?>

Türkiye'nin dijital Gelir İdaresi vizyonu gerçek oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), dijitalleşme çalışmalarıyla neredeyse tüm işlemlerin vergi dairesine gitmeden tamamlanmasına olanak sağlıyor.

Ekonomi - 7 ay önce

Ankara

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, GİB'in çalışmalarıyla, dilekçe verilmesi, fatura ve makbuz gibi belgelerin düzenlenmesi, beyanname verilip ödemelerin yapılması ve tebligat işlemleri başta olmak üzere birçok hizmet artık dijital ortamda veriliyor.

Mükellef olmak isteyenler vergi dairesine gitmeden Dijital Vergi Dairesi üzerinden verebildikleri dilekçeyle işlemlerine başlayabiliyor. Vergi dairesine yönelik tüm dilekçeler elektronik olarak verilip, sonuçlar da yine bu ortamda öğrenilebiliyor.

GİB, diğer kamu kurumlarıyla yapılan entegrasyonlar sayesinde mükelleflerin ilave bildirim yükümlülüklerini de ortadan kaldırıyor. Ticaret siciline yapılan işe başlama, şube açılışı ve kapanışı gibi birçok başvuru Ticaret Bakanlığından elektronik ortamda alınıyor, böylece mükelleflerin bu işlemler için ayrıca vergi dairesine dilekçe vermesine gerek kalmıyor.

İşletmeler pek çok maliyetten tasarruf ediyor

Mükellefler tüm beyannamelerini elektronik ortamda verip vergilerini de çevrim içi ödeyebiliyor. Yılda yaklaşık 120 milyon beyanname elektronik ortamda verilirken, yaklaşık 200 milyon ödeme Dijital Vergi Dairesi, e-Devlet uygulaması ve anlaşmalı bankaların çevrim içi kanalları üzerinden alınıyor.

Defter tutmakla yükümlü olan küçük ve orta ölçekli işletmelerle serbest meslek erbapları, defterlerini ücretsiz kullanıma sunulan Defter-Beyan Sistemi üzerinden elektronik ortamda tutuyor. Böylece işletmeler, noter tasdik ücreti, kırtasiye, arşiv gibi birçok maliyetten tasarruf ediyor.

Basit usule tabi olan mükelleflerin kayıtları da ücretsiz olarak söz konusu sistemde tutulurken, sistemi 2,5 milyondan fazla mükellef kullanıyor. Bu kayıtlara istedikleri zaman istedikleri yerden ulaşabilen mükellefler, otomatik hazırlanan beyannamelerini de sistem üzerinden verebiliyor.

Bilanço esasına göre defter tutan mükellefler, defterlerini yılbaşından itibaren e-Defter uygulaması ile elektronik ortamda tutabilecek. Bu mükellefler, noter tasdiki, yazıcı, toner, kırtasiye ve arşiv masrafları gibi milyonlarca liralık harcamadan kurtulacak.

Yürütülen çalışmalarla, hemen hemen tüm faturalar artık elektronik ortamda düzenleniyor ve ilgililerine de yine elektronik olarak gönderiliyor. Elektronik düzenlenen fatura bilgileri mükellefler ve mali müşavirlerle paylaşılarak muhasebe ve beyan süreçleri de kısaltılıyor.

Posta masrafından 9 milyar lira tasarruf

Geliştirilen e-Tebligat uygulamasıyla mükellefler, GİB'nin yanı sıra 8 farklı kamu kurumunun da tebligatlarına elektronik ortamda ücretsiz erişebiliyor. 9,7 milyon kişi tarafından kullanılan e-tebligat uygulamasıyla bugüne kadar sadece posta masrafından 9 milyar liradan fazla tasarruf sağlandı. Gönderilen SMS ve e-postalar ile tebligatlardan anında haberdar olan kullanıcılar, Dijital Vergi Dairesi ya da GİB Mobil üzerinden tebligatlarına ulaşabiliyor.

Verginin yanı sıra yurt dışına çıkış harcı, tapu, pasaport, kimlik ve sürücü belgesi harcı gibi birçok ödeme de Dijital Vergi Dairesi ve GİB Mobil üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Bu ödemeler, ilgili kurumlarla anlık olarak elektronik ortamda paylaşılıyor. Böylece bir yandan bürokratik süreçler kısaltılırken, bir yandan da mükelleflerin uyum maliyetleri ortadan kaldırılıyor.

