?>

Türkiye Hollanda'daki diplomatik skandalı BM'ye taşıdı

Türkiye, Hollanda'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki diplomatik heyete yapılan uygulamanın Viyana Sözleşmelerinin ihlali olduğunu belirterek konuyu notayla Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıdı. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Türkiye, Hollanda'da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve beraberindeki diplomatik heyete yapılan uygulamanın Viyana Sözleşmelerinin ihlali olduğunu belirterek konuyu notayla Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıdı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu tarafından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e sunulan notada, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi ile Konsolosluk İlişkileri Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin "saklayıcısının" BM Genel Sekreteri olduğu hatırlatıldı.

Bakan Kaya'nın 11 Mart'ta Rotterdam'da Türkiye Başkonsolosluğuna gitmesi, konsolos ve Türk vatandaşlarıyla görüşmesinin Hollanda güvenlik güçlerince engellendiği anlatılan notada polisin Bakan ve delegelerin pasaportlarına el koyduğu belirtildi.

Notada polisin orantısız güç kullanarak diplomatik araçlara müdahale ettiği ve Bakanın Nijmegen kasabasındaki polis merkezine götürülerek 90 dakika burada tutulduğu, ardından da aracıyla zorla Almanya sınırına kadar götürüldüğü kaydedildi.

Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosunun ve diğer personelin konsolosluktan çıkıp Bakanı karşılamalarına izin verilmediği kaydedilen notada, "Bu eylemler hem diplomatik nezaket ve uluslararası genel kurallara aykırı hem de Konsolosluk İlişkileri Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 5 ve 36. maddelerinin ihlalidir." ifadelerine yer verildi.

Notada Türkiye'nin Hague Elçiliği Maslahatgüzarı, Deventer Başkonsolosu ve iki idari personelinin üst araması yapılarak polis merkezine götürüldüğü, Türk Dışişleri Bakanlığının müdahalesine rağmen Maslahatgüzarın bir saat, Başkonsolosun 40 dakika, idari personelin ise 2 saat tek kişilik hücrede tutulduğu ve eşyalarına el konulduğu belirtildi.

Söz konusu eylemlerin Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 22, 26, 29 ve 37. maddeleri ile Konsolosluk İlişkileri Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 5, 34, 36, 40, 41 ve 43. maddelerinin açık ihlali olduğu kaydedildi.

Notada BM Genel Sekreterinden söz konusu ihlallere BM Genel Kuruluna sunacağı konuya ilişkin raporunda yer vermesi ve bu ihlalleri içeren yazılı bildirimi tüm ülkelere mümkün olan en kısa zamanda dağıtması istendi.

Muhabir: Mustafa Keleş

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Nokia 6'nın başına gelmeyen kalmadı!

2017-03-15 21:37 - Teknoloji

Hollanda'nın skandal tavrı Londra'da protesto edildi

2017-03-13 01:57 - Dünya

Türkiye Hollanda'daki diplomatik skandalı BM'ye taşıdı

2017-03-16 04:17 - Gündem

AB'den güvenlik zafiyeti itirafı

2017-03-14 17:02 - Dünya

2010'daki KPSS soruşturmalarına ilişkin davada 7 tahliye

2017-03-15 23:08 - Asayiş

Soylu Lice'deki operasyon bölgesinde bilgi aldı

2017-03-09 13:52 - Gündem

Diriliş Ertuğrul'da Alpler yeni savaşa hazırlanıyor

2017-03-11 15:32 - Magazin

İki GSM hattı ile kullandığı 'ByLock'un adını hiç duymamış

2017-03-14 22:02 - Gündem

Lüks yatla göçmen kaçakçılığı

2017-03-13 19:22 - Gündem

'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' Brüksel'de anlatıldı

2017-03-09 13:32 - Dünya

İlgili Haberler

Anayasa Mahkemesinin 6 siyasi partiye yönelik mali denetim kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem

İstanbul'da "Ay grubu" silahlı suç örgütüne yönelik iddianamenin detaylarına ulaşıldı

23:43 - Gündem

Köpek eğitim uzmanı Saratlı'dan yasaklı ırklara ilişkin uyarı

18:23 - Gündem

Saldırıya uğrayan 'MIDVOLGA-2' isimli gemi Sinop açıklarına ulaştı

18:12 - Gündem

Maltepe Belediyesi'nde iş bırakma nedeniyle ilçede çöpler birikti

16:18 - Gündem

Günün Manşetleri

Venezuela, ABD'nin talebi üzerine göçmenler için geri dönüş uçuşlarını yeniden başlatacak

04:33 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva ile görüştü

03:37 - Dünya

Kremlin: ABD'li heyetten Ukrayna meselesinin çözümüne ilişkin alınan 4 belge müzakere edildi

03:32 - Dünya

İsrail ordusu ve İsrailliler kasım ayında Batı Şeria'da 2 bin 144 saldırı düzenledi

03:28 - Dünya

Anayasa Mahkemesinin 6 siyasi partiye yönelik mali denetim kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem