?>

Gürcistan'daki AB yanlısı gösteriler 21. gününde devam etti

Gürcistan'ın Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerin başlatılması sürecinin 4 yıllığına askıya alınmasına karşı protestolar 21 gündür sürüyor.

Dünya - 9 ay önce

Tiflis

Tiflis hükümetinin, AB'yi şantaj yapmakla suçlayarak ülkenin Birliğe katılım müzakerelerini başlatma sürecini 2028'e kadar gündeme getirmeme kararına karşı 28 Kasım'da başlayan gösteriler bugün de devam etti.

Hükümete tepki gösterenler, başkent Tiflis'te toplandı.

Parlamento binasının önündeki Şota Rustaveli Caddesi'ni gece saatlerinde tekrar trafiğe kapatan göstericiler, Gürcistan ile AB bayrakları taşıdı.

Protestocular, ülkede 26 Ekim'de yapılan parlamento seçimlerinin yenilenmesini talep ederken, hükümeti Gürcistan'ın AB ile entegrasyonu sürecine "zarar" vermekle suçladı.

Aynı zamanda gösterilerin ilk günlerinde gözaltına alınanların da serbest bırakılmasını isteyen göstericiler, gece yarısına kadar caddede kaldı.

Hükümetten AB ile müzakerelerin durdurulması kararı

Avrupa Parlamentosu (AP), 26 Ekim'de Gürcistan'da yapılan parlamento seçimlerinin yenilenmesi çağrısında bulunmuş, muhalefet ve AB yanlısı eylemciler gösteriler düzenlemeye başlamıştı.

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze​​​​​​​, 28 Kasım'da yaptığı açıklamada, bazı Avrupalı siyasetçilerin, Gürcistan'ın iç işlerine karıştığını ve AB parasıyla şantaj yaptığını belirterek, "Bütün bunları göz önünde bulundurarak AB ile müzakerelerin başlatılmasını 2028 sonuna kadar gündeme almamaya karar verdik." ifadesini kullanmıştı.

Kobakhidze, ülkesinin 2030'da AB üyesi olması için çalışmalarına devam edeceğini bildirmişti.

Gürcistan'ın kararına tepkiler

ABD Dışişleri Bakanlığı, AB ile müzakereleri durduran Gürcistan ile stratejik ilişkilerin askıya alındığını duyurmuştu.

AB'nin yeni Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, hükümet karşıtı göstericilere desteğini açıklamıştı.

Baltık ülkeleri de Gürcistan hükümetinin üst düzey bazı temsilcilerine ülkeye giriş yasağı uygulayacağını bildirmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Gürcistan Başbakanı Kobakhidze ile bazı hükümet yetkililerine yönelik yaptırım uygulamayı öngören kararnameyi imzalamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da hükümet karşıtı gösterilerin sürdüğü Gürcistan'a daha fazla yaptırım uygulanabileceğini kaydetmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, Şam’da HTŞ lideri Şera’yla görüştü

2024-12-16 01:27 - Dünya

Bursa'da duruşma salonunda silahla vurulan 2 sanık hayatını kaybetti, 2 jandarma yaralandı

2024-12-13 12:47 - Gündem

Gaziantep FK'de deplasman galibiyeti hasreti 7 maça çıktı

2024-12-15 12:47 - Spor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci kez toplandı

2024-12-16 16:12 - Gündem

İsrail ordusunun saldırı tehdidi nedeniyle Gazze halkı gecenin karanlığında yollara düştü

2024-12-13 00:02 - Dünya

Hafif ticari araç, kamyon ve kamyonet ihracatı 2023'ü solladı

2024-12-12 13:32 - Ekonomi

Kaza mağdurlarının kişisel verilerini yasa dışı elde eden firmaya para cezası

2024-12-13 13:03 - Gündem

Türkiye'nin "Satın Alma Gücü Paritesi"ne göre kişi başına GSYH endeksi 2023 için 72 o

2024-12-17 14:43 - Ekonomi

Sipay Bodrum FK, Net Global Sivasspor'u 2-0 yendi

2024-12-13 22:32 - Spor

11 maçtır yenilmeyen lider Bandırmaspor, Süper Lig hedefine emin adımlarla ilerliyor

2024-12-16 11:13 - Spor

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 33 Filistinli hayatını kaybetti

10:03 - Dünya

Küresel Sumud Filosu’na Yunanistan SAR bölgesinde dronlarla saldırı yapıldı

09:18 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Erdoğan'ın BM'deki "KKTC'yi tanıyın" çağrısına teşekkür

02:53 - Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar 2025 seçim bildirgesini açıkladı

01:53 - Dünya

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Rus tarafıyla liderler düzeyinde görüşmeye hazırım

23:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Kuraklık endişelerinin azalması ve rekolte artışıyla kakao fiyatları yüzde 40'tan fazla geriled

11:33 - Ekonomi

Bakan Göktaş, Dördüncü Dünya Kadın Konferansı Genel Kurul Üst Düzey Toplantısı'nda konuştu

11:23 - Gündem

Emine Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanının eşi Nguema ile görüştü

11:07 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'a sivil toplum kuruluşlarından "Gazze" mektubu

10:53 - Gündem

BOTAŞ, Mercuria ve Woodside Energy ile uzun vadeli LNG anlaşmaları imzaladı

10:42 - Ekonomi