BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, küresel ekonomideki dönüşümü değerlendirdi

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, "Mesele sadece üretmek değil, geleceğin şirketlerine ortak olmak, teknolojinin içinde yer almak ve sermayeyi doğru alanlara yönlendirmektir. Bu yüzden birlikte hareket etmeli ve cesur adımlar atmalıyız." dedi. .

Ekonomi - 2 saat önce

Bursa
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Mesele sadece üretmek değil, geleceğin şirketlerine ortak olmak, teknolojinin içinde yer almak ve sermayeyi doğru alanlara yönlendirmektir. Bu yüzden birlikte hareket etmeli, ölçek oluşturmalı ve cesur adımlar atmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.
BTSO'dan yapılan açıklamaya göre, Burkay, Bursa Business School'da oda ve borsa başkanlarının katılımıyla düzenlenen "Ortak Akıl Toplantısı"nda, küresel ölçekte yaşanan savaşlara, jeopolitik sarsıntılara ve ekonomik değişimlere değindi.
????
Savunma sanayiinden teknoloji üretme kapasitesine kadar her alanın yeniden test edildiğini aktaran Burkay, "İstemediğimiz gelişmeler, maalesef hemen yanı başımızda yaşanıyor. Ancak şunu kabul etmeliyiz ki sürecin tam ortasındayken yaşananları doğru okumak, her zaman kolay değildir. Bizim en büyük temennimiz, vatanımızın birlik ve bütünlüğünü muhafaza ederek bu tarihi kırılmayı, 'Türkiye Yüzyılı' vizyonuyla daha güçlü atlatabilmektir. Bir ülkenin gerçek bağımsızlığı, teknoloji üretme kapasitesi ve güçlü üretim ekosistemiyle mümkündür." değerlendirmesinde bulundu.

Rekabetin ölçeğinin ülkelerden şehirlere kaydığına dikkati çeken Burkay, önümüzdeki dönemin kazananlarını dijital altyapı ve nitelikli insan kaynağının belirleyeceğini vurguladı.
Burkay, klasik sanayi devlerinin yerini yeni nesil teknoloji şirketlerinin aldığını belirterek, "Eğer yapay zeka ve dijitalleşmeyi üretim merkezimize koyabilirsek küresel rekabette güçlü bir konum elde edebiliriz. Aksi halde sadece maliyetleri konuşan, ancak değer üretmeyen bir yapı içinde sıkışıp kalırız. Tercih bizim; ya dönüşümü yöneten olacağız ya da değişimi uzaktan izleyeceğiz." ifadesini kullandı.
BTSO öncülüğünde Girişim Sermayesi Yatırım Fonu modeliyle hayata geçirilen Lojistik Teknopark projesinin yeni ekonomik düzenin en somut örneklerinden biri olduğunu anlatan Burkay, şunları kaydetti:
"Bugün lojistik, sadece mal depolamak değildir. Artık veri depolanıyor, bilgi yönetiliyor, hız ve entegrasyon değer üretiyor. Fiziki depolamanın metrekaresi ile veri depolamanın metrekaresi aynı değil. Katma değerli lojistik hizmet sunduğunuzda metrekare başına oluşan ekonomik değer katlanıyor. Biz, Bursa'da tam olarak bu yeni iş modelini kurguluyoruz. Lojistik Teknopark, gümrüksüz sahaları, entegre antrepo sistemi, girişte gümrükleme imkanı, ileri teknoloji ve otomasyon altyapısıyla veri yönetimi ve dijital takip sistemlerini bir arada barındıran bütüncül bir merkez olarak planlandı. Proje, üretim ile küresel pazarlar arasındaki süreyi ve maliyeti azaltan stratejik bir yapı sunuyor. Bu proje, sürdürülebilir gelir üreten, ölçekli, veriye dayalı ve yüksek katma değerli bir iş modelidir. Bursa'nın üretim gücünü küresel ağlara entegre eden bir merkez inşa ediyoruz."
Küresel ekonomide yaşanan dönüşüme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Burkay, "Dünya ekonomi tarihinde ilk kez G7 ölçeğinde konuşulan büyüklüklerin içinde artık şirketler var. Mesele sadece üretmek değil, geleceğin şirketlerine ortak olmak, teknolojinin içinde yer almak ve sermayeyi doğru alanlara yönlendirmektir. Bu yüzden birlikte hareket etmeli, ölçek oluşturmalı ve cesur adımlar atmalıyız. Bursa, üretim gücü, ticaret kültürü ve insan kaynağıyla bu dönüşümün en önemli merkezlerinden biri olmaya devam edecek." ifadesini kullandı.
Toplantıya, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Uğurdağ, Orhangazi TSO Yönetim Kurulu Başkanı Erol Hatırlı, Gemlik Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Çakır, Bursa Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı İsmail Aslım, Yenişehir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Torun da katıldı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Teknoloji devlerinin internetin her yerinde 'göz'ü var

2026-02-25 11:43 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Rusya'dan Google ve Telegram’a 29 milyon ruble ceza

2026-02-25 13:28 - Medya

Türkiye, Avrupa rekabet stratejisinin parçası olarak görülmeli

2026-02-26 00:18 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

D-8'in fikir babası Erbakan vefatının 15. yılında anılıyor

2026-02-26 19:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cura ustası Osman Kırca 'Yaşayan İnsan Hazinesi' ödülünün onurunu yaşıyor

2026-02-25 12:28 - Kültür Sanat

Türkiye'de geçen yıl 9 bini aşkın kişi 'ikinci bahar'ında evliliğe adım attı

2026-02-25 12:23 - Magazin

Üniversiteyi 2 yıl önce birincilikle bitiren 54 yaşındaki kadın, mozaik eserler üretiyor

2026-02-25 11:53 - Kültür Sanat

Gazetecileri Koruma Komitesi: 2025, gazeteciler için en ölümcül yıl oldu, en fazla öldüren İsrail

2026-02-25 15:43 - Medya

CNN araştırmasına göre, Epstein soruşturmasına ilişkin dosyalarda onlarca FBI kaydı eksik

2026-02-25 10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Gazzeli anne "İsrail'de satılığa çıkarılan" 1,5 yıldır kayıp oğlunun bulunmasını istiyor

2026-02-26 12:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Turkcell ile ULAK'tan 6G için ortak adım

19:28 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı ve Airbus, eğitim ortaklığı anlaşması imzaladı

17:28 - Ekonomi

Katar'ın LNG üretimini durdurma kararı ve Hürmüz'deki riskler gaz fiyatlarını tırmandırıyo

17:02 - Ekonomi

Türk Telekom ve Nokia oyun alanında işbirliğine gidecek

16:53 - Ekonomi

Doğal gaz arzını kısıtlayan Orta Doğu'daki gerilim kömür fiyatlarını yükseltiyor

16:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD, Beyrut'taki büyükelçiliğini "bölgesel gerilimler" nedeniyle geçici olarak kapatt

20:28 - Dünya

İran Büyükelçisi Bahreini: Bu saldırganlığa güçlü bir cevap vermekte çok kararlı olacağız

20:23 - Dünya

İran Büyükelçisi Bahreini, BM'de gazetecilere değerlendirmelerde bulundu

20:18 - Dünya

Suriye, Türkiye yönüne hava koridorlarını yeniden açacağını duyurdu

20:12 - Dünya

İsrail, BAE'deki büyükelçilik personelini Tel Aviv'e tahliye etti

20:02 - Dünya