?>

'Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon astım hastası var'

Türk Toraks Derneği Başkanı Bayram, 'Ülkemizde yaklaşık 3,5 milyon astım hastası vardır. Astım, tedavi edilebilen bir hastalıktır. En iyi tedavi, astım yapan faktörlerin belirlenmesi ve bunlardan korunma yollarının bilinmesidir." dedi.

Sağlık - 6 yıl önce

İstanbul

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon astım hastası olduğuna değinerek, astımın tedavi edilebildiğini ve en iyi tedavinin astım yapan faktörlerin iyi belirlenmesi ve bunlardan korunma yollarının iyi bilinmesi olduğunu belirtti.

Bayram, 7 Mayıs Dünya Astım Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, derneğin akciğer sağlığını koruma ve geliştirme hedefini gerçekleştirirken, bu özel günlerde toplumun ve hekimlerin eğitimi, farkındalığının artmasına yönelik çeşitli etkinlikleri, çalışma gruplarının önderliğinde ve Türkiye'nin bütünü kapsayan şube yapılanması aracılığıyla yaptığını anlattı.

Dünya Astım Günü kapsamında Astım Alerji Çalışma Grubu ve şubelerce düzenlenen toplum ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim ve farkındalık toplantılarıyla konuya dikkati çektiklerini aktaran Bayram, bu yıl da bu kapsamda faaliyetleri olacağını ifade etti.

Bayram, dünyada yaklaşık 300 milyon kadar astımlı hasta olduğu tahmin edildiğini kaydederek, şu bilgileri verdi:

"Ülkemizde ise yaklaşık 3,5 milyon astım hastası vardır. Astım, tedavi edilebilen bir hastalıktır. En iyi tedavi, astım yapan faktörlerin iyi belirlenmesi ve bunlardan korunma yollarının iyi bilinmesidir."

"Tedavi uyumsuzluğunun en önemli nedeni cihazları doğru kullanamamak"

Türk Toraks Derneği Astım Alerji Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Ömür Aydın ise astımın, tekrarlayan ve ataklar halinde gelen nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlattı.

Hastalığın, akciğer içi hava yollarında mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesi sonucu daralmaya neden olan kronik bir akciğer hastalığı olduğunu aktaran Aydın, tedavi konusunda şunları paylaştı:

"Astım tedavisinin amacı hastalığın kontrol altına alınmasıdır. Uygun ilaç tedavisinin verilmesi ile astım belirtileri kontrol altına alınabilmektedir. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma yolu (inhalasyon) ile kullanılan ilaçlardır ve bu yolla daha az yan etki ile direk hava yollarında istenen tedavi edici etkiyi oluştururlar. Bu ilaçlar özel cihazlar ile verildiğinden tedaviye başlanırken cihazların kullanım şekli mutlaka hastalara anlatılmalıdır. Tedavi uyumsuzluğunun en önemli nedeni bu cihazları doğru kullanamamaktır."

Aydın, astım hastalarının dikkat etmeleri gerekenleri şöyle sıraladı:

"Diğer bütün kronik hastalıklar gibi astım da düzenli hekim kontrolü gerektirir. Bu kontroller hastanın yeterli ve uygun ilaçlarla tedavisini devam ettirmesini, ilaçların yan etkilerinden hastaların korunmasını da sağlar. Astım hastaları düzenli kullanılan ilaç tedavisiyle iş ve okul dahil günlük yaşamlarına, hastalık nedeni ile herhangi bir kısıtlanma olmadan devam edebilirler. Ancak günlük yaşam esnasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Sigara, hava kirliliği, enfeksiyonlar ve bazı alerjenlerden kaçınmak gerekir. Ayrıca aşırı kilolu hastaların kilo vermesi, sağlıklı beslenilmesi ve fiziksel aktivite yapılması yakınmaların kontrolü için önem taşımaktadır. Astımlı hastalar düzenli tedavi altında spor ve aktiviteleri kısıtlamadan yapabilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İlke Özyüksel dünya ikincisi

2019-05-04 14:42 - Spor

Otomotiv sektörüne ‘Ramazan Bereketi’ geldi

2019-05-07 13:37 - Ekonomi

Kaçak FETÖ’cü Bigadiç’te yakalandı

2019-05-04 13:38 - Asayiş

Trump'tan Ramazan mesajı

2019-05-05 23:37 - Dünya

Elazığ 'Boğzakere' üzümü tescillendi

2019-05-03 01:22 - Gündem

Türk güreşçileri dünya zirvesinde

2019-05-02 00:42 - Spor

"Kuveyt'in Mühendis Kızları" ikinci mezunlarını verdi

2019-05-05 13:06 - Ekonomi

Instagram, Facebook ve WhatsApp servislerinde sorun

2019-05-02 19:27 - Teknoloji

Ehliyet, kimlik ve pasaportta yeni dönem başlıyor

2019-05-06 16:47 - Gündem

Antalya’da jandarmanın acı kaybı

2019-05-07 00:30 - Asayiş

İlgili Haberler

Araştırma: Biraz hızlı yürümek yaşlılara hareket esnekliği sağlayabilir

13:43 - Sağlık

Kalbinden beynine pıhtı atan 76 yaşındaki hasta, 1 saatlik ameliyatla hayata tutundu

13:07 - Sağlık

İleri derecede aort hastalığı olan hasta "6 santimetrelik" kesiyle tedavi edildi

12:08 - Sağlık

Kilis'te 508 kişiye bağımlılıkla mücadele desteği verildi

12:33 - Sağlık

Van'ı "sağlık üssü" haline getirecek şehir hastanesi için çalışmalar başladı

12:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Avrupa Ligi'nde 2. eleme turuna yükselen takımlar belli oldu

01:33 - Spor

Devlet memurlarının yarım zamanlı çalışma hakkına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de

01:28 - Gündem

UEFA Konferans Ligi'nde 1. eleme turu maçları tamamlandı

01:23 - Spor

ABD Dışişleri Bakanlığı PKK'nın silah bırakmasını memnuniyetle karşıladı

00:12 - Dünya

Fenerbahçe, ilk hazırlık maçında Portimonense'yi 2-1 yendi

00:07 - Spor