?>

'Şah mat'ın küçük ustasının gözü dünya şampiyonluğunda

Bursa'da 2,5 yıl önce anaokuluna giderken öğrendiği satrançta Türkiye ve Avrupa şampiyonluğu unvanlarını elde eden 8 yaşındaki Erdoğmuş'un bu spordaki başarısı dikkati çekiyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

Bursa

Bursa'da özel bir kolejde 3'üncü sınıfa devam eden 8 yaşındaki Yağız Kaan Kaan, anaokulunda satranç dersinde öğrendiği bu sporda kısa sürede önemli başarılara imza attı.

Türkiye ve Avrupa şampiyonluğu unvanlarını elde eden, katıldığı turnuvalardan yaklaşık 40 madalya ve çok sayıda kupa ile dönen Yağız Kaan Erdoğmuş'un bu spordaki başarısı göz dolduruyor. Satrançta 12 yaşında "büyük usta" olmayı amaçlayan Yağız Kaan, gelecek yıl düzenlenecek Dünya Şampiyonası'nda da birinciliği hedefliyor.

Yağız Kaan Erdoğmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, anaokulu sıralarında öğrendiği satrançta ilk kez babasıyla oynadığını ve berabere kaldığını söyledi.

Sonra babasının kendisini satranç kursuna yazdırdığını ve orada herkesi yenince profesyonel bir kulübe geçtiğini belirten Yağız Kaan, "Türkiye ve Avrupa şampiyonluklarım var. Birçok turnuvaya katıldım, çok fazla birinciliklerim ve madalyalarım var. 40'a yakın diye tahmin ediyorum. Genç yaşlarda 'büyük usta' olmuş Vahap Şanal ve Batuhan Daştan'ı örnek alıyorum. Bunun dışında örnek aldığım yabancı satranççılar da var." diye konuştu.

"Hedefim ay-yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmak"

Yağız Kaan Erdoğmuş, Slovakya'nın başkenti Bratislava'da ağustos ayında gerçekleştirilen 2019 Avrupa Yaş Grupları Satranç Şampiyonası'nda 8 yaş kategorisinde altın madalya kazandığını aktardı.

Bu turnuvadaki başarılarına değinen Yağız Kaan, şu görüşleri paylaştı:

"O şampiyonada Rus rakibim beni zorladı ama ben onu yendim. Ben Avrupa birincisi oldum, Rus rakibim ise Avrupa 6'ncısı oldu. Bir ay sonra Çin'de düzenlenen dünya şampiyonasına biz ülke olarak katılım göstermedik. Benim Slovakya'da yendiğim Rus rakibim, Çin'de dünya şampiyonu oldu. Bundan sonraki hedefim önümüzdeki yıl düzenlenecek Dünya Şampiyonası'na katılarak ay-yıldızlı bayrağımızı dalgalandırmak."

"Aile olarak gerekli desteği veriyoruz"

Baba Selahattin Erdoğmuş da Yağız Kaan'daki satranç sevdasının anaokulundayken başladığını anlattı.

Oğlunun, bir gün eve geldiğinde kendilerine satranç takımı olup olmadığını sorduğunu kaydeden Erdoğmuş, "Biz de annesi ile birbirimize bakıp 'Evde satranç takımı yok' dedik." ifadesini kullandı.

Bir süre sonra ona satranç takımı aldığını aktaran Erdoğmuş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu süreye çok fazla birincilikler sığdırdı. Yağız sadece yaş grubuyla oynamıyor, büyüklerle de oynuyor. En son geçen haftalarda Mersin'de düzenlenen turnuvada birinciliği averajla kaybederek ikinci oldu. Slovakya'da İstiklal Marşı'nın okutulması, ay-yıldızlı bayrağın göndere çekilmesi bir Türk evladı olarak büyük bir mutluluk. Bu mutluluğu yaşatanın sizin çocuğunuzun olması da gözyaşlarınıza hakim olamamanıza sebep oluyor. Üstün yetenekli veya üstün zekalı değil ama çok fazla emek harcıyor. Satrançla ilgili kitapları okuyor. Büyük ustaların maçlarını izliyoruz. Onunla satranç üzerine çok fazla vakit geçiriyoruz. Ablası ve annesi çok destek oluyor. Aile olarak Yağız'a gerekli desteği veriyoruz ve vereceğiz. Yağız'a kupaları için bir dolap ayırmıştık. En son Mersin'de aldığı kupayı dolaba koyacak yer bulamadık. Evladımızın başarısı böyle devam ederse yeni dolaplar Yağız'ı bekliyor."

Anne Gülsüm Erdoğmuş oğluyla gurur duyduğunu, ona her türlü desteği sağladıklarını belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Bir kase yoğurt yiyorsak yanında elma da tüketin'

2019-11-28 15:57 - Genel

Umuda yolculuktan can yelekleri ve botlar kaldı

2019-11-29 14:37 - Çevre-Hayat

'Türkiye yüzde 4-5'lerde büyüyeceği son çeyreğe gidiyor'

2019-11-27 22:47 - Ekonomi

Kividen Ordu ekonomisine 30 milyon liralık katkı

2019-12-01 17:47 - Gündem

NATO liderleri ittifakın 70. yılında Londra'da toplanıyor

2019-12-03 12:37 - Dünya

'Engelli dostu mekanlar' internette listeleniyor

2019-12-03 14:17 - Gündem

MSB: İki asker şehit oldu

2019-12-03 02:32 - Gündem

Ankara'da kasımda yapılan uyuşturucu operasyonlarında 1159 kişi gözaltına alındı

2019-12-03 13:25 - Genel

Kars'ta 4 büyüklüğünde deprem

2019-12-01 12:32 - Gündem

Enflasyon rakamları açıklandı

2019-12-03 13:42 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kuzey Makedonya’da gri ve yeşilin buluştuğu doğa harikası: Matka Kanyonu

13:28 - Çevre-Hayat

Nostalji tutkusu bitmeyen kasetçi aynı iş yerinde 47 yılı geride bıraktı

12:27 - Çevre-Hayat

Ceylan öğretmen Anadolu'yu gezip insanlara opera sanatını ve türkü kültürünü aşılıyor

12:22 - Çevre-Hayat

Havuzda boğulma tehlikesi geçiren çocuk, bekçinin müdahalesiyle hayata döndü

12:17 - Çevre-Hayat

Kuzey Makedonya'nın grinin yeşille dans ettiği doğa harikası: Matka Kanyonu

12:12 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Karşılaşılan şoklara rağmen enflasyon düşmeye devam ediyor

14:37 - Ekonomi

Papa 14. Leo: Gazze'deki çok ciddi insani durumu büyük bir endişeyle takip ediyorum

14:22 - Dünya

Günün ilk yarısında sıcaklıklar 14 ilde 40 derecenin üzerini gösterdi

14:13 - Gündem

Bakan Bayraktar, TercihFest 2025'te üniversite adaylarıyla buluştu

14:03 - Gündem

İstanbul Havalimanı, Avrupa'nın günlük yolcu rekorunu kırdı

13:37 - Ekonomi