?>

Türkiye nin geleceğine 138 milyar lira yatırım

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, "Türkiye nin geleceği için yatırım yapıyoruz" sloganıyla yola çıkan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son 14 yılda 138 milyar liralık yatırıma imza attı.

Ekonomi - 9 yıl önce

KAYSERİ - ORHAN CANBULATELOrman ve Su İşleri Bakanlığınca, Türkiye nin geleceğine yönelik projelerle son 14 yılda 138 milyar liralık yatırım gerçekleştirildi.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, "Türkiye nin geleceği için yatırım yapıyoruz" sloganıyla yola çıkan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son 14 yılda 138 milyar liralık yatırıma imza attı.

Bakanlık bu süreçte sadece su ile ilgili 3 bin 144 tesisi Türkiye ye kazandırdı. Bu tesislerden 320 sini Deriner, Ermenek, Çine ve Adnan Menderes gibi büyük ölçekli barajlar ile hidroelektrik santralleri oluşturuyor.

Artvin de, Çoruh Nehri üzerinde kurulan Deriner Barajı 249 metre gövde yüksekliğiyle Türkiye nin birinci, dünyanın altıncı en yüksek barajı.

Karaman ın Ermenek ilçesindeki Göksu Çayı üzerine inşa edilen Ermenek Barajı ise 218 metre gövde yüksekliği ile Türkiye nin ikinci Avrupa nın ise en yüksek barajı konumunda.

Kendi sınıfında Avrupa nın birincisi, dünyanın beşinci büyük barajı olan Aydın ın Çine ilçesindeki Adnan Menderes Barajı da Çine Çayı üzerinde kuruldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığınca 2012 yılında başlatılan ve sulamaya büyük katkısı olan "1000 Günde 1000 Gölet Projesi" de tamamlanarak, hizmete sunuldu. 2003 yılında başlatılan sulama hamlesi sayesinde tarım arazilerinin yüzde 73,3 ü olan 62,3 milyon dekar alan sulamaya açıldı.

Susuz şehir kalmadı

Son 14 yıllık süreçte hizmete alınan tesisler sayesinde susuz şehir kalmadı. 81 ilde yaşayan 41 milyon kişiye ilave içme ve kullanma suyu temin edildi.

"Asrın projesi" olarak nitelendirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Su Temin Projesi kapsamında, 107 kilometrelik isale hattıyla Mersin in Anamur ilçesinden "Yavru vatana" içme suyu götürüldü. KKTC de de 477 kilometre ana su dağıtım hattı inşaatı gerçekleştirildi.

Çevre dostu hidroelektrik santralleri ile kendi enerjisini üreten Türkiye, 2003 yılında 26 milyon kilovatsaat olan yıllık enerji üretimini, 14 yılda 91 milyar kilovatsaate çıkardı.

Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz, Konya Ovası kalkınma projeleri ile Trakya, Batı Karadeniz, Ege, Akdeniz, Orta Anadolu ve Marmara gelişim projeleri aralıksız sürüyor.

Ağaçlandırma çalışmalarında rekor

Su işlerinin yanı sıra orman ve meteoroloji yatırımlarına da önemli bütçeler ayıran Bakanlık, son 14 yılda 3,5 milyar fidanı toprakla buluşturdu. 133 şehirde ise 250 bal ormanı kurdu. Bu süreçte milli park sayısı 40 a, tabiat parkı sayısı da 210 a yükseldi.

Türkiye genelindeki otomatik meteoroloji gözlem istasyonu da 14 yılda 31 den bin 450 ye çıkartıldı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Organlarıyla üç kişiye umut oldu

2016-08-29 13:08 - Sağlık

Galatasaray'da transfer yoğunluğu

2016-08-30 02:08 - Spor

Gökçek: Bu bir afat halidir

2016-08-28 17:03 - Genel

Apple'dan AB vergi borcu kararına tepki

2016-08-30 23:37 - Dünya

ÖSO, Cerablus'ta DAEŞ’i simgeleyen bezleri indirdi

2016-08-29 22:37 - Dünya

Keçiören Metrosunda test sürüşleri başlıyor

2016-08-31 00:07 - Gündem

İspanya da Rajoy yeterli desteği bulamadı

2016-08-28 21:52 - Dünya

Başkentte şiddetli yağış

2016-08-28 01:52 - Gündem

Narenciye üreticisi Rusya'yı bekliyor

2016-08-29 12:27 - Ekonomi

iPhone 7 kaç para? Fiyatı açıklandı mı

2016-08-30 13:22 - Teknoloji

İlgili Haberler

4. Sigorta Sektörü İşbirliği Fuarı ve Kongresi sektör temsilcilerini buluşturdu

19:37 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat: Çok yakında fiyat etiket düzenlememiz geliyor

18:58 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, eylül ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

15:57 - Ekonomi

Türkiye ile BAE arasındaki swap anlaşmasının Körfez yatırımlarının önünü açması bekleniyor

15:23 - Ekonomi

Bakan Kacır: Türkiye mobilite ekosisteminin dönüşümüne liderlik etmeye hazır

14:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Kütahya'da 4,1 büyüklüğünde deprem

07:08 - Gündem

Türkiye'den Trump'ın Gazze'de ateşkes planına Hamas'ın verdiği cevapa ilişkin aç

02:18 - Gündem

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Türk Devletleri İşbirliği Günü'nde İstanbul ve Ankara'daki bazı köprü ve binalar turkuaza büründü

00:12 - Çevre-Hayat

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya