?>

Türkiye OECD'nin en hızlı büyüyen ikinci ülkesi oldu

Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde kaydettiği yüzde 3,8'lik büyümeyle Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri içinde en yüksek oranda büyüyen ikinci, G20 ülkeleri arasında da üçüncü ülke olmayı başardı.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin, OECD ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye, bu yılın nisan-haziran döneminde sergilediği performansla ekonomik büyümesini 12'inci çeyreğe taşıdı.

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüdü

OECD ülkeleri arasında Kosta Rika, bu yılın nisan-haziran döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,1 büyümeyle ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 3,8 ile Türkiye, yüzde 3,5 ile Meksika izledi.

OECD ülke ekonomilerinin ikinci çeyrekte ortalama büyümesi yüzde 1,5 olarak tahmin edildi. Söz konusu dönemde ekonomik büyüme Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 0,5 oldu.

OECD'de verisi açıklanan ülkeler arasında Estonya'nın yüzde eksi 3 ile ekonomisi en çok küçülen ülke olduğu görüldü. Bu ülkeyi eksi yüzde 2,3 ile Macaristan, eksi yüzde 2,2 ile İsveç takip etti.

Türkiye, G20 ülkeleri arasında da ilk 3'te yer aldı

İkinci çeyrek büyüme verisi açıklanan G20 ülkeleri içinde de büyüme oranı en yüksek ülke yüzde 6,3 ile Çin olarak kayıtlara geçti. Bu ülkeyi yüzde 4,9 ile Endonezya, yüzde 3,8 ile Türkiye ve yüzde 3,5 ile Meksika takip etti.

AB ülkelerinin büyüme oranlarına bakıldığında ise İrlanda ilk sırada yer alırken, Türkiye ve Portekiz sırasıyla bu ülkeyi izlediler.

"Bu yıl için yüzde 3 düzeyinde olan büyüme beklentimizi koruyoruz"

AA Finans Analisti ve Ekonomist Haluk Bürümcekçi, bu yılın ilk yarısında, şubat ayındaki depreme karşın, milli gelirin yüzde 3,9 artış kaydettiğini, ana sürükleyicinin de önceki yıla benzer şekilde iç talep olduğunu söyledi.

İkinci yarıda ise özellikle temmuz sonrası büyüme eğiliminin imalat sektörleri kaynaklı yavaşladığına yönelik sinyallerin güçlendiğini ifade eden Bürümcekçi, İmalat Sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksinin (PMI) bu yıl ilk kez eşik değerin altına indiğini, başta reel kesim ve tüketici güveni olmak üzere, tüm sektörel güven endekslerinde düşüşler kaydedildiğini bildirdi.

Bürümcekci, bu gelişmede, küresel aktivitede devam eden yavaşlamanın imalat sektörü üzerindeki etkilerinin yanı sıra vergi artışlarının, tüketici kredileri ve kredi kartlarına yönelik yeni makro ihtiyati önlemlerin ve kredi faizlerindeki yükselişin getirdiği kredi büyümesindeki yavaşlamanın yurt içi talebi dizginleyebileceği beklentisinin etkili olduğunu belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) son faiz kararı sonrasında mevduat ve kredi faizlerinin birlikte yükselerek finansal koşulları belirgin sıkılaştırmasının da söz konusu olabileceğini dile getiren Bürümcekci, şunları kaydetti:

"Ancak, bu etkilerin ne derinlikte bir yavaşlama getireceğini kestirmek için henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Enflasyonist baskıların ve kur artışlarının talebi öne çekmesi ve gelecek yıl ilk çeyrekte gerçekleşecek yerel seçimler, büyümede net bir görüntü elde edilmesini zorlaştırıyor. Bu doğrultuda, bu yıl için yüzde 3 düzeyinde olan büyüme beklentimizi koruyoruz."

"İnşaat sektörü aralıksız şekilde büyümeye katkı sağlayacak"

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener de iktisadi faaliyet kolları açısından bakıldığında hizmet sektörünün ortalamanın oldukça üzerinde artmasının gelecek beklentisi açısından pozitif değerlendirilebileceğini söyledi.

Şener, "Diğer taraftan özellikle kentsel dönüşümle birlikte ve deprem sonrasında yeniden konut faaliyetlerinin başlamasıyla inşaat sektörünün de yüzde 6,2 ile ortalamanın üzerinde büyümesi önümüzdeki dönem içerisinde inşaat sektörünün aralıksız şekilde büyümeye katkı sağlayacağını göstermektedir." dedi.

Hizmet, inşaat ve finans sektörleri ile sigortacılık faaliyetlerinin büyümeye devam etmesiyle yıllık bazda büyümeye daha pozitif bakılabileceğine dikkati çeken Şener, "Büyüme, Avrupa ve ABD ile kıyaslandığında ciddi anlamda pozitif olmasına karşın büyümenin itici gücünden olan sanayi sektörünün son 2 çeyrektir daralıyor olması önümüzdeki dönemde özellikle selektif kredi yöntemiyle sanayi sektörüne daha ciddi teşviklerin verilmesini gerekli kılmaktadır.'' dedi.

