?>

Türkiye'nin ilk deniz bakteri izolatlarını içeren mikrobiyal gübresi geliştirildi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın (İÜC) paydaşlığındaki İstanbul Teknokent'te Türkiye'nin denizlerindeki bakterilerle geliştirilen mikrobiyal gübresi, Tarım ve Orman Bakanlığı ruhsatıyla tescillendi.

Gündem - 5 gün önce

Istanbul

İstanbul Üniversitesi (İÜ) ile İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşanın (İÜC) paydaşlık yaptığı İstanbul Teknokent'te (ENTERTECH), Türkiye'nin ilk deniz bakteri izolatlı mikrobiyal gübresi üretildi.

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülşen Altuğ ve ekibince yürütülen çalışma sonucunda Türkiye'nin denizlerindeki bakterilerle geliştirilen mikrobiyal gübre, Tarım ve Orman Bakanlığı ruhsatıyla tescillendi.

????

Bilimsel kanıta dayalı verilerle geliştirilen ve günde 400 litre üretilen mikrobiyal gübre, toprağın kalitesini artırıp kimyasallardan arındırılmasını ve düzenli kullanımda daha az gübre kullanımına ihtiyaç duyulmasını sağlıyor.

Topraksız tarım, sera ve tarla gibi çeşitli tarım ortamlarında farklı ekinlerde denenen mikrobiyal gübre başarılı sonuçlar verdi.

"Denizlerin dibinden insanlığın hizmetine sunuldu"

Prof. Dr. Altuğ, 2000 yılından bu yana Türkiye denizlerinde bakteriyolojik araştırmalar yürüttüklerini söyledi.

Çalışmalarda başlangıçta deniz bakteriyolojisi üzerine odaklandıklarını belirten Altuğ, "Elde ettiğimiz yararlı deniz bakterilerinin deniz ekosistemindeki zorlu koşullara adaptasyon yeteneklerini tespit ederek, neyi nerede nasıl kullanacağımızın verilerini oluşturuyor ve yararlı bakterileri farklı sektörlerde kullanabilecek katma değerli ham madde ve ürünlere dönüştürüyoruz." dedi.

Altuğ, 2000 yılından 2015'e kadar gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmaların, bakterilerin tanımlanması ve kullanım alanlarının belirlenmesi açısından temel veriler sağladığını, bundan sonraki süreçte İstanbul Üniversitesi Teknokent bünyesinde ürüne dönüşme sürecinin başladığını anlattı.

Üniversite bünyesindeki projelerle belirli bir aşamaya geldiklerini aktaran Altuğ, "Daha sonra bu proje sonuçlarının hayata geçmesi amacıyla İstanbul Teknokent bünyesinde prototiplerinin oluşturulması, üretim optimizasyonu, büyük hacimli üretim, saha denemeleri, belgelendirme çalışmalarıyla bakterilerin patent tabanlı gerçek ürüne dönüşmesi sürecine geçtik." diye konuştu.

Prof. Dr. Altuğ, mikrobiyal gübre ürünlerinin, deniz bakteri izolatlarının güçlü enzimatik özelliklerinden yararlanıp binlercesinin arasından seçilerek geliştirildiğini, çalışmaların arkasında 25 yıllık bilimsel veriyle oluşturulan üretim altyapısının bulunduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Yüzde 100 yerli ham maddeyle üretilen mikrobiyal gübre, aynı zamanda içeriğinde yer alan yararlı deniz bakterilerinin dirençlilik özellikleri nedeniyle toprağın zararlı kimyasallardan arındırılmasına ve mikrobiyal floranın iyileşmesine katkı sunarak toprağı rehabilite ediyor. Bu bakteriler, denizde karşılaştıkları kirleticilere karşı direnç geliştirmiş olduklarından, ağır metallere dirençli olmaları, toksik bileşenleri dönüştürme yetenekleri, tuzluluk ve pH değişimlerine karşı toleranslı olmaları, güçlü enzimatik özellikleri, zararlı mikroorganizmaları engelleme yetenekleriyle adeta denizin dinamik koşullarında özel eğitimden geçmiş organizmalar. Onlar, mavi büyüme kapsamında değerlendirilebilecek son derece kıymetli deniz canlı kaynakları olarak denizlerin dibinden insanlığın hizmetine sunuldu."

