Türkiye'de 'e-pazaryerleri'nin ticaret hacmi 34,1 milyar liraya ulaştı

Türkiye'de "e-pazaryerleri"nin ticaret hacmi, 2020 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla 2019 yılına göre yüzde 42,1 artarak 34,1 milyar liraya ulaştı.

Ekonomi - 5 yıl önce

Ankara
Perakende e-ticaret tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de hızlı yükselişini sürdürüyor.
Özellikle 2020 yılında yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte, artış eğiliminde olan perakende e-ticaretin kapsam ve ölçeği, ayakkabı, parfüm, giyim, tüketici elektroniği, gıda gibi tüketim ürünleri yönüyle daha da genişleyip, tabana yayıldı.
Rekabet Kurumu verilerinden yapılan derlemeye göre, perakende e-ticaret hacmindeki bu büyümede, söz konusu tüketim ürünlerine yönelik tek duraklı alışveriş imkanı sunan çok kategorili e-pazaryerleri ön plana çıkıyor.
Nitekim bu sektöre yönelik araştırma raporları ile Amazon Türkiye, Çiçek Sepeti, PTTAVM, Gitti Gidiyor, Hepsi Burada, N11, Morhipo ve Trendyol şirketlerinden yapılan sektör incelemesi kapsamında elde edilen veriler, çok kategorili e-pazaryerlerinin hızlı büyüme eğiliminde olduğunu gösteriyor.
İlgili pazar yerlerinden elde edilen verilere bakıldığında, 2018 yılında bu platformlar üzerinden gerçekleşen 14,2 milyar liralık ticaret hacmi, 2019 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 69 artarak 24 milyar liraya, 2020 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla da bir önceki yıla kıyasla yüzde 42,1 artarak 34,1 milyar liraya ulaştı.

e-pazaryerlerinin tüketicilerin gözündeki konumu

Türkiye'deki e-pazaryerlerinin tüketici nezdindeki değerlendirmeleri yönünde yapılan anketin sonuçlarına bakıldığında, tüketicilerin tercih ettiği alışveriş kanalı bakımından dikkati çeken ilk bulgu, çevrim içi kanallar ile fiziki mağazalar arası ayrıma ilişkin oldu.
Buna göre, tüketicilerin fiziki mağazalar yerine çevrim içi kanalları tercih etmesinin temelindeki en önemli motivasyonun, "uygun fiyat" (katılımcıların yüzde 60,7’si), "zaman tasarrufu" (katılımcıların yüzde 50,4’ü) ve "ürün çeşitliliği" (katılımcıların yüzde 45,6’sı) olduğu görüldü.
Bununla birlikte, tüketicilerin internet üzerinden alışveriş yapma gerekçeleri arasında yüzde 41,5 ile "Güvenilirlik", yüzde 37,8 ile "Mağazaya gitmek istememe", yüzde 33,5 ile "İnternetin daha kolay fiyat karşılaştırma imkanı sunması", yüzde 32 ile "Satıcı (Mağaza) çeşitliliği", yüzde 30 ile "Belirli ürünleri sadece internette bulabilme" nedenleri öne çıktı.

Deneme ve dokunma isteği çevrim içinden uzaklaştırıyor

Tüketicilere çevrim içi alışveriş yapmalarını caydıran nedenler sorulduğunda ise katılımcıların yüzde 30,1’i, herhangi bir neden olmadığını belirtirken, yüzde 26,8’i, "ürünü deneyerek, görerek, dokunarak alma isteği"ni, yüzde 22,7’si "iade güçlüğü"nü, yüzde 20,3’ü, "kişisel verileri paylaşma konusunda duyulan endişesi"ni, yüzde 20,2’si ise "satıcılara güvenmeme ve aldatılma endişesi"ni neden olarak gösterdi.
Tüketicilerin internetten alışveriş yapmaya yönelik motivasyon kaynakları itibarıyla çevrim içi kanal ile fiziki mağazaların tüketicilerin farklı ihtiyaçlarına cevap verdiği ve buna bağlı olarak söz konusu iki kanalın, tüketicilerin gözünde birbirlerine alternatif teşkil etmediği değerlendirmesi yapıldı.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Osmanlı'nın ilk hastanesi 'Yıldırım Darüşşifası' göz hastalarına şifa dağıtıyor

2021-05-05 14:51 - Sağlık

Bazı ülkelerden Türkiye'ye uçakla gelecek yolculardan 15 Mayıs'tan itibaren PCR testi istenmeyecek

2021-05-02 17:21 - Gündem

Pençe-Yıldırım Harekatı'nda şehit olan Uzman Çavuş Ahmet Asan son yolculuğuna uğurlandı

2021-05-02 18:55 - Gündem

Türk boğazlarından 3 ayda 19 bin 673 gemi geçti

2021-05-03 15:53 - Ekonomi

Afganistan'da sel felaketinde 14 kişi öldü

2021-05-04 14:56 - Dünya

Özel sporculardan tarihi başarı

2021-05-07 02:48 - Gündem

Türk kadınının göklerdeki temsilcisi anne olduktan sonra daha temkinli uçuyor

2021-05-08 15:21 - Çevre-Hayat

Türkiye'de 'e-pazaryerleri'nin ticaret hacmi 34,1 milyar liraya ulaştı

2021-05-08 16:17 - Ekonomi

Bazı siyasi partilerden 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajları

2021-05-01 23:17 - Siyaset

İstanbul'da Kovid-19 aşısı olan muhtar sayısı 700'e yaklaştı

2021-05-06 18:17 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye ile Kanada arasında nükleer enerji alanında mutabakat zaptı imzalandı

21:03 - Ekonomi

THY'nin filosundaki uçak sayısı 531'e ulaştı

20:38 - Ekonomi

Turkcell ile ULAK'tan 6G için ortak adım

19:28 - Ekonomi

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, küresel ekonomideki dönüşümü değerlendirdi

18:48 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı ve Airbus, eğitim ortaklığı anlaşması imzaladı

17:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Trump, İran ile savaş sona erdiğinde petrol fiyatlarının düşeceğini söyledi

21:47 - Dünya

Trump, ABD'yi İran'la savaşa İsrail'in soktuğu yönündeki görüşleri reddetti

21:37 - Dünya

İngiltere, Doğu Akdeniz'e savaş gemisi ve iki dron savar helikopter konuşlandırma kararı aldı

21:12 - Dünya

İletişim Başkanı Duran'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yürüttüğü barış diplomasisine ilişkin

21:07 - Gündem

Türkiye ile Kanada arasında nükleer enerji alanında mutabakat zaptı imzalandı

21:03 - Ekonomi