?>

Türkiye 186 ülkeye ayakkabı, 202 ülkeye deri ve mamulleri satıyor

İDMİB Başkanı Şenocak, Türkiye'nin 186 ülkeye ayakkabı, 202 ülkeye deri ve mamulleri sattığını belirterek, "Yılın 11 ayında 1 milyar 550 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. " dedi.

Gündem - 6 yıl önce

Antalya

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak,  küresel ticaretteki korumacılık önlemlerine, daralan ticaret hacmine rağmen bu yıl geçen yıla göre ihracat rakamlarında az da olsa bir artış olduğunu söyledi.

Saraciye ve ayakkabı ihracatında artış, yarı mamül, deri ve kürk konfeksiyonunda ise düşüş yaşadıklarına değinen Şenocak, deri konfeksiyonundaki düşüşün ise Rusya'ya yapılan satışın azalmasından kaynaklandığını bildirdi.

Diğer ülkelere yapılan ihracatta ise herhangi bir düşüş olmadığını aktaran Şenocak, Avrupa Birliği ülkelerinde, Amerika'da, Uzak Doğu'da deri konfeksiyon satışlarında artış olduğunu ifade etti.

Sektörün 186 ülkeye ayakkabı, 202 ülkeye ise deri ve mamülleri sattığını vurgulayan Şenocak, yeni pazarlar konusunda da önemli çalışmalar yaptıklarını anlattı. Şenocak, son olarak 20 kişilik bir heyetle Güney Kore'den döndüklerini, buraya ihracatı ciddi anlamda yükseltmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

"2020'de 2 milyar dolarlık ihracat hedefini de aşabiliriz"

Şenocak, Güney Kore'ye yönelik ihracatı 3 katına çıkarmayı planladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Kore'de ciddi bir deri ve deri mamulü ithalatı var. Buradan aldığımız pay ise yüzde bir, bunu yeterli bulmuyoruz. Serbest ticaret anlaşmamız var, artı vize uygulaması yok. Hepsini bir sepete koyarak oradaki çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Kore'de ticaret merkezi açacağız.

Yılın 11 ayında 1 milyar 550 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Ayakkabı sektörünü biraz daha canlandırırsak 2020'de 2 milyar dolarlık ihracat hedefini de aşabiliriz. İhracatımızın 875 milyon dolarlık kısmı ayakkabı, 240 milyon dolarlık kısmını yarı mamül ve bitmiş ürün, 223 milyon dolarını deri ve kürk konfeksiyon, 212 milyon dolarını da saraciye oluşturuyor."

Bu yıl Rusya'ya 170 milyon dolar, Almanya'ya 115 milyon dolar, İtalya'ya 113 milyon dolar, Irak'a 78 milyon dolar ve İspanya'ya 66 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini aktaran Şenocak, Güney Kore'ye ise 60 milyon dolarlık bir ihracat yaptıklarını kaydetti.

"Ayakkabı sektörü Afrika'ya açılmalı"

Daha katma değerli ürünler satmaya ve ihracat yapılan ülke sayısını geliştirmeye başladıklarına dikkati çeken Şenocak, bu gelişmelerin geleceğe yönelik atılan adımların ne kadar güvenli olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Ayakkabı sektörünün Afrika'ya açılması gerektiğine işaret eden Şenocak, "Kim ne kadar ithal ediyor, bizim ürünümüze yakın olanlar hangileri diye birtakım etütler yapıyoruz.

Güney Afrika'ya, Şili'ye ayakkabı satma potansiyelimiz var. Bunları etüt ettik, fiyatlarımız, pazarlarımız, her şey uyuyor. Buralara da açılacağız.

Sektör açısından en büyük pazar ise Çin. Ayakkabı ihracatında tarihi rekorlar kırıyoruz. Ayakkabı sektörünü Afrika'ya açabilirsek, Amerika'dan yeterli pay alabilirsek ayakkabı grubu bizim lokomotifimiz olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Şah mat'ın küçük ustasının gözü dünya şampiyonluğunda

2019-12-03 15:22 - Çevre-Hayat

Bolu Dağı'nda sis etkili oluyor

2019-12-02 13:17 - Gündem

Ahmet Güneştekin'in 'Hafıza Odası' sergisi açıldı

2019-12-06 02:57 - Kültür Sanat

Engellerine rağmen zeybek oynayarak hayata tutunuyorlar

2019-12-03 17:12 - Çevre-Hayat

Şişecam Uluslararası Cam Konferansı

2019-12-04 19:12 - Ekonomi

Kolombiya'da hükümetin diyalog masasına genel grevi örgütleyenler de katılacak

2019-12-03 11:22 - Dünya

Palandöken kayak sezonuna hazır

2019-12-03 21:57 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bir tarafta halkım bir tarafta sermaye var. Kusura bakmasınlar

2019-12-03 13:37 - Gündem

Bakan Varank: Kuala Lumpur Zirvesi'nde vizyoner projeleri başlatmayı planlıyoruz

2019-12-04 11:42 - Genel

'İslam Düşmanlığına Karşı Uluslararası Dayanışma Günü'

2019-12-01 19:52 - Gündem

İlgili Haberler

1915 Çanakkale Köprüsü Dünya Diyabet Günü nedeniyle maviye büründü

01:02 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgemizdeki 350 bininci konutumuzu hak sahiplerine teslim edeceğiz

23:37 - Gündem

Meteorolojiden Güneydoğu'da bazı iller için toz taşınımı uyarısı

18:48 - Gündem

Gürcistan'da düşen askeri kargo uçağı enkazında incelemeler sürüyor

18:02 - Gündem

Hafta sonu yurdun iç ve doğu bölgeleri yağışlı olacak

17:22 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD bazı tarımsal ürünlere gümrük vergisi muafiyeti getirdi

01:57 - Dünya

1915 Çanakkale Köprüsü Dünya Diyabet Günü nedeniyle maviye büründü

01:02 - Gündem

Bakan Kurum: Yüzyılın Konut Projesi'ne 2 milyon 879 bin geçerli başvuru yapıldı

00:53 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Deprem bölgemizdeki 350 bininci konutumuzu hak sahiplerine teslim edeceğiz

23:37 - Gündem

TEFAS'ta TL nakit yükümlülük yerine getirme saati uzatıldı

22:52 - Ekonomi