Bu açıdan bakıldığında Türkiye İhracatçılar Meclisiyle (TİM) bankalar arasındaki ihracata dönük kredi anlaşmalarının öneminin daha da artacağını vurgulayan Şener, sanayi dışında bütün iktisadi faaliyet kollarının hala pozitif yönde olmasının büyümenin önümüzdeki dönemde etkili şekilde devam edeceğini gösterdiğini dile getirdi.

Şener, cari fiyatlarla GSYH'nin ikinci çeyrekte 271 milyar 468 milyon dolara ulaştığını belirterek, son 2 çeyrekte de cari anlamda büyüme yakalanması durumunda cari fiyatlarla GSYH'nin bu yıl içerisinde 1 trilyon doları aşabileceğini vurguladı.

2023 ikinci çeyreği itibarıyla zincirlenmiş hacim endeksi olarak hane halkı nihai tüketim harcamalarının yüzde 15,6 arttığını belirten Şener, hane halkı tüketim harcamalarının bu denli büyüyor olması ve büyümeye 10 puanlık bir katkı sağlamasının hala iç piyasadaki talebin tüketim anlamında oldukça canlı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Gayrisafi sabit sermaye oluşumuyla ilgili yüzde 5,1'lik artışın da önemli bir kriter olduğunu dile getiren Şener, bunun üretimin ve istihdamın devam edeceğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Şener, "Üretimi ve ihracatı artıracak, tüketimi kısacak makro ihtiyati tedbirler ve yapısal düzenlemeler zaman kaybetmeden uygulamaya başlanmalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

OECD verilerine göre bazı ülke ve ülke gruplarının açıklanan 2023 yılı ikinci çeyrek büyüme oranları şöyle (* geçici veri tahmin) :

ÜlkelerYüzdeÇin6,3Kosta Rika5,1Endonezya 4,9Türkiye3,8Meksika3,5İsrail3,0İrlanda*2,8ABD2,6Portekiz2,3Japonya2,1İspanya*1,8Slovenya1,6Kanada1,6Norveç1,5OECD Toplam1,5Slovakya1,3Danimarka1,2Belçika0,9Fransa0,9Litvanya0,9Güney Kore0,8İtalya0,6Avrupa Birliği0,5Finlandiya*0,4Birleşik Krallık0,4Kolombiya0,3Hollanda*-0,1Almanya*-0,1Avusturya-0,3Letonya-0,5Çekya*-0,6Şili-1,1Polonya-1,3İsveç-2,2Macaristan-2,3Estonya-3,0

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den milli halterci Cansu Bektaş'a özel madalya

2023-08-26 20:53 - Spor

Ukrayna: Donetsk bölgesinde Ukrayna'ya ait 2 Mi-8 helikopteri kaza yaptı, 6 pilot öldü

2023-08-31 12:27 - Dünya

Irak ile ekonomik ilişkiler yeniden ısınıyor

2023-08-28 11:28 - Ekonomi

Hindistan'a ait Chandrayaan-3 uzay keşif aracının Ay'daki ilk görüntüleri yayımlandı

2023-08-25 16:22 - Dünya

Lise öğrencisi Hulusi Diler, Arktik'te deneyimlediği projesiyle kirli suları temizlemeyi hedefl

2023-08-27 11:23 - Teknoloji

İç Ege için yerel şiddetli yağış uyarısı

2023-08-27 13:33 - Asayiş

Libya Başbakanı, İsrailli mevkidaşı ile görüşen Dışişleri Bakanı Menguş'u açığa aldı

2023-08-28 07:17 - Dünya

Karabük'te bir kişi dondurmasını kuzu ve keçiyle paylaştı

2023-08-28 11:47 - Çevre-Hayat

Son 3 yılın Premier Lig şampiyonu Manchester City, liderlik koltuğuna oturdu

2023-08-28 11:22 - Spor

Filipinler’de yanlış adres verilen itfaiye fabrika yangınına müdahalede gecikti, 15 kişi öldü

2023-08-31 09:48 - Dünya

İlgili Haberler

Bakan Yumaklı: 4. Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesinde 86 karar yer aldı

17:03 - Ekonomi

Türkiye ile Çin arasındaki hava ulaşımında yeni dönem

16:42 - Ekonomi

ABD'de mortgage başvuruları arttı

16:32 - Ekonomi

ABD-Çin tarife uzlaşısı piyasalardaki “korku”yu yatıştırdı

16:27 - Ekonomi

Türkiye'nin rüzgar enerjisi yerli sanayi ve elektrik üretimiyle enerji arzında kilit rol oynuyo

16:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bakan Yumaklı: 4. Tarım Orman Şurası sonuç bildirgesinde 86 karar yer aldı

17:03 - Ekonomi

Konya'da yolcu otobüsü devrildi, 13 kişi yaralandı

16:58 - Gündem

Alman hükümeti: Tarife belirsizliği küresel ticareti, üretimi ve yatırımları etkiliyor

16:53 - Dünya

Malta, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanlığını devraldı

16:47 - Dünya

Türkiye ile Çin arasındaki hava ulaşımında yeni dönem

16:42 - Ekonomi