosunun mükemmel göstergeler gösterdiğini görüyoruz. Türk şirketleri “Efes”, “Ruscam”, “Limak” cumhuriyetinizde başarıyla faaliyet gösteriyor. Temsilciniz girişimcilerimizin etkileşimini güçlendirmek, Başkortostan ürünlerini Türkiye pazarında tanıtmak ve bunun tersi için çok şey yapıyor, Ancak yolculuğun henüz başında olduğumuza eminim. Bu bizim tam potansiyelimiz değil. Ve daha birçok ortak projeyi hayata geçirebileceğiz." diye kaydetti.

RF Başkortostan Cumhuriyeti Dış Ekonomik İlişkiler ve Kongre Faaliyetleri Bakanı Margarita Bolıçeva da, Türk iş dünyasına desteğe her zaman hazır olduklarını kaydetti.

Rusya Federasyonu Türkiye Ticaret Mümessilliği Ticaret Temsilcisi Aydar Gaşigullin de, Başkortostan'dan gelen iş dünyasının Türkiye pazarına nasıl girdiğini ve şiddetli rekabette kendi yerini nasıl tuttuğunu anlattı. Gaşigullin , "Örneğin Metta firması, mobilya sektöründeki yoğun rekabete rağmen Türkiye'de ergonomik sandalye üretimi için fabrika kurdu" diye örnek de verdi.

Toplantıya katılan Türk iş dünyasından temsilciler, tarım, boru üretimi, otel, kafe ve restoran ekipmanları alanlarında birlikte çalışmak istediklerini ifade etti.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

BBVA, OpenAI ile anlaşma imzaladı

2024-05-22 19:17 - Teknoloji

İrlanda'da Dublin College Üniversitesi öğrencilerinin Filistin'e destek gösterileri sürüyo

2024-05-20 20:42 - Dünya

Bakan Güler, OYAK'ın 64'üncü genel kurulu dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-25 16:52 - Gündem

Fatih’te motorize su sayacı hırsızlığı kamerada

2024-05-26 07:36 - Özel Haber

Kalıtsal hastalık "herediter anjioödem"de gırtlakta şişlik, ölüm riski taşıyor

2024-05-21 14:52 - Sağlık

Başkentte sele kapılan iki kardeş çevredekiler tarafından kurtarıldı

2024-05-24 15:28 - Gündem

Manisa'da üzüm üreticisi asma yaprağı ile ek gelir sağlıyor

2024-05-22 12:17 - Çevre-Hayat

Paris'te 'Türk Mutfağı Haftası'nda Ege Bölgesi'ne özgü yemekler tanıtıldı

2024-05-23 10:12 - Magazin

Kahramanmaraş'ta doğada az rastlanılan yaban kedisi görüntülendi

2024-05-27 01:02 - Çevre-Hayat

Milli dağcı Tunç Fındık, Everest Dağı'nın zirvesine tırmandı

2024-05-23 23:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Kremlin: Putin'in Türkiye'yi ziyaret etme sözü yürürlükte

18:16 - Özel Haber

Moskova'nın en elit projeleri Türk ANTTEQ şirketine emanet

17:53 - Özel Haber

Rusya ve Türkiye, banka havaleleriyle ilgili sorunların çözümüne yönelik seçenekleri görüşüyor

18:08 - Özel Haber

Moskova Crcocus Expo, 28. Uluslararası Ambalaj Endüstrisi Fuarı RosUpack’a hazırlanıyor

17:20 - Özel Haber

Türkiye'nin en büyük perakende zinciri Migros, Karelya Cumhuriyeti’nden ithalat yapıyor

19:19 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Norveç UNRWA'ya maddi desteğini arttıracak

19:28 - Dünya

New York'ta yaklaşan aşırı sıcak hava dalgası için uyarı

19:07 - Dünya

Türk Kızılay, Nijer'de 19 bin 75 hisse kurban etini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı

18:53 - İslam-Hayat - Zilhicce 1445

İstanbul'un tarihi ve turistik yerlerinde bayram yoğunluğu yaşanıyor

18:47 - Kültür Sanat

Balıkesir'de anızda başlayıp ağaçlandırma sahasına sıçrayan yangına müdahale ediliyor

18:42 - Asayiş