?>

'Türkiye'de ilk kez oolong çayı ürettik'

Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından, iki yıl süren çalışma sonucu Türkiye'de, yeşil ve siyah çayın ardından oolong çayı üretildi.

Sağlık - 6 yıl önce

Antalya

Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feramuz Özdemir'in hazırladığı, "Türk Çayından Oolong Çayı Üretimi ve Ürün Özellikleri Üzerine Sürgün Dönemi ve Oksidasyon Derecesinin Önemi" projesi, TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Özdemir başkanlığında, ÇAYKUR'dan da araştırmacıların yer aldığı 5 kişilik ekip, Rize'de iki yıl süren çalışma sonunda oolong çayı üretimi gerçekleştirdi. Çay, renk ve aromasıyla dikkati çekiyor.

Prof. Dr. Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk halkının 400 yıldır siyah çay içtiğini söyledi.

Türkiye'de çay üretimine 1940'lı yılların başında geçildiğini vurgulayan Özdemir, 3 bin 300 gram yıllık kişi başı tüketimle dünyada en fazla çay tüketen ülkelerden birisi olduğumuzu dile getirdi.

Dünyada yaygın olarak üretilen ve tüketilen çayın yüzde 80'inin siyah çay, yüzde 18'inin yeşil, yüzde 2'ye yakın bölümünün ise oolong çayı olduğunu anlatan Özdemir, "Siyah, yeşil ve oolong çayı da aynı bitkiden üretilir. Sadece işlem farklılıkları vardır. Türkiye'de önce siyah çay tanındı. 2004'ten bu yana da yeşil çay üretiliyor. Çayın ana vatanı olan Çin'de bunların dışında oolong çayı var. Oolong çayı son yıllarda batı dünyasında tanınmaya, tercih edilmeye ve sağlıkla ilgili kullanılmaya başlandı. Farklı bir aromaya sahip olduğundan pazarda hızla yer almaya başladı." diye konuştu.

"Kilogramı 80-100 lira"

Dünya literatürünü tarayarak Türkiye'de de oolong çayı üretilmesi için proje hazırladıklarına aktaran Özdemir, şöyle devam etti:

"Rize'de iki yıl süren çalışma sonunda Türkiye'de ilk kez oolong çayını ürettik. Ne siyah ne yeşil, aradaki çay oolong. Yeşil çay gibi oolong çayının da kanseri önlemeye, zayıflamaya yardımcı olduğu, kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği birçok bilimsel çalışmayla ortaya konuldu. Günde üç, dört bardak içerseniz obeziteye karşı mücadele etmiş olursunuz. Siyah çayın kilogramı 35-40 liradan satılırken, oolong çayını 80-100 liradan pazarlayabilirsiniz. Butik çay evlerinde fiyatı daha yüksek."

Ürettikleri çayı deneyenlerin, tat ve aromasını beğendiklerini ifade eden Özdemir, ÇAYKUR ve 200'e yakın çay firmasından Türkiye'de oolong çayı üreteceklere bilimsel ve teknolojik destek sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kızının karaciğer dokusuyla hayata tutundu

2019-10-02 14:47 - Çevre-Hayat

Gazişehir Gaziantep'in iç saha maçları 'renkli' geçiyor

2019-10-01 16:12 - Spor

İhracat ve imalatta 'dijital dönüşüm' dönemi

2019-10-02 14:32 - Ekonomi

CSO'nun 'yeni sezonu' yıldızlar geçidi olacak

2019-10-03 14:37 - Kültür Sanat

'Türkiye'de ilk kez oolong çayı ürettik'

2019-10-04 14:57 - Sağlık

Nahçıvan Anlaşması 10. yılında tarihi dönemeçte

2019-10-03 14:32 - Dünya

Mozart ödüllü Ali kemanıyla yaşıtlarına ilham verdi

2019-10-02 16:48 - Genel

'Mevsimsel geçişlerde uykuyu düzene sokmak çok önemli'

2019-09-30 14:57 - Çevre-Hayat

Turkcell Gelibolu Maratonu pazar günü başlıyor

2019-10-04 14:14 - Ekonomi

BM'den Yunanistan'a 'mültecileri tahliye et' çağrısı

2019-10-01 19:22 - Dünya

İlgili Haberler

Erzurum'da ücretsiz ameliyatlarla 400 hastanın kornea nakline giden süreci durduruldu

13:37 - Sağlık

Lösemi, tüm çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık yüzde 30'unu oluşturuyor

14:57 - Sağlık

Çocuklarda böbrek taşı oluşumunda yanlış ve sağlıksız beslenmenin rolü büyük

12:38 - Sağlık

İhmal edilen karaciğer yağlanması sirozu tetikliyor

12:18 - Sağlık

Konya'da 10 ayda 40 hastanın yüzü organ nakliyle güldü

12:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sanayi üretim endeksi eylülde aylık yüzde 2,2 azaldı, yıllık yüzde 2,9 arttı

10:37 - Ekonomi

Afganistan: Pakistan heyetinin makul olmayan talepleri görüşmeleri çıkmaza soktu

10:27 - Dünya

"Yüzyılın Konut Projesi"ne başvurular başladı

10:23 - Gündem

Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

10:17 - Gündem

Balıkesir'de 4,5 ve 4,4 büyüklüğünde depremler

10:12 - Gündem