Turkcell, Kuantum Sonrası Kriptografi Kılavuzları raporuna katkıda bulundu

Turkcell, telekomünikasyon sektörünü kuantum teknolojisi sonrası döneme hazırlayacak kriptografi çözümlerinin geliştirilmesiyle ilgili Uluslararası GSM Birliği (GSMA) bünyesinde kurulan çalışma grubuna Türkiye'den katılan ilk ve tek şirket oldu.

Teknoloji - 2 yıl önce

İstanbul
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell, kuantum sonrası kriptografiyle ilgili uluslararası çalışmalarda önemli bir adım attı. Şirket, bu kapsamda kriptografi çözümlerinin geliştirilmesiyle ilgili GSMA bünyesinde kurulan çalışma grubuna katıldı.
Sektörün küresel kuruluşu GSMA'nın telekomünikasyon kullanım senaryoları için hazırladığı "Kuantum Sonrası Kriptografi Kılavuzları" raporunun en son yayımlanan versiyonunda, Türkiye'den katkı sunan tek şirket olarak Turkcell yer aldı.
Yayımlanan rapor, telekomünikasyon ağlarının kuantum sonrası döneme güvenli bir şekilde geçişi için gerekli olan kriptografik çözümleri hızlandırmayı amaçlarken kuantum bilgisayarların özellikle operatörlerin karşılaşacağı siber güvenlik tehditlerini önlemeyi hedefliyor.
Etkin uygulama önerileriyle ilgili standartları ortaya koyan rapor, telekomünikasyon ağlarının güvenliğini sağlamak ve kuantum çağına hazırlamak amacıyla izlenecek söz konusu yol haritası, bu alanda dünya genelinde faaliyet gösteren 50'den fazla paydaşın işbirliğiyle oluşturuldu.
Kuantum Sonrası Telekomünikasyon Ağı Görev Gücü (PQTN), telekomünikasyon sektörünü kuantum sonrası güvenlik tehditlerine hazırlamak amacıyla GSMA bünyesinde oluşturulmuş bir küresel işbirliği platformu olarak öne çıkıyor.
Ana amacı, telekom operatörleri için kuantum sonrası kriptografiye geçişte en iyi uygulamaları ve standartları belirleyerek güvenliği sağlamak olan PQTN, dünya çapında 50'den fazla operatör ve teknoloji şirketinin katılımıyla bu kritik geçişi yönlendirmekte ve sektörde siber dayanıklılığı artırmayı hedefliyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, kuantum sonrası kriptografinin, telekomünikasyon ağlarının ve müşteri verilerinin gelecekteki tehditlere karşı güvenliğini sağlamak açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.
Koç, GSMA tarafından koordine edilen ve Turkcell'in aktif katkıda bulunduğu çalışmanın, dünya genelinde telekomünikasyon ağlarının gelecekteki siber güvenlik risklerine karşı daha dirençli olmasını sağlayacağını ifade ederek, "Bu önemli dokümana katkı sağlayarak, telekomünikasyon sektörü için kritik olan kuantum sonrası döneme hazırlıkta ülkemiz adına öncülük etmekten büyük bir gurur duyuyoruz. Turkcell olarak, sektörümüzle ilgili uluslararası standartları belirleyip, bu standartlara uyumu sağlayacak stratejiler geliştirmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Rapora GSMA internet adresinden ulaşılabiliyor.

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Van'da kaybolan üniversite öğrencisi 217 personelle aranıyor

2024-10-12 13:58 - Asayiş

A Milli Futbol Takımı'nın İzlanda maçı ertelenebilir

2024-10-14 14:23 - Spor

Almanya ekonomisi 3. çeyrekte de zayıf kaldı

2024-10-14 14:52 - Ekonomi

Türkiye'nin 9 aylık fıstık ihracatı 150 milyon dolara yaklaştı

2024-10-08 12:33 - Ekonomi

Nevşehir merkezli nitelikli dolandırıcılık operasyonunda 76 gözaltı

2024-10-10 09:48 - Asayiş

İsrail, Gazze'de çocuk felci aşısı yapılması planlanan BM okulunu vurdu

2024-10-14 11:23 - Dünya

Türkiye Kalkınma Fonu, 90 milyon dolarlık kaynağı girişimcilik ekosistemine aktarmaya hazır

2024-10-12 12:12 - Ekonomi

Discord'a mahkemece getirilen erişim engeli kararı BTK tarafından uygulamaya konuldu

2024-10-09 12:38 - Gündem

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılarda 8 kişi öldü

2024-10-14 13:13 - Dünya

Bakan Bak, Türkiye İnovasyon Haftası'na katıldı

2024-10-12 14:08 - Gündem

İlgili Haberler

"Nu.D-36"nın uçabilir replikası 8 aylık çalışmayla gökyüzüyle buluştu

12:13 - Teknoloji

Kandilli Rasathanesi 1947'den bu yana güneşi "el" ile gözlemliyor

11:38 - Teknoloji

Türkiye Ay aracını 2027'nin ilk aylarında uzaya fırlatacak

10:48 - Teknoloji

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

23:13 - Teknoloji

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

12:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Dünya şampiyonu T3 Vakfı bursiyeri Ayşegül Balım Yabacı, Selçuk Bayraktar'ı ziyaret etti

18:32 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hiçbir kupa ülkemizin huzurundan, kardeşliğinden, iç barışından daha değerli

18:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti heyetini kabul etti

18:17 - Gündem

Bakan Uraloğlu: Orta Koridor, Kalkınma Yolu Koridoru ve Hicaz Demir Yolu Avrupa'ya doğru gitmel

18:13 - Ekonomi

Samsun'da sağanak nedeniyle bazı tarım alanlarını su bastı

18:08 - Gündem