?>

Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'nda Türkiye-Güney Afrika ilişkileri ele alındı

DEİK Türkiye-Güney Afrika İş Konseyi Başkanı Salim, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ilişkilerin her geçen gün güçlendiğini belirterek “Artık bu ilişkilerin sadece ekonomik değil, dostluk seviyesine taşınmasının zamanı geldi.” dedi.

Ekonomi - 4 gün önce

İstanbul

Ticaret Bakanlığının ev sahipliğinde, Afrika Birliği koordinasyonunda ve DEİK organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu (TABEF), İstanbul Kongre Merkezi’nde devam ediyor. olduğu forum, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini amaçlıyor.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Güney Afrika İş Konseyi Başkanı AbubekirSalim, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ilişkilerin karşılıklı güven temelinde ilerlediğini vurgulayarak “Türkiye ile dost olan ülkeler geleceğe güvenle yürür.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Azerbaycan ve Pakistan’la olduğu gibi Güney Afrika için de “daima güvenilir bir ortak” olduğunu belirten Salim, iki ülke arasındaki bağların sadece ticari değil, stratejik ve insani düzeyde de güçlendiğini söyledi.

????

Salim, Güney Afrika’nın Filistin konusundaki kararlı tutumuna değinerek “Bütün zorluklara rağmen Güney Afrika’nın Filistin konusundaki tavrı bize ne kadar dost bir ülke olduklarını bir kez daha hatırlattı.” diye konuştu.

Türkiye’nin Afrika kıtasında birçok ülke için stratejik ortak haline geldiğini belirten Salim, “Tekstilden cam sanayisine, enerjiden madenciliğe, inşaat ve altyapıdan savunma sanayisine kadar geniş bir alanda büyüyen bir süreç izliyoruz. Benzer işbirliklerini Güney Afrika’da da görmek istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Salim, Türk firmalarının Güney Afrika’da karşılaştıkları idari ve vergisel zorlukların giderilmesinin iki taraf için de faydalı olacağını ifade ederek “Ticaretin önündeki engellerin kaldırılması ilişkilerimizi daha da güçlendirecektir.” dedi.

"Türkiye ile ortaklığımız sadece ekonomik değil, kalkınma odaklıdır"

Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Paul Mashatile de Türkiye ile Güney Afrika arasındaki işbirliğinin stratejik düzeye taşındığını dile getirerek “Türkiye ile ortaklığımız sadece ekonomik değil, kalkınma odaklıdır. Halklarımızı güçlendiren, sanayilerimizi geliştiren ve adil bir refah geleceğini inşa eden bir ortaklıktır.” ifadelerini kullandı.

Mashatile, iki ülkenin "doğal ortak" olduğunu vurgulayarak "Türkiye’nin ileri üretim konusundaki uzmanlığı ile Güney Afrika’nın altyapısı ve genç iş gücü Dördüncü Sanayi Devrimi kapsamında mükemmel bir işbirliği zemini sunuyor." değerlendirmesini yaptı.

Yakın zamanda Ankara’da düzenlenen ilk Güney Afrika-Türkiye Karma Komisyonu toplantısında serbest bölgelerde işbirliğine yönelik Mutabakat Zaptı imzalandığını hatırlatan Mashatile, bunun iki ülke arasındaki yatırım ve ihracat kanallarını güçlendireceğini söyledi.

Mashatile enerji, savunma, tarım, elektronik ve bilişim alanlarında Türk yatırımlarının artırılabileceğini belirterek Türk iş insanlarını Güney Afrika’daki özel ekonomik bölgelerde ortak üretime davet etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mashatile, “Güney Afrika’ya yatırım yaparak yalnızca ülkemizde değil, tüm Afrika kıtasında da bir konum elde edebilirsiniz.” dedi.

"Güney Afrika olarak Türkiye’yi kilit ortağımız olarak görüyoruz"

Güney Afrika Cumhuriyeti Savunma ve Askeri Gaziler Bakanı Angie Motshekga da Türkiye ile işbirliğini güçlendirmeye kararlı olduklarını vurgulayarak “Güney Afrika olarak Türkiye’yi kilit ortağımız olarak görüyoruz.” dedi.

Motshekga, iki ülkenin savunma, uzay teknolojileri, tarım, tekstil ve imalat gibi alanlarda büyük potansiyel taşıdığını belirtti.

Bakan Motshekga, yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar, kritik mineraller ve bilişim teknolojileri alanlarındaki Türk yatırımlarının Afrika’nın enerji geçiş sürecinde önemli rol oynayacağını kaydetti.

“Bu ortaklığı tanımlayan şey kararlılığımız ve diyalogdan uygulamaya geçişimizdir.” diyen Motshekga, Türkiye ile kurulan işbirliğinin Afrika’nın refahını daha kapsayıcı ve sürdürülebilir hale getireceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ermenistan, Sünik İli’nin büyük kısmını Azerbaycan’a teslim etmeye hazırlanıyor

2025-10-15 20:02 - Özel Haber

Müslüman olan Hırvat kadın, inancını daha iyi yaşayacağını düşündüğü Bosna Hersek'e yerleşti

2025-10-15 12:38 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Yapay zeka tabanlı Türk dizisi 'Castle Walls', Alamut Kalesi'nin gizemli hikayesini anlatıyor

2025-10-10 17:10 - Magazin

Rus yapımı hurda motosikletler, meraklılarının girişimiyle yeniden yollarda

2025-10-14 13:48 - Magazin

Hava sıcaklığı 28 derece ölçülen Antalya'da sahillerde hareketlilik yaşandı

2025-10-11 16:03 - Magazin

'Aile Festivali' Yedikule Hisarı'nda başladı

2025-10-10 16:48 - Magazin

Türk firmaları, Moskova Crocus Fuarı’na katıldı

2025-10-15 17:09 - Özel Haber

Özel gereksinimli bireylerin anneleri takı tasarımının inceliklerini öğreniyor

2025-10-15 13:13 - Magazin

EBU, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'ndan ihracına ilişkin oylamanın ertelendiğini açıkladı

2025-10-14 14:52 - Magazin

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Katırin, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Bilgiç ile görüştü

2025-10-14 18:34 - Özel Haber

İlgili Haberler

Zirai dondan etkilenen üreticilere 13,2 milyar lira destek ödemesi yapılmaya başlandı

19:22 - Ekonomi

New York borsası yükselişle açıldı

17:13 - Ekonomi

Borsa İstanbul BIST 100 endeksinde yükselişler yüzde 2'yi aştı

16:28 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: 23 yılda yaptığımız çalışmalarla 298,4 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdik

13:33 - Ekonomi

Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağından üretilen siyah sarımsak 6 ülkeye ihraç ediliyor

13:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Witkoff ve Kushner, İsrailli yetkililerle ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasını görüştü

03:53 - Dünya

CHP Grup Başkanvekili Başarır hakkında "Cumhurbaşkanına hakaret"ten soruşturma

01:18 - Gündem

İsrail Başbakanı Netanyahu, Orta Doğu'da İsrail'e yönelik 'yeni tehditler' olduğunu ileri sürdü

23:51 - Dünya

Hakkari'de Nehil Sazlığı'nda çıkan yangına müdahale ediliyor

23:17 - Asayiş

ABD Başkanı Trump Çin'in Tayvan'ı işgal etmek istemediğine inandığını söyledi

23:03 - Dünya