Dijital Vergi Dairesi'ndeki "mali bilgilerim" alanı üzerinden tüm vatandaşlar kira, ücret ve değer artışı kazancı gibi gelirlerini, eğitim ve sağlık harcamalarını, sigorta bilgilerini, araç alım-satım ve bankalardaki hesap bilgilerini paylaşarak işlemlerinde bu bilgilerden faydalanılmasını sağlıyor.

Hizmet kalitesi artıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde Gelir İdaresinin dijitalleşen hizmetleriyle bürokratik süreçleri ortadan kaldırırken hizmet kalitesini artırdığına işaret ederek, "Maliye Bakanlığı yaptığım 2010 yılında hiçbir mükellefin fiziken vergi dairesine gelmek zorunda olmadığı bir dijitalleşme seviyesine ulaşmayı hedeflemiştik ve Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda yürütülen çalışmalarla bu seviyeye geldik." dedi.

Mükelleflerin vergi dairelerine gitmeden neredeyse tüm işlemlerini ev ya da ofis ortamında tamamlayabileceklerini belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"'Türkiye'nin Dijital Gelir İdaresi' vizyonu ile çalışmalarını sürdüren Başkanlık, vergisel yükümlülüklerin hızlı, kolay ve etkin şekilde yerine getirilebilmesini temin etmek için birçok uygulamayı devreye aldı. Vergiye uyumlu mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla her türlü dijital uygulamayı devreye alıyor, mükelleflerimize zaman ve paradan tasarruf sağlıyoruz. Vergi dairelerindeki süreçleri yapay zeka ve robotik otomasyonla sonuçlandırıyor, bu sayede insan unsuruna gerek olmadan işlem sürelerini kısaltılıp hizmet kalitesini artırıyoruz. Teknolojinin sunduğu tüm imkanlardan faydalanarak mükelleflerimizin işlemlerini kolaylaştırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Big Bang Startup Challenge'de destek tutarı 2,85 milyar liraya çıktı

2024-12-20 17:28 - Ekonomi

İşitme engelli milli sporcular, Tokyo 2025 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda zirvede olmak için çalışacak

2024-12-18 11:42 - Spor

Bazı şirketlerin bağımsız denetimlerini üstlenebilecek kuruluşlar için ilave şartlar getirildi

2024-12-20 10:37 - Ekonomi

Kolombiya'da eski FARC üyeleri barışı ekolojik çiftliklerle destekliyor

2024-12-19 23:23 - Dünya

Bakan Kacır: Ülkemizi bilim ve teknolojide dünyada hak ettiği konuma taşıyacağız

2024-12-18 19:03 - Teknoloji

TCMB'nin aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayınlandı

2024-12-20 10:52 - Ekonomi

ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,1 büyüdü

2024-12-19 17:12 - Ekonomi

Çanakkale Boğazı tek yönlü transit gemi geçişlerine yeniden açıldı

2024-12-19 13:27 - Gündem

Sosyal korumaya 2023'te 2,7 trilyon lira harcandı

2024-12-19 11:02 - Gündem

Uluslararası Af Örgütü'nden AB liderlerine, "Gazze soykırımını durdurun" çağrısı

2024-12-18 23:22 - Dünya

İlgili Haberler

OPEC+ üyesi 8 ülke eylülde günlük 547 bin varil üretim artışına gidecek

16:53 - Ekonomi

Başarı Global, silah üstü nişangah sistemlerini Türkiye'ye taşıma yolunda

14:37 - Ekonomi

İstanbul ve Antalya havalimanları günlük yolcu ve uçak trafiği rekorlarını kırdı

13:38 - Ekonomi

"Kargo Ayrım Sistemi"yle üç ilde 94 milyon gönderinin ayrımı sağlandı

12:27 - Ekonomi

5. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi ekibi İstanbul'a döndü

12:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Dünyanın farklı bölgelerinden Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

20:32 - Dünya

İsrail'in Atina Büyükelçisi'nin açıklamalarına muhalefet partilerinden tepki

20:13 - Dünya

Avustralya, Almanya ve Endonezya'da Filistin'e destek gösterileri düzenlendi

19:57 - Dünya

Dışişleri Bakanlığı, İsrailli bakanların Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını kınadığını açıkla

19:43 - Gündem

Rusya, Türkiye'ye termik kömür arzını artırıyor

19:19 - Özel Haber