?>

Türkiye azalan genç işsizlik oranıyla 9 AB ülkesinden daha iyi performans sergiledi

Türkiye, 2023'te genç işsizlik oranında yüzde 17,4 ile son 10 yılın en düşük seviyesini gördü ve 9 Avrupa Birliği (AB) ülkesinden daha iyi performansla yılı tamamladı.

Ekonomi - 1 yıl önce

Ankara

AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu ve Avrupa İstatistik Ofisi verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de geçen yıl işsiz sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 318 bin kişi azalarak 3 milyon 264 bin kişi oldu. Bu dönemde işsizlik, bir önceki yıla göre 1 puan düşerek yüzde 9,4'e geriledi.

Türkiye'de işsizlik oranı, son 10 yılın en düşük seviyesini gördü

2023'te 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise 2 puan azalışla yüzde 17,4 olarak kayıtlara geçti. Bu oranla genç nüfusta işsizlik, son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Söz konusu oran, 2013'te yüzde 16,6 seviyesinde gerçekleşmişti.

Genç işsizlik oranı, 2023'te bir önceki yıla kıyasla kadınlarda yüzde 25,2'den yüzde 23,2'ye, erkeklerde yüzde 16,4'ten yüzde 14,3'e geriledi.

"Ne eğitimde ne istihdamda olan" gençlerin toplam genç nüfus içindeki oranı da geçen yıl yüzde 22,5 olarak belirlendi. Bu oran, 2022'de yüzde 24,2 düzeyindeydi.

Genç işsizlik oranı aylık olarak da düşüş gösteriyor. Son yıllarda yüzde 20'lerin üzerinde seyreden aylık genç işsizlik oranı, Ocak 2024'te yüzde 16,6 olarak hesaplandı.

Türkiye birçok Avrupa ülkesini geride bıraktı

Genç işsizlik oranı geçen yıl Türkiye'de yüzde 17,4 olarak ölçülürken, AB ortalaması yüzde 14,5, Avro Bölgesi ortalaması ise yüzde 14,4 oldu.

Türkiye, genç işsizlik oranıyla İspanya, Yunanistan, İtalya, İsveç, Romanya, Portekiz, Slovakya, Hırvatistan ve Lüksemburg'un gerisinde yer aldı.

Avrupa'da genç işsizliğin geçen yıl en yüksek olduğu ülkeler, yüzde 28,5 ile İspanya ile yüzde 26,7 ile Yunanistan olarak kayıtlara geçti.

Genç işsizlik oranı İtalya'da yüzde 22,7, İsveç'te yüzde 22,1, Romanya'da yüzde 21,8, Portekiz'de yüzde 20,3, Slovakya'da yüzde 19,8, Hırvatistan'da yüzde 19 ve Lüksemburg'da yüzde 18,8 olarak hesaplandı.

Avrupa ekonomisinin lokomotifi Almanya, yüzde 5,8 ile en düşük genç işsizlik oranına sahip ülke oldu. Almanya'yı yüzde 8,2 ile Hollanda ve yüzde 8,3 ile Çekya izledi.

"Gençlerin iş gücü piyasasına katılımını teşvik eden her türlü adımı destekliyoruz"

Genç Girişim ve Yönetişim Derneği Başkanı Nezih Allıoğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, genç işsizlik oranındaki bu düşüşün Türkiye için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Genç istihdamını artırmak için atılan adımların meyve verdiğini belirten Allıoğlu, "Ekonomik istikrarın sağlanması ve gençlere yönelik istihdam olanaklarının artması, geleceğe dair olumlu bir tablo çiziyor." dedi.

Allıoğlu, Dernek olarak gençlerin iş gücü piyasasına katılımını teşvik eden her türlü adımı desteklediklerini dile getirerek şunları kaydetti:

"Genç işsizliğin azalması, sadece rakamsal verilerle ölçülebilecek bir durum değil. Bu çerçevede gençlerimizin istihdam edildiği işlerin kalitesini, gelir ve kariyer olanaklarını da artırmalıyız. Ayrıca nitelikli iş gücü yetiştirilmesi ve gençlerin istihdam edildiği sektörlerin ve işletmelerin rekabet gücünün artırılması da Türkiye için kritik öneme sahip. Biz gençlerimize güveniyoruz."

Derneğin başlattığı "Nilüferler Yetişiyor-Eğitime Destek Fonu" kapsamında 50'si depremzede 200 gence karşılıksız eğitim bursu verildiğini belirten Allıoğlu, "Gençlerimize eğitim ve iş hayatlarında mentörlük yapıyoruz. Gençlerimizin geleceğe daha umutla bakabilmeleri için elimizden gelen her türlü desteği vermeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TİGEM'in 3 işletmesinde şampiyon adayı 222 tay doğdu

2024-03-20 11:38 - Çevre-Hayat

Şırnak'ın Uludere ilçesinde çığ düşmesi görüntülendi

2024-03-24 13:52 - Gündem

Adana'da 4 büyüklüğünde deprem

2024-03-25 14:42 - Gündem

Meteoroloji'den denizlerde fırtına uyarısı

2024-03-24 15:33 - Gündem

Kapasite kullanım oranı martta yüzde 76,2'ye geriledi

2024-03-22 10:48 - Ekonomi

Kandil'de 4 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi

2024-03-22 10:57 - Gündem

Bursa'da pelikan sürüsü görüntülendi

2024-03-24 21:17 - Çevre-Hayat

KOBİ'ler yeni dönemde KOSGEB destekleriyle büyüyecek

2024-03-24 11:17 - Ekonomi

Ericsson, İsveç'te 1200 kişiyi daha işten çıkarıyor

2024-03-25 18:07 - Ekonomi

Türk firmaları dünyanın en büyük uydu fuarında boy gösterdi

2024-03-20 11:43 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türk startuplar Hollandalı yatırımcılarla Amsterdam'da buluştu

23:13 - Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı "vergi affı" iddialarını yalanladı

18:58 - Ekonomi

AB, sınırda karbon vergisini basitleştirecek

18:07 - Ekonomi

Lufthansa, Orta Doğu uçuşlarını askıya alma uygulamasını uzattı

17:38 - Ekonomi

Türkiye'nin "Satın Alma Gücü Paritesi"ne göre kişi başına GSYH endeksi 2024 için 71 o

17:36 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Almanya, Fransa ve İngiltere Cenevre'de İran ile görüşmek istiyor

01:48 - Dünya

Trump'ın, İran'a yönelik saldırı planlarını gizlice onayladığı iddia edildi

01:42 - Dünya

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Milletimiz Müsterih Olsun

00:43 - Siyaset

Real Madrid, Kulüpler Dünya Kupası'nda Al Hilal ile 1-1 berabere kaldı

00:37 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail'i sert sözlerle eleştirmesi Rus medyasında geniş yer aldı

00:29 - Özel Haber