"Toprağın kalitesini artırıyor"

Çalışmaların üniversitede geliştirilen patent tabanlı yerli ürünlerin dünyada süratle gelişen biyolojik tabanlı ürünler pazarına girmek için fırsatlar sunduğunu aktaran Altuğ, şu anda günde 400 litre mikrobiyal gübre üretimi yaptıklarını, sıvı formda üretilen bakterilerin ülke ihtiyaçları doğrultusunda Teknokent bünyesinde daha da geliştirilip yeni ürünler için çalıştıklarını vurguladı.

Mikrobiyal gübrenin meyve ve sebze gibi ürünlerden meyve ağaçlarına kadar tüm ekinler için kullanılabildiğini anlatan Altuğ, "Toprağın kalitesini artırıyor, kimyasallardan arındırıyor ve düzenli kullanımda daha az gübre kullanımına ihtiyaç duyuluyor." bilgisini verdi.

Prof. Dr. Altuğ, yapılan denemelere göre gübrenin tohum çimlenmede yüzde 50, bitki gelişiminde yüzde 30-40 artış sağladığını, aynı zamanda ürünlerin organik hacminde artış ve raf ömründe uzama gözlendiğini dile getirerek, "Ürün Türkiye'de ruhsat almış ilk deniz bakterisi içeren gübredir. Bu ürün, aynı zamanda deniz bakterilerinin tarım sektöründe nasıl kullanılabileceğine dair önemli bir ilk örnek oluşturuyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İtalya Cumhurbaşkanı Mattarella'dan, AB'nin genişlemesine destek

2025-07-07 16:12 - Dünya

Senegal'de aşure günü, oruç tutarak süt, su ve ekmekle iftar edilerek kutlandı

2025-07-06 10:18 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Diyarbakır'ın Çermik ilçesi doğal serinlik arayanların gözdesi

2025-07-06 14:07 - Çevre-Hayat

Türkiye'deki orman yangınlarının sona ermesi için camilerde dua edildi

2025-07-06 00:03 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Klimaya doğrudan maruz kalmak enfeksiyona zemin hazırlıyor

2025-07-09 11:27 - Sağlık

Bereketin simgesi aşure değişmeyen tarifiyle kazanlarda kaynatılıyor

2025-07-09 11:42 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

İsviçre Türk Toplumu tarafından 'Yas-ı Muharrem' programı düzenlendi

2025-07-02 22:48 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

"HealthTürkiye" platformuna üye olmayan kurumlar sağlık turizminden faydalanamayacak

2025-07-04 14:07 - Sağlık

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Tataristan Reisi Minnihanov ile görüşmesi Rus medyasında geniş yer aldı

2025-07-03 00:18 - Özel Haber

ABD'li şarkıcı Lana Del Rey'den Filistin'e destek açıklaması: Barış en büyük dileğim

2025-07-07 23:08 - Magazin

İlgili Haberler

Adalet Bakanı Tunç: 15 Temmuz'da son darbeyi vuracaklarını zannettiler, başaramadılar

00:33 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, "En Uzun Gece" destanının ilk temsili gerçekleştirile

22:32 - Gündem

TİKA Başkanı Abdullah Eren, görevi Serkan Kayalar'dan devraldı

22:23 - Gündem

ASELSAN 50. Yıl Çocuk Şenliğinde Vanlı çocuklar teknolojiyle buluşuyor

22:17 - Gündem

Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz'u Türkiye genelinde etkinliklerle anacak

22:08 - Gündem

Günün Manşetleri

Bakan Kurum: Milletimiz, Türkiye'yi hain bir kalkışma ve işgal girişiminden kurtarmıştır

01:37 - Siyaset

Bulgaristan Haber Ajansı'nın Ankara'daki yeni temsilcisi Ayşe Sali görevi devraldı

01:27 - Medya

Adalet Bakanı Tunç: 15 Temmuz'da son darbeyi vuracaklarını zannettiler, başaramadılar

00:33 - Gündem

New York belediye başkanlığı ön seçimini kaybeden Cuomo, yarışı bağımsız aday olarak sürdürecek

00:28 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Başkanı Trump ile telefonda görüştüğünü duyurdu

00:13 - Dünya