?>

Türkiye'de okuyan yabancı öğrenciler Türk müziği korosu kurdu

"Türkiye Bursları" kapsamında eğitimini Türkiye'de sürdüren yabancı öğrenciler, kurulan Uluslararası Sanat Topluluğu'nda Türk halk, sanat ve tasavvuf müziğinden eserleri hem çalıyor hem de seslendiriyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Ankara

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Ankara Hamamönü'ndeki ofisinde çalışmasını sürdüren topluluk üyeleri ve Sanat Yönetmeni Özgür Ahmet Şarman, çalışmalarını anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Müziği Korosu'nda kanun sanatçısı Şarman, yaklaşık 1 yıldır Türkiye'de okuyan 30 yabancı öğrencinin katıldığı Uluslararası Sanat Topluluğu'nun da sanat yönetmeni ve şefi olarak çalışıyor.

Topluluk üyelerinin sanatın birçok alanında çalışan kişiler olduğunu, bazılarının sanatçı seviyesinde olduğunu belirten Şarman, "Türk Sanat Müziği, tasavvuf musikisi ve halk müziği ile zaman zaman güncel müzik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Koro üyeleri arasında enstrüman çalmayı burada öğrenenler var. Ut, bağlama ve ritim derslerimiz oluyor. Ayrıca enstrüman çalmayı bilenler de var." ifadelerini kullandı.

Şarman, koronun repertuvarının genişlediğini ve konser vermeyi düşündüklerini belirterek "Bu çalışmalara başlamak benim için çok düşündürücü oldu. 'Acaba bilgilerimi sağlıklı şekilde aktarabilecek miyim' diye düşündüm. Fakat arkadaşların konuya vakıf olduklarını gördüm. Bu atmosferde olmak çok hoşuma gidiyor." diye konuştu.

Türk müziğinin bir kültür aktarımı olduğuna dikkati çeken Şarman, "Çalışmalarımızın başında katılımcılar da yabancılık çekti, başarabilmek konusunda endişeleri oldu. Türk müziği meşk ile gelişir ve meşk usulü, beraber toplu şekilde çalışarak öğreniyoruz." dedi.

Şarman, topluluk üyelerinin tasavvuf musikisinde zorlanmadığını belirterek "Sanat ve halk müziği icraları zor olduğu için onlar da zorlanıyor ancak yine de müzik kulakları olduğu için son derece başarılılar." değerlendirmesinde bulundu.

"Türk müziğini hissederek söylemek gerektiğini gördüm"

Toplulukta bağlama ve kopuz çalan Kırgız Umsunay Ömürbekova, 2017'den bu yana Türkiye'de yaşadığını, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Genel Türk Tarihi bölümünde doktora yaptığını söyledi.

İlkokuldan bu yana müzikle ilgilendiğini anlatan Ömürbekova, "Kırgızistan'ın milli çalgısı kopuzu çalıyorum. Türkiye'ye gelince de bağlamaya merak saldım ve bağlama çalmayı öğrendim." ifadelerini kullandı.

Ömürbekova, Türk müziğinin kendisine zor gelmediğini belirterek "Aslında müziğin kolayı ve zoru yoktur. İnsan hissettiği zaman o zorlukları aşmak ona zevk verir. O yüzden bütün müzikler bizim için zevk verici." değerlendirmesini yaptı.

Topluluk içinde farklı ülkelerden müzikleri de denediklerini kaydeden Ömürbekova, "Günlük hayatta modern müzik dinlemeye alıştığımız için sanat topluluğunda halk müziği üzerine çalışınca benim açımdan çok farklı bir pencere açıldı. Daha zevkle ve hissederek söylemek gerektiğini gördüm." diye konuştu.

"Müzik yeteneğim olduğunu bilmiyordum"

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Sudanlı İman Abdullatif de daha öne hiç ilgilenmediği müzikle Uluslararası Sanat Topluluğu'na katılmasıyla ilgilenmeye başladığını söyledi.

