?>

Türkiye'de geleceğe 'umutla' bakıyorlar

Ülkelerinde savaşın açtığı yaraları Türkiye'de sarmaya çalışan kadınlar, ayakları üzerinde durmalarına olanak sağlayacak mesleki eğitim kurslarıyla, kendileri ve çocukları için daha güçlü bir gelecek kurmaya çalışıyor.

Çevre-Hayat - 7 yıl önce

Nevşehir

Suriye ve Afganistan gibi ülkelerden Türkiye'ye gelen kadınlar, savaşın izlerini silebilmek ve geleceğe umutla bakabilmek için çaba harcıyor.

Sosyal hayata uyumlarını, mesleki beceri kazanmalarını sağlamak için düzenlenen kurslara katılan kadınlar, buralarda kendilerini geliştirme imkanı buluyor.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneğinin (SGDD) "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla düzenlediği etkinlik için Kapadokya'da bir araya gelen, aralarında Suriye ve Afganistan uyrukluların da bulunduğu kadınlar, yaşadıkları zorlukları anlattı.

Suriye'deki iç savaşta eşini kaybetmesinin ardından Gaziantep'e yerleşen 36 yaşındaki Manal Alamir, üç erkek çocuğuna hem annelik hem de babalık yaptığını söyledi.

SGDD'nin açtığı kurslarda Türkçe öğrendiğini ifade eden Alamir, şu anda aynı merkezde yöresel gıda ürünleri yapım atölyesinde destek personeli olarak çalıştığını belirtti.

Bundan sonraki süreçte çocuklarının iyi eğitim alması ve daha güzel yaşam sürmesi amacıyla çalıştığına işaret eden Alamir, şunları kaydetti:

"Eşimi kaybettikten sonra büyük sıkıntı yaşadım. En derin üzüntüm yalnızlıktı. O yalnızlığı aşabilmemin sebebi de çocuklarımdı. Şimdi çocuklarımla beraber ayakta durmaya devam ediyoruz. Her zorluğu aşmak zorundayım. Çocuklarımı ayakta tutabilmek için kendim ayakta durmalıyım. En önemli hedefim, çocuklarımı yetiştirmek, onların üniversite mezunu olmasını sağlamak."

"Gün geçtikçe daha çok güçlendim"

Afganistan'dan 2 yıl önce gelen Faridah Taheri ise Türkiye'de kendini çok daha özgür hissettiğini dile getirdi.

"Gün geçtikçe daha çok güçlendim, bu 2 senede kendimi daha güçlü hissettim." diyen Taheri, şöyle devam etti:

"Yeni şeyler öğrendim, yeni kurslara katıldım. Bu kursların devamı olursa yine katılacağım, bu şekilde kendimi güçlendireceğim. Geleceğim için yükselmeyi planlıyorum. Sadece kendim için değil çocuklarım için de aynı şeyi istiyorum. Çocuklarımın okula gitmesine bakmadan, yaşıma önem vermeden yükseleceğim."

Bugüne kadar örgü, terzilik, boyamayla ilgili kurslara katılıp sertifika aldığını anlatan Taheri, aynı durumda olanlara da kendilerini geliştirmeleri çağrısında bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Karadeniz fıkrası gibi olay: Trabzon'da öldü, Samsun'da dirildi

2019-03-04 19:47 - Gündem

Teknolojiyle kapıyı çalan tehlike: Siber saldırı

2019-03-06 14:32 - Teknoloji

1’inci PDR günleri çok yoğun katılım ile gerçekleştirildi

2019-03-07 23:22 - Gündem

Endonezya'daki heyelanda can kayıpları artıyor

2019-03-06 11:37 - Dünya

Ajax 16 yıl sonra Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek finalde

2019-03-06 04:32 - Spor

Hatay’da torbacı operasyonu: 32 gözaltı

2019-03-05 16:02 - Asayiş

Coğrafi işaretli ürünler MEB müfredatına girdi

2019-03-05 17:30 - Ekonomi

"Blokzinciri birçok sektörü dönüştürecek"

2019-03-05 17:36 - Genel

Serbest piyasada döviz fiyatları

2019-03-04 12:28 - Ekonomi

Pakistan hava sahası açıldı

2019-03-08 17:34 - Genel

İlgili Haberler

Jandarma personeli Selçuklu Meydan Mezarlığı'nda "saygı nöbeti" tutuyor

13:23 - Çevre-Hayat

Cumhuriyet'in kuruluşunun 102. yılını su altında Atatürk portresi boyayarak kutladılar

13:17 - Çevre-Hayat

Esmer ninenin en büyük üzüntülerinden biri Atatürk'ü görememek

13:12 - Çevre-Hayat

Cumhuriyet ile yaşıt Nazife nine yaşama sevinciyle yıllara meydan okuyor

11:47 - Çevre-Hayat

Caretta caretta "Cumhuriyet" mavi sularda 1 yılda 500 kilometre yol katetti

11:28 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

AB Komisyonu Başkanı: Hava sahamıza ve topraklarımıza yönelik hiçbir ihlali kabul etmeyeceğiz

14:17 - Dünya

İsrail, ateşkese rağmen Gazze'nin doğusunda bombalama ve bina yıkımlarını sürdürüyor

14:12 - Dünya

AJet'in yaz sezonunda 3. üssü Bodrum olacak

14:08 - Ekonomi

Dr. Ahmet Faruk Aysan: Dünyayı gerçekten değiştirmek istiyorsak, geleceği tasarlamaya çalışmalıyız

13:58 - Ekonomi

Türkiye'nin 14. hava kampüsü Divriği'de açılıyor

13:53 - Gündem