?>

Türkiye'de cüzzam görülme sıklığı 10 binde bir vakanın altında

Sağlık Bakanlığınca 2018 yılında dünya genelinde 208 bin 619 olarak bildirilen ve yeni vakaların enfeksiyon yayılımının halen devam ettiğini gösterdiği cüzzam hastalığının Türkiye'de görülme sıklığının 10 binde 1 vakanın altında olduğu bildirildi.

Sağlık - 4 yıl önce

Ankara

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden,  yapılan açıklamada, halk arasında cüzzam olarak bilinen ve Hansen hastalığı olarak da isimlendirilen Lepra'nın, "Mycobacterium leprae" isimli bakterinin neden olduğu kronik bir enfeksiyon olarak tanımlandığı ifade edildi.

Hastalığın özellikle cildi, çevresel sinirleri, üst solunum yolu mukozasını ve gözleri etkilediği, erken bebeklik döneminden yaşlılık dönemine kadar tüm yaş grubundaki insanları etkileyebildiği vurgulandı.

Cüzzamın, tedavi edilebilir bir hastalık olduğu, erken tedavi ile hastalığın neden olduğu şekil bozuklukları ve sakatlıkların önlenebildiği belirtildi.

Cüzzama bağlı şekil bozuklukları ve sakatlıkların hemen oluşmadığı, tanı konulmamış vakalarda yıllar süren bir süre sonucunda geliştiği vurgulandı.

"Tedavide kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanıyor"

Açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2021 yılı Dünya Cüzzam Günü temasının, "Cüzzamı Tedavi Et, Ayrımcılığı Sonlandır ve Hastaların Ruhsal İyiliklerini Koru" şeklinde belirlendiğine işaret edildi.

Hastalığın bugün Avrupa'da Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Güney Rusya'da nadiren bulunduğuna dikkat çekildi.

Dünyada cüzzam hastalarının çoğunun Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde bulunduğu, son 10 yılda dünyada vaka sayısının bir önceki yıla göre azalma gösterdiği vurgulandı.

2007 yılında 258 bin 133 olarak bildirilen yeni vaka sayısının 2018 yılında dünya genelinde 208 bin 619 olarak bildirildiği, ancak yeni vakaların enfeksiyon yayılımının halen devam ettiğini gösterdiği aktarıldı.

Türkiye'de cüzzam hastalığının, bildirimi zorunlu bulaşıcı hastalıklar kapsamında yer aldığı ve halen "Lepra Eradikasyon Programı"nın uygulandığı belirtildi.

Türkiye'de hastalığın görülme sıklığının 10 binde 1 vakanın altında, kayıtlı cüzzam hasta sayısının toplam 518 olduğu aktarılan açıklamada, geçen yıl tespit edilen yeni vaka sayısının bir olarak kayıtlara geçtiği kaydedildi.

Cüzzam hastalarının tedavi ve takiplerinin, deri ve zührevi hastalıklar kliniklerinde yapıldığı ve hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılandığının altı çizildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Süper Lig'in en centilmeni Göztepe

2021-01-26 14:26 - Spor

Altınyıldız Classics'ten kadife pantolonlar

2021-01-20 17:06 - Genel

Jamaikalı futbolcu Shelton yaşamını yitirdi

2021-01-23 19:39 - Spor

Türkiye'de cüzzam görülme sıklığı 10 binde bir vakanın altında

2021-01-27 14:46 - Sağlık

Dr. Fauci ABD Başkanı Biden'ın COVAX'a katılma niyetini içeren talimat yayımlayacağını duyurdu

2021-01-21 17:56 - Sağlık

BAE İsrail büyükelçiliğini Tel Aviv'de açacak

2021-01-24 22:06 - Dünya

WhatsApp gizlilik politikası değişikliği planından sonra milyonlarca kullanıcıyı kaybetti

2021-01-25 17:04 - Gündem

Batman'da 'torbacı' operasyonu: 10 gözaltı

2021-01-27 13:41 - Gündem

Doğu Anadolu'nun 2020 ihracatı Kovid-19'a rağmen arttı

2021-01-21 00:34 - Ekonomi

Destekleme ve yetiştirme ile takviye kurslarında yüz yüze eğitim başladı

2021-01-22 21:25 - Genel

İlgili Haberler

Doğu Anadolu'daki 5 ilde bağışlanan kanlar, bölgedeki 29 sağlık kuruluşuna ulaştırılıyor

13:02 - Sağlık

Uzmanından "Doğal gıdayla sağlıklı besleneyim derken hasta olmayın" uyarısı

12:57 - Sağlık

Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde donörlerin yüzde 13'ünü babalar oluşturdu

12:38 - Sağlık

Sağlıkçılardan 3 bin kamu çalışanına Heimlich manevrası eğitimi

11:48 - Sağlık

Otizmde erken tanı çocuklarda belirtilerin kaybolma oranını arttırıyor

14:43 - Sağlık

Günün Manşetleri

PSG, Kulüpler Dünya Kupası'nda Atletico Madrid'i 4 golle geçti

00:52 - Spor

Bakan Fidan, Arnavutluk'ta GDAÜ Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılacak

00:27 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, İngiliz mevkidaşı ile telefonda İran-İsrail arasındaki çatışmayı görüştü

00:18 - Gündem

Netanyahu, İran'da "rejim değişikliğinin mümkün olduğunu" iddia etti

23:32 - Dünya

Peru'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı

23:23 - Dünya