?>

Libya Başbakanı, İsrailli mevkidaşı ile görüşen Dışişleri Bakanı Menguş'u açığa aldı

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'u İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmesi nedeniyle açığa aldı.

Dünya - 2 yıl önce

Trablus

Libya Ulusal Birlik Hükümeti tarafından açıklanan 368 no'lu kararnamede, "Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un açığa alınması ve hakkında soruşturma açılmasına karar verildi." ifadeleri yer aldı.

Kararnamede Menguş ile ilgili soruşturmanın Libya Adalet Bakanı başkanlığında oluşturulacak komisyon tarafından yapılacağı kaydedildi.

Menguş İtalya'da İsrail Dışişleri Bakanı ile görüşmüştü

İsrail Dışişleri Bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ve Libya dışişleri bakanları arasında tarihi bir toplantı" yapıldığı belirtilmişti.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Cohen'in geçen hafta İtalya'nın başkenti Roma'da Libyalı mevkidaşı Menguş ile bir araya geldiği toplantının "iki ülke arasında işbirliği ve ilişki olanaklarının incelenmesini" amaçladığı kaydedilmişti.

Görüşmenin, iki ülke dışişleri bakanları arasında yapılan "ilk toplantı" olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Toplantıda bakanlar, iki ulus arasındaki tarihi bağları, Libya Yahudilerinin mirasını, ülkeler arasındaki işbirliği olasılığını, İsrail'in insani konularda, tarım, su yönetimi ve daha pek çok konuda verebileceği yardımı tartıştı." ifadeleri kullanılmıştı.

Libya İsrail'i tanımıyor

Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor.

Libya pasaportunda "işgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir" notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak.

Menguş'un İsrail Dışişleri Bakanı ile görüştüğünün duyurulmasının ardından, başkent Trablus'un doğusundaki Tacura bölgesi, Zaviye ve Beni Velid kentlerinde protestolar düzenlenmiş, Beni Velid'te İsrail bayrağı yakılmıştı.

Libya Dışişleri Bakanlığı önünde ve birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi

Libya Ulusal Birlik Hükümeti aleyhine slogan atan eylemciler, Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'tan Cohen ile görüşmesi nedeniyle hesap sorulmasını istedi.

Yerel medya, görgü tanıklarına dayandırdığı haberlerinde Dışişleri Bakanlığı önünde silah sesleri duyulduğunu aktardı.

Başkent Trablus'un yanı sıra, Misrata, Zaviye, Sabrata, Zliten, olmak üzere birçok kentte olaya tepki gösteren Libyalılar, yollarda lastikler yakarak, protestolar düzenledi. Bazı gösterilerde eylemciler, basın açıklaması yaptı.

Misratalılardan Cohen görüşmesine tepki

Başkent Trablus'un 200 kilometre doğusunda bulunan Misrata kentinde de bir grup, Menguş-Cohen görüşmesine tepki gösterdi.

Kentin merkezindeki Şehitler Anıtı'nın önünde gece geç saatlerde toplanan yüzlerce kişi, görüşmeyi protesto ederek, Menguş ile ilgili gerekenin yapılması talebinde bulundu.

Eylemciler, "Libya, davayı halkı satmaz, normalleşmeye hayır" şeklinde sloganlar attı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbullu balıkçılar hamsi bereketi bekliyor

2023-08-27 12:03 - Çevre-Hayat

Irak'ta ABD'nin askeri hareketliliği tartışılıyor

2023-08-24 11:32 - Dünya

Klima satışları aşırı sıcakların etkisiyle tavan yaptı

2023-08-24 13:13 - Ekonomi

Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı

2023-08-26 12:27 - Ekonomi

Danimarka'nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı bir kez daha Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

2023-08-22 19:03 - Gündem

Çin'de 10 bölgede sel tehlikesi nedeniyle acil durum ilan edildi

2023-08-26 12:22 - Dünya

İstanbul Havalimanı 1517 uçuşla Avrupa'nın birincisi oldu

2023-08-23 14:52 - Ekonomi

Çin, Japonya'nın Fukuşima'daki radyoaktif atık suyu okyanusa boşaltmasını kınadı

2023-08-24 09:27 - Dünya

Çin, Fukuşima'daki atık suyun tahliyesi kararı nedeniyle Japonya'yı protesto etti

2023-08-23 09:32 - Dünya

BRICS ülkeleri ortak deklarasyon yayımladı

2023-08-24 17:27 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Kongre üyesi Tlaib'den, İsrail'in Gazze'deki insani yardım ablukasına tepki

09:58 - Dünya

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: Yakıt sıkıntısının sürmesi hasta ve yaralılar için ölüm demek

09:53 - Dünya

Belçika'da aşırı sıcaklar nedeniyle "turuncu alarm" verildi

09:38 - Dünya

Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığı Danimarka'ya geçti

09:33 - Dünya

ABD Başkanı Donald Trump, milyarder iş insanı Musk'a yüklendi

09:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Bakanı Işıkhan: Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

10:42 - Ekonomi

İstanbul merkezli terör operasyonlarında 29 zanlı yakalandı

10:37 - Gündem

Beyoğlu'nda toplantı ve gösteri yürüyüşleri 1 gün süreyle yasaklandı

10:32 - Gündem

TMSF, İstikbal Mobilya ve Akfel Gaz Grubu Bütünlüğü'nü satışa çıkardı

10:27 - Ekonomi

Al Hilal, FIFA Kulüpler Dünya Kupası'nda Manchester City'yi mağlup ederek çeyrek finale yü

10:22 - Spor