?>

İşitme engellilerin sosyal medya kullanımı için 'sessiz dil' içeriği üretiyor

Adana'da yaşayan Mine Hızırbey Tokdaş, işitme engellilerin bilgiye daha kolay ulaşabilmesi ve toplumda farkındalık oluşturmak için sosyal medyada işaret diliyle içerik üretiyor

Medya - 2 ay önce

Adana

Atatürk Üniversitesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği Bölümü'nden 2016'da mezun olan 32 yaşındaki Tokdaş, üniversite yıllarında etkinlik için gittiği işitme engelliler ilkokulunda işaret diline ilgi duymaya başladı.

Mezuniyetinin ardından halk eğitimi merkezinde işaret dili eğitimi alan Tokdaş, kısa sürede bu alandaki becerilerini geliştirerek işitme engellilerle etkili iletişim kurabilecek düzeye ulaştı.

Sosyal medyada işitme engellilerin içeriklere yeterince erişemediğini fark eden Tokdaş, "İşaret Kadın" isimli sayfa kurdu.

Başlangıçta hobi amaçlı yola çıkan Tokdaş, zamanla bu çalışmayı sosyal sorumluluk projesine dönüştürdü.

Bu kapsamda Tokdaş, eğitimden gündelik yaşama, vatandaşlık haklarından güncel gelişmelere kadar birçok konuyu işaret diliyle anlatan videolar hazırladı.

Tokdaş'ın işaret diliyle anlatım yaptığı ve "İşaret Kadın" sayfasında paylaştığı içerikler, işitme engelliler ve aileleri tarafından ilgiyle takip ediliyor.

"İşitme engelliler dijital dünyadan yeterince faydalanamıyor"

İçerik üreticisi Mine Hızırbey Tokdaş, işaret dilinin daha fazla yaygınlaşması gerektiğini söyledi.

Fuarlardan festivallere birçok etkinlik yapıldığını ancak işitme engellilerin bunları duyamadığını anlatan Tokdaş, bu kapsamda engellilerin hayatını kolaylaştırmak için yola çıktığını belirtti.

Tokdaş, sosyal medyadaki tanıtım ve farkındalık çalışmalarına işitme engelli bireylerin rahatça ulaşamadığını vurgulayarak, "İşitme engelliler için değil, tüm engelliler için farkındalığın önce bizde başlaması gerekiyor. Ben de bu anlamda yaptığım projelerle sürece destek olmaya çalışıyorum. Teknoloji çağında işitme engelliler dijital dünyadan yeterince faydalanamıyor. Sosyal medyayı kullanmak isteseler bile erişilebilirlik ve kapsayıcılık eksik olduğu için maalesef kullanamıyorlar." diye konuştu.

"İşitme engelli bireylerden çok güzel dönüşler alıyorum"

İçeriklerinin hem öğretici hem de farkındalık oluşturucu olduğunu belirten Tokdaş, şöyle devam etti:

"Bir yere gittiğimde, tanıtılması gereken alanları işaret diliyle anlatarak en kolay şekilde farkındalık oluşturmayı amaçlıyorum. İşitme engelli bireyler oraya gittiklerinde, orada olmasam bile bilgiye kolayca ulaşabilecekleri ve 'Burada bunu yapabilirim' diyerek kendilerini güvende hissedebilecekleri kapsayıcı videolar çekiyorum. İşitme engelli bireylerden çok güzel dönüşler alıyorum. 'Senin ve yapılan işler sayesinde bizim farkındalığımız ve görünürlüğümüz daha fazla arttı' gibi çok değerli mesajlar alıyorum."

İşitme engelli Fatma Zehra Seviğ de sosyal medyada işaret diliyle yapılan bu çalışmanın kendileri için çok anlamlı ve güzel olduğunu ifade etti.

Sultan Akyel ise "İşaret Kadın" sayfası sayesinde birçok konudan haberdar olduğunu ve sayfanın kendilerine büyük fayda sağladığını kaydetti.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gazze'nin süratle yaralarını sarmaya ve yeniden ayağa kalkmaya ihtiyacı var

2025-10-17 17:28 - Siyaset

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Aliya İzetbegoviç'i andı

2025-10-19 12:02 - Siyaset

Kuraklığın etkili olduğu Ege'de çiftçiler ekim yağmurlarıyla nefes aldı

2025-10-16 12:03 - Ekonomi

ARES Tersanesi, ilk ARES 18 SAR botunun kaynak törenini gerçekleştirdi

2025-10-14 16:18 - Gündem

Emine Erdoğan, Sierra Leone Cumhurbaşkanı'nın eşi Fatima Maada Bio ile görüştü

2025-10-18 17:08 - Gündem

İsrail'in Gazze'de yıktığı camilerin enkazında aylar sonra cuma namazı kılındı

2025-10-17 18:58 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Filipinler'de 6,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi

2025-10-17 09:08 - Dünya

Gazze'deki hükümet: İsrail'den Kızılhaç aracılığıyla 45 Filistinlinin naaşını teslim aldık

2025-10-14 23:53 - Dünya

Fenerbahçe ile Fatih Karagümrük ligde 17. randevuda

2025-10-18 11:33 - Spor

Meksika'da şiddetli yağışlar sebebiyle ölenlerin sayısı 72'ye yükseldi

2025-10-18 08:08 - Dünya

İlgili Haberler

Rusya'da Snapchat'e erişim engeli getirildi

20:43 - Medya

Google, 2025'in Türkiye arama trendlerini açıkladı

20:43 - Medya

NYT gazetesi, 'ifade özgürlüğünü kısıtladığı' gerekçesiyle Pentagon'a dava açtı

20:23 - Medya

AB'den WhatsApp'taki yapay zeka uygulamalarına soruşturma

18:53 - Medya

Spiegel: Avrupalı liderler, Ukrayna konusunda ABD'ye karşı derin güvensizlik yaşıyor

17:08 - Medya

Günün Manşetleri

Vergiye yönelik düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

01:53 - Siyaset

Ukrayna lideri Zelenskiy'nin İrlanda'ya iniş rotasında kimliği belirsiz 4 askeri dron tesbit edildi

01:47 - Dünya

İspanya hükümeti, İsrail'i boykot için Eurovision Yarışması'ndan çekilme kararından memnun

00:23 - Dünya

Doha Forum 2025, 'Adalet Harekete Geçiyor: Vaatlerden İlerlemeye' temasıyla düzenlenecek

23:42 - Dünya

Zelenskiy "olayların her türlü gelişmesine" hazır olduklarını belirtti

23:37 - Dünya