Bazı Türk müziği eserlerinin Arapça şarkılara benzediğini belirten Abdullatif, "Müzik yeteneğimin olduğunu bilmiyordum. Burada yüksek lisans yaparken bir yandan da enstrüman öğrenmeye başladım. Ut ve gitar eğitimi alıyorum." dedi.

Abdullatif, Sudan müziğiyle Türk müziğinin farklarına değinerek iki ülkedeki udun birbirinden farklı olduğunu anlattı.

"Ritimler farklı ama aynı makamları kullanıyoruz"

Kosovalı Erdin Sadiku da Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Opera Bölümünde okuduğunu söyledi.

Koroya katılmasıyla Türk sanat ve halk müziğini daha yakından tanımaya başladığını anlatan Sadiku, Türk müziğinin Kosova müziğine benzediğini belirtti.

"Ritimler farklı ama aynı makamları kullanıyoruz. Bundan dolayı Türk müziği zor gelmedi ve çok sevdim." diyen Sadiku, en sevdiği Türk Halk Müziği eserinin "Çanakkale" türküsü olduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İsrail'den Batı Şeria'da 3 binden fazla yasa dışı konut inşasına onay

2021-10-27 21:26 - Gündem

Kadın girişimci ürettiği ödüllü zeytinyağlarıyla 3 kıtadaki sofraları tatlandırıyor

2021-11-01 15:06 - Çevre-Hayat

Afrika'da iklim değişikliği, 2050'ye kadar milyonlarca kişiyi yerinden edebilir

2021-10-28 19:17 - Dünya

Uğur Okulları, “Sorumlu Üretim ve Tüketim Programı“nı hayata geçirdi

2021-11-02 14:08 - Genel

BM iklim zirvesinde 100'den fazla lider 2030'a kadar orman kaybını durdurmayı taahhüt etti

2021-11-02 05:06 - Dünya

G20 Liderleri dünyada öne çıkan sorunları görüşmek üzere Roma'da bir araya geliyor

2021-10-29 15:37 - Gündem

Üçü Türkiye sularında 14 yeni Önemli Deniz Memelileri Alanı ilan edildi

2021-10-31 15:59 - Genel

Suyu duayla buluşturan 'şifa tası' koleksiyoncuların gözdesi

2021-11-01 15:11 - Kültür Sanat

TRT2 kasım ayında her akşam farklı bir filmi ekrana getirecek

2021-10-31 16:19 - Medya

Ekmek parasını 11 yıldır dayak yiyerek çıkarıyor

2021-11-02 15:06 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Düzce, Sakarya ve Bolu'da sonbaharın tonları doğayı renklendirdi

12:48 - Çevre-Hayat

Düzce'de ev hanımı ve girişimci kadınlar, müziğin ritmiyle hayatını renklendiriyor

12:43 - Çevre-Hayat

Artvin anıt ağaç zenginliğiyle öne çıkıyor

12:38 - Çevre-Hayat

Türkiye'de en nadir görülen kuşlardan küçük suçulluğu, Iğdır'da halkalandı

12:22 - Çevre-Hayat

Bakırköy'ün kadın muhtarı, mührü 41 yıldır kimseye bırakmıyor

12:13 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail ordusu ateşkese rağmen Gazze'nin güneyindeki Refah'a hava saldırıları düzenledi

12:53 - Dünya

Iğdır'da 9 gündür kaybolan Alzheimer hastası, bin kişilik ekip tarafından aranıyor

12:42 - Gündem

Beşiktaş Kulübü Olağan Divan Başkanlık Kurulu Toplantısı başladı

12:38 - Spor

Hamas, ABD'nin iddialarını reddederek bunun "İsrail propagandası" olduğunu belirtti

12:33 - Dünya

AK Parti Sözcüsü Çelik: Terörsüz Türkiye sürecine sabotaj düzenleyenlerle mücadelemizi sürdürüyoruz

12:27 - Gündem