Türkiye çip üretiminde orta ve uzun vadeli planlara odaklandı

Teknolojideki hızlı gelişim dünyada çip ihtiyacını giderek artırırken Türkiye de bu alanda orta ve uzun vadeli uygulamalarla telekomünikasyondan bilişime, savunmadan otomotive kadar ihtiyaçlarını yerli ve milli adımlarla karşılamayı hedefliyor.

Teknoloji - 1 yıl önce

Ankara
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sektördeki gelişmeleri mercek altına alırken "Çip Endüstrisi ve Haberleşme Teknolojilerine Etkileri 2025" raporu hazırladı.
Rapora göre, çip veya yarı iletken olarak adlandırılan elektronik devreler, dünyanın en önemli ve stratejik sektörlerinden biri haline geldi. Teknolojik yarışta öne geçmek isteyen ülkeler ve şirketler bu alana önemli yatırımlar yapıyor.
????
Son yıllarda savunma sanayisi, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, nesnelerin interneti ve robotik teknolojiler gibi yoğun işlemci gücü gerektiren endüstrilerde yaşanan hızlı gelişmeler ve ilgili ürünlerin hızla piyasaya sürülmesi çip talebini artırdı.
Yarı iletken teknolojiler ve çip üretimi, telekomünikasyon, bilişim, sağlık, savunma ve otomotiv endüstrileri gibi alanlarda ilerlemeleri yönlendirerek küresel dijital ekonominin merkezine yerleşti.
Türkiye'de de son yıllarda yüksek teknoloji konusundaki araştırma ve geliştirme faaliyetleriyle bu alanlardaki yatırımlara daha fazla pay ayırmaya başladı.

Elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla çip kullanımı artacak

Özellikle savunma sanayisinde yaşanan gelişmeler, yerli elektrikli otomobil üretimi, 4,5G ve ardından 5G mobil şebeke bileşenlerine yönelik yerli ve milli üretim, otomotiv üretimi gibi çip kullanımını artırıcı gelişmeler, Türkiye'de çip üretimi konusunun önemini ortaya koyuyor.
Otomotiv sanayisi, ülkenin önemli üretim ve ihracat kalemlerinden birini oluşturuyor. İçten yanmalı otomobil, kamyon ve otobüs üretiminin yanı sıra yerli ve milli elektrikli otomobil markası Togg'un yatırımları ve yakın zamanda yabancı menşeli elektrikli otomotiv şirketlerinin ülkede yatırım planladıkları düşünüldüğünde Türkiye'nin otomotiv alanındaki üretim ve ihracat kapasitesinin artması bekleniyor.
Halihazırda bir otomobilde ortalama 1500 ila 3 bin civarında çip bulunduğu ve elektrikli otomobillerin yaygınlaşmasıyla ilerleyen yıllarda bu sayının daha da artması öngörülüyor.
2023 yılı verileriyle yaklaşık 1,5 milyon adet üretim yapan ve yeni yatırımlarla daha da iyi bir seviyeye gelebilecek olan otomotiv sektörünün ihtiyacının önemli bir kısmının yerli ve milli kaynaklarla karşılanması, çip sektörü için de önemli bir teşvik niteliği taşıyor.

Orta ve uzun vadeli planlar önem taşıyor

Coğrafi olarak birçok ticaret yolunun üzerinde ve yakınında olmakla birlikte dünyanın fiili olarak süren savaşlarının birçoğuna da çok yakın konumda olan Türkiye'nin başta savunma sanayisi olmak üzere otomotiv ve tüketici elektroniği sektörleri için ihtiyaç duyduğu çipleri tedarik edebilmesi çeşitli gerekçelerle zora girebiliyor.
Bu nedenle Türkiye'nin önce kendi ihtiyacı olan boyutta sonra da küresel pazardan anlamlı bir pay alabilecek şekilde çip tasarımı ve üretimi konularında orta ve uzun vadeli planlar yapması ve bu planlara uygun hareket etmesi gerektiği değerlendiriliyor.
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) çatısı altında AR-GE ve ürün odaklı çalışmalarla milli platformlar için güvenli çip tasarım ve üretim altyapısı kurulmasının önemine vurgu yapılıyor.
Bu tür çalışmaların ileri teknolojili çiplerin yurt dışında üretilmesindeki riskler dikkate alındığında stratejik önemde olduğu ifade ediliyor.

Milli çip tasarımları güvenli şekilde üretilmeli

Riskleri azaltmak için ilgili üretim tesisleri de kurularak ülkede milli çip tasarımlarının güvenli şekilde üretildiğinden emin olunması önem taşıyor.
Üniversitelerin araştırma laboratuvarlarıyla ister askeri ister sivil amaçlı şirketlerin mevcut ortaklık ve birlikteliklerinin ileriye taşınabilmesinin, 12. Kalkınma Planı ve bu plan çerçevesinde hazırlanan plan ve programlarda tanımlı eylem adımlarının ve tedbirlerin sıkı şekilde uygulanmasıyla mümkün olabileceği ve diğer ülkelerdeki teşvik mekanizmalarının hızlandırıcı etkide bulunabileceği vurgulanıyor.
Çip tasarım ve üretim sürecinin yüksek derecede yetişmiş bilim insanı ve mühendis istihdamı gerektirdiği düşünüldüğünde, yapılacak planlamalarda bu konularda çalışanların desteklenmesi ve yetişmiş uzmanların ülke içinde çalışması için uygun ortamın hazırlanması gibi konuları da içermesinin uygun olacağı belirtiliyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya'da yapılan araştırmaya göre halk İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaptığı eylemlere

2025-06-20 12:27 - Dünya

Trump'ın, İran'a yönelik saldırı planlarını gizlice onayladığı iddia edildi

2025-06-19 01:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ile telefonda görüştü

2025-06-14 18:18 - Siyaset

ABD ve İsrail kuşatmasındaki İran için bu savaş, sadece askeri değil tarihi bir yol ayrımı -Osman Atalay yazdı-

2025-06-20 19:07 - En Son Yazılar

Güney Afrika’da sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 90’a yükseldi

2025-06-16 20:58 - Dünya

İtalya Başbakanı Meloni: Amacımız, İran'ın nükleer bir güç olmasının önüne geçecek müzakerelere ulaşmak

2025-06-18 11:14 - Dünya

İsrail ordusu, İran'ın yeni bir füze saldırısı başlattığını duyurdu

2025-06-17 09:13 - Dünya

İsrail'in Gazze'nin çeşitli bölgelerindeki saldırılarında 7 kişi öldü

2025-06-17 09:48 - Dünya

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

2025-06-17 09:13 - Ekonomi

Türkiye çip üretiminde orta ve uzun vadeli planlara odaklandı

2025-06-21 11:18 - Teknoloji

İlgili Haberler

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

23:13 - Teknoloji

Güney Kore'de Google ve Apple'a "telekomünikasyon kurallarını ihlal" suçlaması

17:42 - Teknoloji

İngiltere ve Galler'de mahkemelere Meta gözlüklerle giriş yasaklandı

14:57 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Vietnam, 2030'a kadar 10 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefliyor

12:27 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 265'e çıktı

08:13 - Dünya

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor