?>

Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu'nda Türkiye-Afrika ortaklığı değerlendirildi

Afrika İş Konseyi Başkanı Amany Asfour, Türkiye'nin Afrika’nın kalkınma yolculuğunu ve refah arayışını uzun süredir destekleyen güvenilir bir ortak olduğunu söyledi.

Ekonomi - 4 gün önce

İstanbul

Ticaret Bakanlığının ev sahipliğinde, Afrika Birliği (AfB) koordinasyonunda ve DEİK organizasyonuyla düzenlenen Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu (TABEF), İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

olduğu forumun kapanışında Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Paul Mashatile, Afrika Birliği Komisyonu Ekonomik Kalkınma, Ticaret, Turizm, Sanayi ve Madencilik Komiseri Francisca Tatchouop Belobe ve Afrika İş Konseyi Başkanı Amany Asfour, kıta ekonomisini, ticaretini ve Türkiye ile Afrika ortaklığını değerlendirdi.

????

Mashatile, Aralık 2024’ten bu yana yürüttükleri G20 Dönem Başkanlığının, küresel yönetişimi dönüştürmek ve Küresel Güney’in sesini yükseltmek için tarihi bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Türkiye’nin bu süreçteki desteğini takdirle karşıladıklarını belirten Mashatile, "G20’nin dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85’ini, ticaretin yüzde 75’ini ve dünya nüfusunun üçte ikisini temsil ettiği göz önüne alındığında, Afrika Birliği’nin G20’ye daimi üye olarak katılımı çok büyük önem taşıyor." diye konuştu.

Mashatile, Afrika’nın küresel enerji dönüşümü ve yeşil sanayileşmede kritik bir rol oynadığını kaydederek, G20 Dönem Başkanlığı kapsamında dört önceliğe odaklandıklarını dile getirerek, "Afetlere karşı dayanıklılığı artırmak, düşük gelirli ülkelerde sürdürülebilirliği sağlamak, adil enerji dönüşümü için finansman seferber etmek ve kritik mineralleri kapsayıcı büyüme amacıyla değerlendirmek." değerlendirmesinde bulundu.

"Hedef Türkiye ile ticaret hacmini 2026’ya kadar 50 milyar dolara çıkarmak"

Belobe de Afrika’nın hızlı bir değişim sürecinden geçtiğini ifade etti.

Kıtanın ortalama yaşının 19,5 olduğunu, 2050 yılına kadar kıta nüfusunun 1,5 milyara ulaşmasının beklendiğini söyleyen Belobe, "Önümüzdeki yıllarda, kadınlar ve gençler Afrika nüfusunun çoğunluğunu oluşturacak. Bu hem kıta hem de Afrika Birliği için kritik önemde." dedi.

Belobe, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Alanı’nın (AfCFTA) kıta içi ticareti ve ekonomik büyümeyi desteklemek amacıyla kurulduğunu belirterek, doğrudan yabancı yatırımların Afrika potansiyelini hayata geçirmek için kritik olduğunun altını çizdi.

Afrika ekonomisinin 2035 itibarıyla 6,7 trilyon dolarlık bir hacme ulaşmasının beklendiğine değinen Belobe, "Bu dönüşüm süreci, çok taraflı ve ikili ticaret ilişkileri ile sürdürülebilir hale getirilmeli." diye konuştu.

Belobe, Türkiye ile Afrika arasındaki ticarete ilişkin şunları söyledi:

“2002 yılında Afrika ile Türkiye arasındaki ticaret 4,5 milyar dolardı, 2025 itibarıyla bu rakam 40,67 milyar dolara ulaştı. 20 yılda neredeyse sekiz katlık bir artış anlamına geliyor. Türkiye, Afrika dışındaki ilk beş ticaret ortağı arasında ve neredeyse tüm Afrika ülkeleriyle ticari ilişkilerini sürdürüyor. Liderlerimizin belirlediği hedef, bu hacmi 2026’ya kadar 50 milyar dolara çıkarmak, bu forum bizi bu hedefe daha da yaklaştırdı.”

Afrika kıtasının yabancı yatırımlara açık olduğunun altını çizen Belobe, kıtada dış yatırımların hızlı bir artış gösterdiğini aktardı.

Belobe, kıtanın 2024’te rekor düzeyde 97 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çektiği bilgisini paylaşarak, "Bu yıllık bazda yüzde 75’lik bir artış anlamına geliyor. Afrika ekonomisi güç kazanıyor ve reel GSYH büyüme oranının 2024’te yüzde 3,2’den 2025’te yüzde 4,1’e, 2026’da ise yüzde 4,4’e çıkması bekleniyor." dedi.

"Türkiye’nin bilgi birikimi ve teknolojisi, sağlık sektörümüzün dönüşümünde kritik rol oynayabilir"

Afrika İş Konseyi Başkanı Asfour ise Türkiye-Afrika ortaklığının sanayileşme ve teknoloji temelli dönüşüm için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Asfour, “Türkiye, Afrika’nın kalkınma yolculuğunu ve refah arayışını uzun süredir destekleyen güvenilir bir ortaktır. Ortaklık yatırım, istihdam yaratma, teknoloji transferi, katma değer üretimi ve sanayileşme üzerine kurulmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Afrika’nın hala ham madde ihracatına dayalı bir ekonomik yapıya sahip olduğunu vurgulayan Asfour, Türkiye ile işbirliğinin bu dönüşümü hızlandırabileceğini ifade etti.

Asfour ayrıca Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi’nin 1,4 milyar nüfusla büyük bir pazar oluşturduğunu hatırlatarak, Türk özel sektörüyle güçlü bağlar kurulması gerektiğini söyledi.

Sağlık alanında işbirliğine de değinen Asfour, “Afrika genelinde kanser hastalarının yüzde 70’i radyoterapi ve tanı ekipmanlarının yetersizliği nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’nin bilgi birikimi ve teknolojisi, sağlık sektörümüzün dönüşümünde kritik rol oynayabilir.” diye konuştu.

Asfour, konuşmasını, “Afrika artık yoksulluktan ve hastalıktan arınmış, eğitimli, üretken ve sağlıklı bir toplum olmayı hedefliyor. Türkiye ile kurduğumuz ortaklık, bu hedefe bir adım daha yaklaştıracaktır.” sözleriyle tamamladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ermenistan, Sünik İli’nin büyük kısmını Azerbaycan’a teslim etmeye hazırlanıyor

2025-10-15 20:02 - Özel Haber

Müslüman olan Hırvat kadın, inancını daha iyi yaşayacağını düşündüğü Bosna Hersek'e yerleşti

2025-10-15 12:38 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Hava sıcaklığı 28 derece ölçülen Antalya'da sahillerde hareketlilik yaşandı

2025-10-11 16:03 - Magazin

Özel gereksinimli bireylerin anneleri takı tasarımının inceliklerini öğreniyor

2025-10-15 13:13 - Magazin

Türk firmaları, Moskova Crocus Fuarı’na katıldı

2025-10-15 17:09 - Özel Haber

Hacda hizmet verecek sağlık personeli başvuruları başladı

2025-10-16 12:48 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

Rusya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Katırin, Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Bilgiç ile görüştü

2025-10-14 18:34 - Özel Haber

Hollanda'da 29 Ekim'deki erken seçim öncesinde anketler aşırı sağın ilk sırayı alacağını g

2025-10-17 11:33 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti, Rus medyasında geniş yer aldı

2025-10-14 07:21 - Özel Haber

İsrail'in Gazze'de yıktığı camilerin enkazında aylar sonra cuma namazı kılındı

2025-10-17 18:58 - İslam-Hayat - Rebiülahir 1447

İlgili Haberler

60 saniyede ekonomide bugün (21 Ekim 2025)

17:08 - Ekonomi

Türkiye ile Kuveyt arasında 4 anlaşma imzalandı

15:32 - Ekonomi

İstanbul İhracatçı Birliklerinden yılın 9 ayında 9,2 milyar dolarlık ihracat

14:53 - Ekonomi

Altının ons fiyatı ticaret gerilimlerinin azalmasının ardından kar satışlarıyla geriledi

14:47 - Ekonomi

Antalya Havalimanı'na 77 metre yüksekliğinde yeni kule

14:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Bir Avuç İnsani Yardım Derneği, Nijerya’da iki yetimhaneyi hizmete açtı

17:27 - Dünya

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Sadettin Saran, TFF Başkanı Hacıosmanoğlu'nu ziyaret etti

17:23 - Spor

60 saniyede ekonomide bugün (21 Ekim 2025)

17:08 - Ekonomi

İsrail ordusu, Batı Şeria'da Filistinlilere baskı ve saldırılarını sürdürdü

16:32 - Dünya

Kahramanmaraş'ta enkaz kaldırma çalışmalarının yüzde 99'u tamamlandı

16:23 - Gündem